Waar ben je naar opzoek?

Leren letters lezen met Juf Jannie

2 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher

Als je kind in groep 3 komt, zal het leren lezen op school. Het kan echter ook anders met de apps van Juf Jannie. Ik mocht de app ‘Letters leren lezen’ testen voor L2BM. Met Juf Jannie, de digitale juf, leert je kind gemakkelijk alle letters van het alfabet met verschillende spelletjes.

Als je de app opstart, moet je zorgen dat de geluid van de meldingen aanzet. Pas dan hoor je het geluid van de app. Je hoort niet alleen leuke en rustgevende muziek op de achtergrond, maar de stem van Eline la Croix begeleid je kind door alle oefeningen heen. Pak de iPad, open de app en zorg dat je hem horizontaal voor je hebt liggen. Natuurlijk kun je hem ook downloaden op je iPhone en Android telefoon.

Er zijn zeven verschillende oefeningen (of spelletjes, maar net hoe je het wilt zien) te doen in de ‘Letters leren lezen’-app. Ik dacht het ging om leren lezen, dus ik had verwacht dat het hele woorden zouden zijn. In de app van Juf Jannie gaat het echter puur om de letters. Zo kun je door middel van een plaatje maken het alfabet leren (‘Plaatjes afmaken’): welke letter komt na de ‘a’ en welke daarna? Als je het geluid uitzet moet het kind zelf inschatten welke letters erna komt. Als je het geluid aan hebt staan, vraagt de stem waar je de volgende letter kunt vinden. In de oefening ‘Letters leren’ kun je simpelweg letter aanklikken (die er zowel in kleine letter als hoofdletter staan) om naar de klank te luisteren. In ‘Letters oefenen’ is dit net andersom: er wordt een letter genoemd en die moet je kind dan aanklikken. Voor de oefening ‘Hoofdletters’ moet je de kleine letters naar de grot verslepen waar op dat moment een hoofdletter staat. Wel de goede kleine letter uiteraard. Bij ‘Letters en plaatjes’ kun je plaatjes aanraken waarna zowel het woord van de afbeelding wordt genoemd als de letter waar het woord mee begint. Bij ‘…’ is het juist zo dat er een plaatje wordt laten zien en daarbij moet je de beginletter naar het plaatje slepen. Zo leert je kind dus ook woordjes en plaatjes te herkennen, niet alleen letters. In de laatste oefening ‘Plaatje bij letter’ zijn er verschillende afbeeldingen geplaatst en wordt er een letter genoemd. Je kind moet dan de afbeelding bij de letter vinden.

Zoals je hierboven leest, zijn er veel verschillende variaties. Ik dacht het ging om hele woorden, maar dit is nog een stadium daarvoor. Je krijgt wel te maken met woorden en afbeeldingen en bovendien zit er veel variatie in. Bovendien is het voor kinderen niet moeilijk. De oefening wordt duidelijk uitgelegd en daarbij is er begeleiding door middel van de stem. Complimenten krijgt je kind ook genoeg als hij of zij het antwoord goed heeft. Start daarom vandaag nog met het letters leren lezen samen met je kind!

Deze app is te koop in de App Store en Google Play voor €1,59.

© Geschreven door Anouk

Wil jij dat anderen deze blog ook lezen? Deel het met de rest van de wereld via onderstaande icons.
Klik en plaats!

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 35 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 11, 9 en 7 jaar waarvan één al aan het pre-puberen is.

Op de bank ben ik tien jaar geleden mijn blog Love2BeMama gestart wat mijn vierde kindje is. Het is mijn passie waar ik (meer dan) fulltime aan werk. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) wat wij allemaal meemaken. Samen met mijn man run ik het bedrijf DutchFamilyWorks.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Sinterklaas

Tip: Gratis bellen met Sinterklaas

  • 1 week geleden
  • 2 minuten lezen
Relatie & Seks

Een vibrator gebruiken samen met mijn man!

  • 1 week geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over mamma’s en lifestyle

Herbruikbare waterfles: Sigg Hot & Cold Glass

  • 2 weken geleden
  • 2 minuten lezen