Waar ben je naar opzoek?

Generatie ‘corona’ jaren bijles nodig om achterstanden in te halen

1 minuut lezen Love2BeMama Love2BeMama
Generatie ‘corona’ jaren bijles nodig om achterstanden in te halen

De kinderen die nu opgroeien worden ook wel kinderen van de ‘coronarekening’ genoemd. Zeker voor jongeren wordt het moeilijk om hun plek in de maatschappij te vinden. Scholen zijn alweer weken gesloten en de achterstand bij kinderen en jongeren wordt groter en groter. Voorzichtig komt het nieuws naar buiten dat het kabinet weer aanstuurt op het openen van de scholen. Dat is heel fijn maar tegelijkertijd komt ook het nieuws naar buiten dat deze generatie kinderen jaren bijles nodig hebben om achterstanden in te halen.

Onderwijsachterstand en bijles

Leerlingen die door de tijdelijke schoolsluiting (die nu alweer 5 weken duurt) een onderwijsachterstand hebben opgelopen hebben twee tot drie jaar extra aandacht nodig in de vorm van bijles. PO-raad voorzitter Rinda den Besten zegt dat we deze generatie langdurig moeten blijven volgen. De PO-raad gaat dit advies ook geven aan minister van onderwijs Arie Slob. De raad zit met hem om tafel om te kijken hoe de achterstanden zijn in te halen. Eind februari of begin maart is dat plan klaar.

Kansenongelijkheid wordt groter

Ook al komt er een plan op tafel om de achterstanden in te halen, het is nog helemaal niet zeker of dat lukt. Dat zegt Rinda den Besten ook eerlijk. Ze geeft aan dat de onderwijsachterstanden voor de coronacrisis al aan het toenemen waren door kansenongelijkheid. Dat gat groeit nu meer dan ooit. Of we dit gat kunnen dichten hangt af van hoelang we in dit probleem durven investeren. De aanpak moet volgens den Besten gericht zijn op het hele onderwijs. Kinderen moeten in hun schoolloopbaan ondersteund blijven worden. Niet alleen nu in groep 8 maar ook als ze straks naar het voorgezet onderwijs gaan.

Noodopvang

Kinderen die de afgelopen weken naar de noodopvang zijn geweest hebben hier ook minder goed onderwijs gekregen. Op de noodopvang mogen ook onbevoegden (stagiaires of gymdocenten) lesgeven. Ook met kinderen waar eigenlijk niks mee aan de hand was, beginnen nu last te krijgen van achterstanden.

Extra handen nodig

Den Besten geeft aan dat er vooral extra handen in het onderwijs nodig zijn. Leraren kunnen dit niet alleen oplossen. De werkdruk is al zo hoog! Extra hulp kan bijvoorbeeld ingezet worden door huiswerkinstituten, leerkrachten die met pensioen zijn of andere gekwalificeerde begeleiders. Hiervoor moet wel structureel geld beschikbaar zijn. Hoeveel geld er precies beschikbaar moet zijn om de leerachterstanden weg te werken is nog onbekend.

Bron: Nu.nl

Love2BeMama

De redactie van Love2BeMama zoekt dagelijks de leukste, interessantste en belangrijkste nieuwtjes voor jou op zodat jij niet verder hoeft te zoeken. Ook posten wij verhalen van moeders. Je dagelijkse portie nieuws, echte verhalen en blogs bij elkaar!

Heb je een tip? Stuur een mailtje naar [email protected]

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ook leuk

Wonen op Curacao

Naar Curacao met kinderen: pas hiervoor op!

  • 3 maanden geleden
  • 7 minuten lezen
DIY & Knutselen

Happy stones: steentjes schilderen en verstoppen

  • 3 maanden geleden
  • 3 minuten lezen
Wonen op Curacao

Half jaar Curacao: dit moet je weten!

  • 3 maanden geleden
  • 12 minuten lezen