Waar ben je naar opzoek?

Niet vaccineren is geen kinderbijslag

4 minuten lezen denise Denise Meijer
Niet vaccineren is geen kinderbijslag

Niet vaccineren? Dan geen kinderbijslag. De discussie rondom vaccineren bij kinderen is wederom opgelaaid door een nieuwsbericht vanuit Australië.

>> Lees ook: Kinderen vaccineren; veilig of vergif?

Mijn kinderen worden ingeënt en ik val hiermee onder de categorie: Pro-enters. Naast de pro-enters heb je de bewuste prikkers (deze doen wel aan vaccineren, maar met een ander schema, of laten bepaalde ‘componenten’ van de inenting vallen) en de anti-prikkers. Deze categorie kan je onderverdelen in groepen die niet vaccineren in verband met  geloofsovertuiging of om medische redenen. Je hebt ook nog de kritische moeders die –veelal uit angst- er voor kiezen om hun kinderen onbeschermd door het leven te laten gaan.

De eerste prikjes

Een kleine kanttekening: in Nederland worden kinderen ingeënt tegen de volgende ziektes: Difterie, Kinkhoest, Polio, Tetanus, Meningokokken C, Hepatitis B, De bof, Rode Hond, De mazelen en Kinkhoest. De eerste oproep voor een inenting krijg je als je kindje 8 weken oud is. Ik spreek uit ervaring dat het angstzweet mij uitbrak toen dat moment dichterbij begon te komen en mijn zoon al snel de gevreesde naalden in zijn beentje gestoken zou krijgen. Mijn steun en toeverlaat in deze periode? Google! Als doorgewinterde zoekmachine-gebruikster wist ik binnen drie uur welke bijwerkingen er konden optreden, wat ik kon doen om het ‘leed’ te verzachten, dat ik beter geen paracetamol VOOR de inenting kon geven en… wat een anti-prik beweging precies inhield.

>> Meer informatie: Vaccinaties voor kinderen.

Angst is een slechte raadgever

Met een angstig moederhart las ik verhalen over kinderen die de meest uiteenlopende aandoeningen overgehouden zouden hebben aan de (in mijn ogen onschuldige en noodzakelijke) inentingen die mijn zoon nog moest krijgen. Met in het ergste geval: sterfgevallen. Om de paniek tot een hoogtepunt te brengen… Gelukkig ben ik vanuit mijzelf relatief nieuwsgierig aangelegd en zocht daarmee ook naar tegengeluiden op deze ‘bangmakerij’ en opende mijn eigen speurtocht naar tegenargumenten op bijvoorbeeld het vermoeden dat autisme veroorzaakt kan worden door het laten vaccineren van je kind (voor de duidelijkheid: autisme is aangeboren en daarmee niet te veroorzaken).

In zeldzame gevallen is het mogelijk dat een kind een allergische reactie krijgt op een inenting, maar daarentegen; paracetamol kan zelfs bij sommige mensen voor een zeer heftige reactie zorgen. Qua medicatie blijf je dit risico altijd houden, maar houdt dat mij tegen om pijnstilling te nemen tijdens een migraineaanval? Nee.

Om niet verder in te gaan op de details van eventuele bestandsdelen die schadelijk zouden kunnen zijn: ik kon mij ondanks mijn eigen relativeringsvermogen goed voorstellen waar de angst van een anti-prikker vandaan zou kunnen komen en ik snap, dat een nieuwe moeder, met een klein teer leventje in haar handen, letterlijk in tweestrijd komt te staan. Uiteindelijk gaat het om één ding, namelijk het beschermen van je kind tegen al het kwaad in de wereld. In mijn ogen vallen deze ziekten daar ook onder en vind ik het een misplaatste kanttekening dat de verbeterde hygiëne, ten opzichte van 100 jaar geleden, DE reden zou zijn dat deze ziekten niet heftiger verlopen dan een griep (???). Juist.

Hoogmoed

Het komt er op neer dat wij in Nederland in onze handen mogen knijpen. WIJ hebben namelijk de luxe om flesvoeding te bekritiseren, onze nek te breken over welke kinderwagen het meest ergonomisch is en… voldoende voorrecht om het nut van vaccineren in twijfel te trekken.

Een logisch gevolg na het ‘uitroeien’ van dergelijke epidemieën zoals nog niet zo heel erg lang geleden in de biblebelt van Nederland (waar het grootste deel niet vaccineert vanuit zijn, of haar geloofsovertuiging). Dat deze ziekten nauwelijks voorkomen is –mijn inziens- wederom een logisch gevolg van het feit dat het grootste deel van de Nederlandse kinderen wordt ingeënt. Waardoor er voor de anti-prikkers ruimte ontstaat om hun kinderen te ontzien van bescherming. Met meer risico dat deze ziekten evenveel ruimte krijgen om zich (wederom) te verspreiden met alle gevolgen van dien voor niet alleen de kinderen, maar voor iedereen.

>> Lees ook: Mazelenepidemie; wel of niet vaccineren?

Maakt de keuze om niet in te vaccineren de anti-prikkers verstandig? Of zijn deze ergens gedreven door angst en egoïsme? Ik zeg het tweede. Met uitzondering van de medische gevallen dan, want als niet-gelovige kan ik mij ook niet voorstellen dat je in de naam van een God er voor kiest om je kind bloot te stellen aan ziekten die hoge kansen hebben op een ernstig verloop, dan wel ernstige complicaties.

Dat gezegd hebbende kan ik mij niet voorstellen dat je er vrijwillig en bewust voor kiest om dit te doen en daarmee ook het risico ‘accepteert’ om pasgeboren baby’s, kinderen met een verminderde weerstand, of zelfs het klasgenootje van je kind te besmetten, dan wel te bezwaren met één van de mogelijke, ernstige complicaties.

Geen kinderbijslag als je niet vaccineert? Misschien dekt dat de lading niet eens…

Bron: RTL Nieuws

Niet vaccineren

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties
 • Anouchka zei

  Hoi Denise,

  Ga je er niet helemaal aan voorbij dat een vaccinatie niet gelijk staat aan immunisatie? Dus een kind dat gevaccineerd is voor bijv. de mazelen, net zo goed nog de mazelen kan krijgen en verspreiden naar een ander? Dat zie je maar aan de recente uitbraak van mazelen in Amerika, in Disney. Daar blijkt 86% van de mensen die mazelen hebben opgelopen, gewoon gevaccineerd te zijn. Dat wil dan toch zeggen dat de vaccinatie helemaal niet zo goed werkt?

  Ben benieuwd naar je antwoord.

  Groet,
  Anouchka

  • Hallo Anouchka,

   Dat een vaccin een kind (of volwassene voor wat het waard is) niet per definitie betekend dat deze immuun is, dat is helemaal waar (kijk naar kinkhoest). Daarnaast muteren virussen zich ook nog wel eens (wederom: kijk naar kinkhoest). Mijn zoon kreeg zijn tweede kinkhoestinenting een aangepaste versie, want de eerste variant was dusdanig gemuteerd dat de vaccinatie onvoldoende bescherming kon bieden. Ik heb alleen een dergelijk verhaal nog niet gehoord over de mazelen, dus dit zal het geval niet zijn.

   Je zegt 86% van de mensen die mazelen hebben opgelopen… Waren dat volwassenen? Ouderen? Kinderen? Dat kan ik hier namelijk niet uit opmaken.

   Groetjes

 • Lisette zei

  Tja, wat moet ik zeggen?

  Ik heb mijn kinderen “gewoon” laten vaccineren. Zonder erbij na te denken. Het hoort toch?
  Mijn oudste heeft na elke prik 2 weken lang gekrijst! niet even huilen, niet lang huilen, maar echt gekrijst. 2 weken lang! (later hoorde ik de term “hersen-huilen” , nou en toen heb ik gejankt, heb ik dat mijn kind aangedaan?) de 2e scheen op de normale reacties na niet zoveel last te hebben van de prikken. (Ja ja na wat ik mijn dochter aan had gedaan, heb ik de 2e “gewoon” laten vaccineren want het hoort zo toch?

  Toen kwam de tweeling, deze ben ik later gaan vaccineren zodoende hadden ze minder vaccins nodig. moet zeggen, noem het toeval, deze kinderen zijn minder vaak en lang ziek dan de oudste 2.

  Toen kwam het. Ik moest voor mijn werk de Hep. b vaccins een serie van 3 prikken.
  De eerste prik op het moment van inspuiten een rare koude rilling, daarna een zere arm. Maar he ging best goed.
  de 2e prik. Deze heeft me totaal lam gelegd, ik kon niks meer. Ben 1 hele week doodziek geweest plat op bed, met hele hoge koorts, en een flinke hoofdpijn. mijn hoofd knalde bijna uit elkaar (ik kon wel (hersen) huilen)
  dan toch maar (ja wie a zegt zegt ook b) de 3e prik gehaald. En weer doodziek. Tot op de dag van vandaag heb ik er last van. Ben moe heel moe! snel hoofdpijn! heb er psoriasas aan over gehouden. Wat met veel moeite enigszins nu onder controle is.

  En nu? tja dit speelde in 2009. mijn oudste had tot en met 4 jaar alle vaccins gehad (vanaf dat moment niet meer!)
  de middelste de 4 jaars prik gelukkig al niet meer!
  en de tweeling vanaf dat moment ook niks meer!

  Ja ik ben door de ervaring met dochter, en mijn eigen ervaring direct gestopt. De kinderen worden weer helderder, kijken weer beter uit de ogen. Mijn dochter geeft geen hoofdpijn meer aan.
  En mijn jongste? die is vaccinvrij.

  En nu pas ben ik me gaan inlezen, dus ben niet gestopt door raadgevers, maar nu ik lees en lees, ben ik blij dat ik gestopt ben. En dat ik mag zeggen en kiezen voor MIJN kinderen. Ik vaccineer niet meer!

 • Eva zei

  Veldonderzoek leert dat “een mildere variant” bij gevaccineerde kindjes helaas niet per definitie opgaat. Je kan ook beter geen paracetamol NA de vaccinatie geven, omdat dat een eventuele koorts de kop indrukt en er zo juist ernstige complicaties kunnen ontstaan. Gezonde groeten van een bewuste prikker.

  • Bedankt voor de tip Eva!

   Ik gaf mijn zoon eigenlijk wel paracetamol na de vaccinatie, al was dit meer voor de pijn dan voor de koorts (al bleef het bij hem netjes bij verhoging en na de BMR heeft hij zelfs helemaal nergens last van gehad).

 • Renée zei

  Je vergeet in het rijtje van vaccinaties die je opnoemt een aantal vaccins.
  Baby’s worden óók ingeënt tegen pneu en hib en meisjes tegen hpv.

  Dan kom je op de volgende hoeveelheid vaccins die een baby in zijn eerste levensjaar heeft moeten ontvangen:
  4X difterie, 4X polio, 4X kinkhoest, 4X tetanus, 4X hepb, 4X hib, 3X pneu.
  En op de leeftijd van veertien maanden krijgen ze 1X bof, 1X mazelen en 1X rode hond, 1X menC vaccin.

  Daarna krijgt een kind van bijna vier jaar oud nogmaals 1X difterie, 1X polio, 1X tetanus en 1X kinkhoest en met 9 jaar weer
  1X difterie, 1X polio, 1X tetanus 1X bof, 1X mazelen en 1X rode hond en met 12 jaar krijgen de meisjes 2X (voorheen 3X) hpv.

  Er is een toename aan vaccins en de vaccins worden vroeger gegeven. Kregen kinderen voorheen (jaren 70/80) enkel nog dktp (start vanaf drie maanden ipv twee maanden of zelfs al zes weken, zoals nu het geval is) en BMR.

  Ik ben nog geen onderzoek tegen gekomen die de veiligheid van de (opeenstapeling van) vaccins op korte en lange termijn garandeert.
  Geen onderzoek uit het verleden, vanaf start vaccinatie programma, geen onderzoek uit het heden.

  Waarom denk jij dat vaccins en de opeenstapeling van vaccins geen schade op korte en lange termijn kan hebben?

  • Hoi Renée.

   Ik heb zelf geen meiden, dus qua HPV ben ik niet thuis. Krijgen kleine kinderen deze vaccinatie al? Ik was in de veronderstelling dat dit pas vanaf een latere leeftijd was.

   Ik denk niet dat vaccins geen schade op korte en lange termijn kunnen hebben. Ik denk dit ook niet over het langdurig wonen nabij een snelweg, of het gebruik van E-nummers, of eigenlijk talloze dingen die ‘mogelijk’ schade kunnen veroorzaken op korte, dan wel lange termijn. Zelfs het veelvuldig eten van biologische groenten schijnt ‘mogelijk’ schade te kunnen veroorzaken en wat dacht je van het gebruik van deodorant?

   Het is echter een afweging die je moet maken. Waarom denk jij bijvoorbeeld dat het mijden van vaccins en de opeenstapeling hiervan geen schade op korte en lange termijn kan hebben?

 • Jitske zei

  Ieder zijn eigen keuze hierin, maar ik vind persoonlijk dat ouders vaccineren omdat ze bang zijn en niet de niet-vaccineerders. Ik behoor tot se groep kritische prikkers en zal pas met 1 jaar mijn zoontje tegen alleen dtp inenten. De bof mazelen en rode hond zijn onschuldige kinderziektes, die als een kind een goed afweersysteem heeft goed door kan komen (helaas wordt dit afweersysteem kapotgemaakt door de vele vaccinaties).
  Daarnaast enten we tegenwoordig meer en vaker in dan pak en beet 30 jaar geleden toen ik werd ingeënt.
  Ook zijn de kritische en nietprikkers echt niet bang voor autisme (het grootste kulargument dat ook nu weer wordt aangehaald in dit artikel) maar wel voor plotselinge gedragsveranderingen of gewoon puur het feit dat een kinderlichaampje zoveel gif niet kan verwerken.

  Pas als een kind al een verzwakt immuunsysteem heeft door bijvoorbeeld een ziekte kan het overlijden aan een van de genoemde kinderziektes, en de hoeveelheid sterfgevallen aan een van deze kinderziektes is in de afgelopen jaren op 1 hand te tellen, de sterfgevallen of ernstig letsel ten gevolge van vaccineren helaas niet.

  Maar ieder zijn eigen keuze hierin, zowel pro als anti vaccineerders willen het beste voor hun en andere kinderen.

 • Hoi Judith,

  ALLE andere ouders is sowieso een onmogelijke opgave, maar zoals ik al stelde in het artikel: hoe lager de vaccinatie-graad in bepaalde gebieden wordt, hoe groter de kans op verspreiding van de ziekten waartegen gevaccineerd wordt .Gevaccineerde kinderen zijn in bepaalde gevallen (zoals bij kinkhoest), niet immuun, maar krijgen te maken met een ‘mildere variant’. Heb je er ooit eens bij stilgestaan hoe zelfs een milde variant kan verlopen bij een astma-patiënt?

  Daarnaast worden kinderen onder de 8 weken niet ingeënt en de BMR-prik is zelfs nog later. Ook deze kinderen kunnen besmet worden met alle gevolgen van dien.

  Het ligt er denk ik maar net aan wat je ‘doel’ is, maar dat is misschien het egoïstische denken van de mens. Mijn punt gaat namelijk voorbij MIJN kind en trekt zich door naar de allerkleinsten, alleroudste en zelfs de allerzwakste.

 • Als voorstander van inenten ga je er denk ik vanuit dat je een kind beschermt tegen het krijgen van ziektes door het, terwijl het gezond is, te besmetten met kleine hoeveelheden waardoor het kind antistoffen aanmaakt. Zodat, wanneer het in het dagelijkse leven in aanraking komt met die ziektes, zijn lichaam deze stofjes herkent en meteen antistoffen aanmaakt. Zodat je kind dan niet ziek wordt. Dat heb ik toch goed begrepen nietwaar?
  Dan is je ingeënte kind immuun voor die ziektes en heb je het doel van inenten bereikt. Toch?
  Kun je me uitleggen waarom je daarnaast wilt dat ook alle andere ouders hun kinderen laten inenten?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Uncategorized

Geboortevolgorde en verschillen in karakter bij je kinderen

 • 15 uur geleden
 • 3 minuten lezen
Blogs over opvoeding en ontwikkeling

Keyboard spelen boek kinderen: aan de slag!

 • 16 uur geleden
 • 2 minuten lezen
Blogs over opvoeding en ontwikkeling

Muzikale opvoeding: 5x Waarom is muziek zo belangrijk?

 • 16 uur geleden
 • 2 minuten lezen