Waar ben je naar opzoek?

De Ontdekfabriek & Strijp S!

3 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
De Ontdekfabriek & Strijp S!

Voor uitvinders en creatieve kids!

Vanaf treinstation Eindhoven-Beukenlaan wandel je een bijzondere, inspirerende wereld binnen: industriële kunstwerken en bijzondere architectuur spreken mezelf en de kinderen al meteen tot de verbeelding. Het creatieve, culturele centrum van Eindhoven: Strijp S, met als markant markeringspunt het Klokgebouw, is de thuishaven voor innovatieve bedrijven en duurzaam wonen. Verder vind je hier hippe winkels en gezellige horecagelegenheden. En middenin deze wijk ligt onze bestemming van vandaag: De Ontdekfabriek.

Katrollen
Bij binnenkomst in de fabriek, begint meteen de pret. De jassen kunnen worden opgehangen aan een heus katrollensysteem, zodat je ze lekker hoog en veilig kunt weghangen. En de kinderen kijken direct de ogen uit! De Ontdekfabriek is (nog) niet heel erg groot, dus als ouder heb je voldoende overzicht als je kinderen meteen verschillende kanten op rennen. Het is echter veel leuker om lekker samen te blijven en samen te ontdekken.

Wij beginnen met een korte speelfilm: De uitvinders van Afrika. Het gaat over kinderen die in Afrika zelf hun speelgoed maken of repareren. Een leuk startpunt van de ontdekkingsreis, want in de fabriek vind je allerlei elementen terug uit de film. Deze film is speciaal voor de wat jongere kinderen, tot ca. 7 jaar. Er is ook een wat spannender en uitdagender ontdekkingsfilm vanaf 8 jaar, waarvan ook de uitvindingsproeven in de fabriek te vinden zijn.

Uit Mekaar!
Na de film is het tijd om echt aan de slag te gaan. Mijn zoon had thuis al vernomen dat je oude apparaten uit elkaar kan halen om er iets nieuws van te maken en daar staat hij echt om te popelen. Het is één groot feest. Allerlei kruimelzuigers, scheerapparaten, elektrische tandenborstels, boormachines en oud speelgoed ligt in bakken, soms al deels gedemonteerd. Je mag alles slopen en van binnen bekijken, maar wel met beleid en met het juiste gebruik van het gereedschap. En vervolgens mag je zelf weer wat nieuws ontwerpen. Oudere kinderen maken van de draaimechanismen van bijvoorbeeld de boormachine kleine propellervliegtuigjes. En de kleinsten maken van onderdelen leuke dieren, robots en dinosauriërs. Misschien wel het leukste om te zien: vaders die met de tong uit hun mond, in alle ernst heerlijk, schroeven, solderen en bouwen!

Smullen maar!
Bij de Ontdekfabriek is ook gedacht aan de inwendige mens. Dat is maar goed ook, want van al dat slopen en bouwen krijg je honger! Je kunt er terecht voor lekkere zachte bruine en witte puntjes met kaas, ham of zoet beleg. Ook de krentenbollen zijn er heerlijk. Wil je een iets luxere lunch, vraag dan naar de panini’s. Met brie, noten en honing bijvoorbeeld, of lekker Italiaans. Of wil je toch liever poffertjes? Voor bij de – overigens zeer goede – koffie bakken Daphne en Eva zelf de lekkerste cake. De service en kwaliteit zijn uitstekend in orde! En de horecaruimte is tevens sfeervol ingericht: industrieel met een vleugje “Oud-Hollands”.

Na de lunch gaan we verder met onze ontdekkingstocht. We bouwen bruggen, maken een film, knutselen, spelen een spel in een virtuele dolfijn en bouwen van constructiematerialen nog van alles. En dan hebben we nog geen eens tijd voor de luchtdrukproeven, het 3D-printen, een rainmaker maken, en het maken van een piepschuim boot of dolfijn. En dat, terwijl we er toch al ruim 4 uur zijn. Alle activiteiten worden begeleid door enthousiaste wetenschappers, kunstenaars en studenten.

Kortom, een dagje Ontdekfabriek is een volledig dagje uit. Zeker als je, zoals wij, met de trein gaat. De treinreis is natuurlijk al fantastisch, maar die wandeling door Strijp S maakt het extra de moeite waard. Het is jammer dat ik de kinderen niet meer kan overhalen voor een drankje in Het Koffiehuisje, in het puntje van Het Ketelhuis; het ziet er zo gezellig uit.

deontdekfabriek

Kinderfeestjes en schoolreisjes
Maar mijn kinderen zijn moe gespeeld. Het was goed zo. We hebben wel besloten dat we zeker nog eens teruggaan. Misschien wel met het kinderfeestje van mijn zoon. Je krijgt dan een eigen programma aangeboden en er is zelfgebakken taart! Andere leuke weetjes: je kunt de film die je maakt meekrijgen op USB! En de knutsels en bouwsels die je hebt gemaakt mag je allemaal mee naar huis nemen. De entreeprijs is €7,50 per persoon. Kinderen t/m 4 jaar kunnen zelfs gratis naar binnen. Voor scholen zijn er speciale arrangementen en tarieven.

De Ontdekfabriek is open op woensdag, zaterdag en zondag. Meer informatie op: www.deontdekfabriek.nl

Informatie over cultureel centrum Strijp S: www.driehoekstrijps.nl. Hier vind je onder andere meer info over Het Koffiehuisje en andere leuke zaakjes en winkeltjes in deze hippe buurt. Tip voor ondernemende mama’s en papa’s: er zit hier ook een vestiging van Seats2Meet!

Eindhoven niet helemaal in de buurt? Soortgelijke ontdekkingsuitjes vind je in De Ontdekhoek. Deze zijn te vinden in Den Bosch, Amsterdam, Rotterdam en Zwolle. Kijk hiervoor op: www.ontdekhoek.nl

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 36 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 12, 11 en 9 jaar. Op dit moment wonen wij voor langere tijd op Curaçao.

Ik werk al 12 jaar met veel passie aan mijn blog Love2BeMama. Mijn passie is schrijven en content creëren. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ook leuk

Wonen op Curacao

Naar Curacao met kinderen: pas hiervoor op!

  • 2 maanden geleden
  • 7 minuten lezen
DIY & Knutselen

Happy stones: steentjes schilderen en verstoppen

  • 2 maanden geleden
  • 3 minuten lezen
Wonen op Curacao

Half jaar Curacao: dit moet je weten!

  • 2 maanden geleden
  • 12 minuten lezen