Coronavirus: weer zwemmen met extra chloor in zwembadwater
We zitten nog steeds in de coronacrisis. Vorige week heeft Rutte een stappenplan gepresenteerd voor de komende maanden om de ‘intelligente lockdown’ weer te versoepelen waar kan. Dit gaat stapje voor stapje. De zwembaden mogen op korte termijn ook weer open: op 11 mei mogen de binnenzwembaden weer open. Het was nog onduidelijk hoe dit vorm moest gaan krijgen maar het plan van aanpak lijkt steeds duidelijker te worden. Ben jij van plan om straks weer lekker te gaan zwemmen, houd er dan wel rekening mee dat er extra veel chloor aan het water wordt toegevoegd omdat het nog niet precies duidelijk is welke rol zwembadwater speelt in de verspreiding van het coronavirus. De zwembadbranche adviseert daarom om de hoeveelheid chloor in het zwembad bijna te verdubbelen.
De verdubbeling van het chloor in het zwembadwater kan voor een toename aan irriterende en zelfs schadelijke stoffen zorgen.
Algemene regels
De zwembadbranche heeft een protocol opgesteld om de veiligheid en hygiëne zo goed mogelijk te waarborgen. Er zijn ook regels waar je je aan moet houden als je weer wil gaan zwemmen. Zo moet je thuis plassen, een tijd reserveren om te komen zwemmen, alleen met personen uit je eigen huishouden komen, je moet je thuis omkleden en weer douchen. Daarnaast gelden ook de algemene regels zoals 1,5 meter afstand houden, thuisblijven bij klachten en handen wassen.
Verhoging chloor zwembadwater
Het verhogen van de hoeveelheid chloor in het water zou zijn om het virus tegen te gaan. Het virus lijkt niet goed tegen chloor te kunnen. Expert zwembadwater Maarten Keuten van TU Delft heeft meegewerkt aan het coronaprotocol en zegt dat de verhoging van de hoeveelheid chloor binnen de grenzen van de wet ligt.
Vies zwembadwater herkennen
Zwemmen zou hierdoor niet ongezonder worden. Je merkt het niet meteen als er meer chloor in het water zit maar wanneer het water viezer wordt heb je wel meer kans op irritaties. Als je geen chloor ruikt dan weet je dat het water schoon is maar als je tegen een muur van chloor aanloopt dan weet je dat er veel vuil is geweest. Chloor ruik je namelijk pas als het reageert op stofdeeltjes.
Bron: RTL Nieuws