Waar ben je naar opzoek?

Grootouders oppassen in coronatijd: ze zijn er klaar mee!

2 minuten lezen Love2BeMama Love2BeMama
Grootouders oppassen in coronatijd: ze zijn er klaar mee!

Het COVID-19 virus houdt ons al bijna een jaar in zijn greep. Nu de kinderen weer thuis zijn en ouders moeten thuiswerken, zitten ze omhoog met hun kinderen. Naar de opvang kunnen ze namelijk niet. Toen we te maken kregen met de eerste lockdown zagen grootouders hun kleinkinderen nauwelijks maar nu worden grootouders meer dan ooit ingezet om op te passen. Grootouders oppassen in coronatijd: er zijn grootouders die daar nu helemaal klaar mee zijn!

Grootouders oppassen

Je ouders vragen om op te passen? Grootouders willen vaak alles doen voor hun eigen kinderen en hun kleinkinderen maar verliezen zichzelf daarbij vaak uit het oog. Ze kunnen niet hun eigen grenzen aangeven, zegt assertiviteitscoach Bieke Geenen. Zij schreef het boek Opa en oma zonder stress. “De oppasrol van de grootouders gaat soms eindeloos ver.”

Oppassen

Bieke Geenen leert grootouders ‘nee’ zeggen tegen hun kinderen en tijd vrij te maken voor hun eigen hobby’s. Ze ziet dat dit in coronatijd nog ingewikkelder wordt. De scholen en kinderopvang is dicht en ouders komen daarbij in de knoei met thuisonderwijs en eigen werk. De komende weken zal er weer meer een beroep worden gedaan op opa’s en oma’s, verwacht van Geenen. Ze vindt het wel begrijpelijk dat grootouders willen helpen waar nodig is.

Hotel opa en oma; lekker goedkope opvang!

In Nederland nemen steeds vaker de opa’s en oma’s de opvang voor de kleinkinderen op zich. Voor de ouders is dit goedkoper en als de opa’s en oma’s dit fysiek nog aan kunnen doen ze het met alle liefde. Ook…

  • East Side Mommy

Vaker nee zeggen

Van Geenen geeft aan dat het wel belangrijk is dat ze ervoor waken dat het niet teveel wordt. In België wordt het grootouders nog steeds afgeraden om op de kleinkinderen te passen. Grootouders missen hun kleinkinderen ook en zeggen daarom juist vaker ‘ja’ tegen de oppasvraag. Toch zou het voor grootouders juist in deze tijd goed zijn om vaker ‘nee’ te zeggen, omdat het ook simpelweg wordt afgeraden. Voor hun wordt het makkelijker om het oppassen te minderen. Grootouders moeten ook grootouders kunnen blijven en zijn geen oppassers.

Grootouders oppassen? Blijf vragen stellen

Niet elke grootouder is hetzelfde want er zijn ook grootouders die maar al te graag oppassen en hun kinderen willen ontzien, zeker in deze coronatijd. Ook zijn er opa’s en oma’s die graag ingezet willen worden bij het thuisonderwijs. Grootouders kunnen een belangrijke rol innemen, maar overvraag ze niet. Assertiviteitscoach Bieke van Geenen wil opa’s en oma’s op het hart drukken hun eigen grenzen goed te bewaken. Aan ouders wil van Geenen meegeven het oppassen niet voor lief te nemen. Blijf keer op keer vragen stellen of ze het nog goed vinden en respecteer het ook als ze (een keer) niet op willen passen.

Leuk weetje; grootouders die op kleinkinderen passen leven langer!

Bron: Nu.nl

In deze blogpost staan affiliatelinks.
Alles over ons advertentiebeleid lees je hier.

Love2BeMama

De redactie van Love2BeMama zoekt dagelijks de leukste, interessantste en belangrijkste nieuwtjes voor jou op zodat jij niet verder hoeft te zoeken. Ook posten wij verhalen van moeders. Je dagelijkse portie nieuws, echte verhalen en blogs bij elkaar!

Heb je een tip? Stuur een mailtje naar [email protected]

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ook leuk

Wonen op Curacao

Naar Curacao met kinderen: pas hiervoor op!

  • 1 maand geleden
  • 7 minuten lezen
DIY & Knutselen

Happy stones: steentjes schilderen en verstoppen

  • 2 maanden geleden
  • 3 minuten lezen
Wonen op Curacao

Half jaar Curacao: dit moet je weten!

  • 2 maanden geleden
  • 12 minuten lezen