Waar ben je naar opzoek?

Kankerverwekkende, mutagene of hormoonverstorende stoffen worden nog steeds verwerkt in speelgoed

1 minuut lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Kankerverwekkende, mutagene of hormoonverstorende stoffen worden nog steeds verwerkt in speelgoed

Onveilig speelgoed

Op 20 juli is het chemische deel van de nieuwe Speelgoed Veiligheids Richtlijn in werking getreden. Met deze veiligheids richtlijn zou je denken dat je kinderen goed beschermd worden tegen gevaarlijke stoffen in speelgoed. Niets in minder waar… Helaas worden onze kinderen met deze richtlijn nog steeds onvoldoende beschermd aldus het WECF, een internationaal netwerk van vrouwen- en milieuorganisaties. 

Chemische stoffen worden nog steeds verwerkt in speelgoed
Onder bepaalde voorwaarden kunnen kankerverwekkende, mutagene of hormoonverstorende stoffen verwerkt worden in speelgoed. Onbegrijpelijk dat dat anno 2013 nog steeds wordt gedaan. Ben jij op de hoogte van deze ontwikkelingen? De grenswaarden voor zwarte metalen zoals lood zijn volgens de WECF nog steeds aan de erg hoge kant. En van alle geurstoffen, die kunnen leiden tot een allergie, zijn er slechts 55 verboden door de nieuwe EU richtlijnen. Dat betekent dat 11 geurstoffen nog steeds zijn toegestaan.

Misselijkmakend speelgoed
Alexandra Caterbow, chemicaliënexpert van WECF, zet zich al jaren actief in om onze kinderen beter te beschermen tegen schadelijke en chemische stoffen in speelgoed. Speelgoed moet leuk zijn en leuk blijven. Het is een extraatje, geen levensbehoefte. Onze kinderen hebben dus nog steeds speelgoed in handen waarin lood, cadmium en andere gevaarlijke stoffen worden verwerkt. En dan te bedenken dat ze dit speelgoed ook vaak in hun mond stoppen. Op deze manier is speelgoed niet meer leuk maar misselijkmakend.

Hormoonverstorende stoffen in speelgoed
Voor WECF is het ook onbegrijpelijk dat  hormoonverstorende stoffen (beter bekend als EDC’s) totaal niet genoemd worden in de nieuwe EU-richtlijn. Ze worden –op een paar uitzonderingen na- niet herkend als schadelijke stoffen. EDC’s kunnen het menselijke hormoonsysteem verstoren en er wordt vermoed dat deze stoffen ook voor  vruchtbaarheidsproblemen en toename van chronische ziekten zorgen. Deze aanname wordt bevestigd in de onlangs gepubliceerde Berlaymont-verklaring, waarin vooraanstaande wetenschappers uit de EU een speciale bescherming tegen hormoonverstorende stoffen eisen.

Wil je meer informatie over het vermijden van schadelijke stoffen in het dagelijks leven? Bezoek de websites www.eenveilignest.nl of www.wecf.nl.

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 35 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 11, 10 en 8 jaar waarvan één al aan het pre-puberen is.

Op de bank ben ik tien jaar geleden mijn blog Love2BeMama gestart wat mijn vierde kindje is. Het is mijn passie waar ik (meer dan) fulltime aan werk. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) wat wij allemaal meemaken. Samen met mijn man run ik het bedrijf DutchFamilyWorks.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Blogs over baby’s en opvoeden

Wanneer kan een baby zitten: Zelfstandig en in de wipstoel

  • 33 minuten geleden
  • 4 minuten lezen
Tieners & Pubers

Puber gedrag straffen: hoe kun je dit het beste doen?

  • 3 uur geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en school

3 jaar kleuteren: naar groep 3 of liever niet?

  • 6 uur geleden
  • 2 minuten lezen