Waar ben je naar opzoek?

Mazelenepidimie; wel of niet vaccineren?

3 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Mazelenepidimie; wel of niet vaccineren?

‘Beste ouders van niet ingeënte kinderen,
 Mijn kleine Siem is ziek. En niet een beetje ziek, maar echt heel ziek. Met vier broertjes en zusjes kun je altijd wat opsteken dus van een beetje verkouden, schrikken we niet zo erg. Maar die rode vlekjes deden toch wel de alarmbellen rinkelen. Hij is negen dagen oud en heeft mazelen.’

Zo begon het weblog van Mamaliefjes. Haar pasgeboren zoon Siem was een van de slachtoffertjes van de mazelenepidimie die sinds mei van dit jaar door ons land waart.  Het aantal kinderen dat besmet is met de mazelen steeg in augustus van dit jaar naar bijna 1000 geregistreerde gevallen. Het werkelijke cijfer ligt mogelijk nog hoger, want niet iedereen komt bij de dokter met de mazelen. Maar hoe zit het nu precies met dat inenten? En waarom kiezen mensen ervoor om het niet of juist wel te doen?

Het waren ziektes die een groot gevaar waren voor je kind; kinkhoest, polio, difterie, bof en mazelen. In de tijd voor de vaccinaties stierven kinderen aan deze aandoeningen. Nadat inentingen voor difterie werden ingevoerd kreeg bijna niemand dat meer en voor polio, mazelen en rode hond gold dat het slechts voorkwam bij groepen niet-gevaccineerde kinderen.

Mazelen

Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) meldt dat in Nederland 95 procent van de kinderen is gevaccineerd en dat is nodig om ziektes als de mazelen in te dammen. Bij een hoge vaccinatiegraad (90 procent van de hele bevolking die gevaccineerd is) wordt de verspreiding door een klein oningeënt deel van de mensen namelijk geneutraliseerd, dat heet groepsimmuniteit. Mazelen is overigens niet zo’n onschuldige kinderziekte als veel mensen denken. In landen waar niet of slecht wordt gevaccineerd, gaan jaarlijks nog steeds zo’n  300.000 tot 400.000 kinderen dood aan mazelen. De ziekte begint als een stevige griep of verkoudheid, maar wordt vaak pas herkend aan de paarsrode vlekjes die overal op het lichaam verschijnen. Mazelen gaan gepaard met hoge koorts. Complicaties als middenoorontsteking, longontsteking of zelfs hersenvliesontsteking kunnen optreden.

Waarom niet?

Mensen laten zich niet inenten om verschillende redenen. Geloofsovertuiging kan een reden zijn; mensen zien het als Gods wil als hun kind ziek wordt. Het is niet voor niets dat in de zogeheten ‘biblebelt’ (grofweg vanaf het westen van Overijssel tot aan Zeeland) de uitbraak van een infectieziekte als mazelen hoog is. Ook onder antroposofen wordt vaak niet ingeënt. Zij denken dat een ziekte heilzaam is voor het lichaam en weigeren daarom.

En wat deed ik?

Maar wat moet je nu doen als je voor de keuze staat om wel of niet je kind te laten vaccineren? Tegenstanders zullen ons naïef noemen, maar mijn man en ik hebben geen seconde nagedacht of we onze oudste zouden laten inenten. Het leek vanzelfsprekend, we kenden niemand die zijn kinderen niet liet vaccineren. Bij de jongste lazen we ons meer in over vaccinaties en vonden dat de bijwerkingen van de vaccinaties vaak – helaas niet altijd – milder zijn dan de gevolgen van de daadwerkelijke ziekte. Wij zijn geen artsen, maar proberen met ons volle verstand informatie te verzamelen en een keuze te maken. We willen zo’n grote en ervaren instantie als het RIVM niet wantrouwen en door onze kinderen te laten inenten houden we de vaccinatiegraad hoog, waardoor er minder ongevaccineerde kinderen ziek worden.

Integriteit

Dat betekent natuurlijk niet dat je alles maar klakkeloos moet aannemen en dat andere mensen niet iets anders kunnen doen dan wij. Een vaccinatieplicht, waar stemmen voor op gaan in deze tijd van mazelenepidimie, gaat in mijn ogen te ver. Je moet immers zelf over de integriteit van je eigen lichaam – of in dit geval dat van je kinderen – kunnen beslissen. En of je jouw keuze tot niet-vaccineren nu maakt op religieuze gronden of met andere afwegingen in je achterhoofd; het is je eigen keuze. Maar zelf denk ik in het hele spectrum aan afwegingen vaak aan kleine Siem die er wellicht redelijk bovenop is, maar een zwaar beschadigd oor en schade aan zijn longen heeft. Door die mazelen. Dat had voorkomen kunnen worden. En ja, met wat meer pech en ongevaccineerde mensen in mijn buurt, had ook mijn kleine Lars dit kunnen overkomen.

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 35 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 11, 10 en 8 jaar waarvan één al aan het pre-puberen is.

Op de bank ben ik tien jaar geleden mijn blog Love2BeMama gestart wat mijn vierde kindje is. Het is mijn passie waar ik (meer dan) fulltime aan werk. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) wat wij allemaal meemaken. Samen met mijn man run ik het bedrijf DutchFamilyWorks.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Verre reizen met kinderen

Disney Wish Cruise: een betoverende familievakantie op zee

  • 1 week geleden
  • 1 minuut lezen
Blogs over mamma’s en lifestyle

Bericht aan alle moeders: elke dag is Moederdag!

  • 2 weken geleden
  • 2 minuten lezen
Blogs over speelgoed voor baby’s en kinderen

Dit zijn de leukste cadeaus voor meisjes van 3 jaar

  • 1 maand geleden
  • 3 minuten lezen