Waar ben je naar opzoek?

Coronavirus: Kinderen mogelijk net zo besmettelijk als volwassenen

2 minuten lezen Love2BeMama Love2BeMama
Coronavirus: Kinderen mogelijk net zo besmettelijk als volwassenen

Over ruim een week gaan de scholen weer open. Vanaf 11 mei kunnen kinderen weer naar het kinderdagverblijf, naar school en naar de BSO. Voor veel ouders (en kinderen) een opluchting omdat de situatie met thuiswerken en thuisonderwijs voor vele behoorlijk pittig is. Kinderen missen ook hun leeftijdsgenoten en we zijn toe aan het oppakken van het normale leven, voor zover dat kan. Maar ondanks de blijdschap zijn er ook veel kritische noten bij het heropenen van de scholen. Duitse onderzoekers waarschuwen juist expliciet tegen volledig heropenen van de scholen en kinderdagverblijven.

Nieuwe studie naar besmettelijkheid kinderen

Zijn kinderen nou besmettelijk of niet? Als we het RIVM moeten geloven zijn kinderen niet besmettelijk. Toch spreken verschillende onderzoekers elkaar tegen. Een Duitse onderzoeksgroep onder leiding van topviroloog Christian Dorsten, belangrijke adviseur van de Duitse regering, hebben een nieuwe studie gedaan naar de besmettelijkheid van kinderen. Ze komen tot de conclusie dat kinderen mogelijk even besmettelijk zijn als volwassenen. De onderzoekers pleiten voor meer onderzoek hier naar maar uit de gedane studie trekken ze al wel heldere conclusies. De resultaten van de studie kun je hier kort samengevat lezen.

De studie is nog niet gecontroleerd door onafhankelijke deskundigen.

Geen reden heroverwegen opening scholen

Volgens een ander onderzoek lopen kinderen minder vaak het coronavirus op en zou bij kinderen een infectie minder ernstig verlopen. Het blijft zeldzaam dat ze hier ernstig ziek van kunnen worden. Volgens het RIVM wijzen alle onderzoeken ‘binnen en buiten Nederland’ er op dat jonge kinderen geen grote rol spelen bij het coronavirus en de experts uit Nederland hebben er daarom alle vertrouwen in dat de basisscholen in Nederland geleidelijk open kunnen.

Vanuit Nederland wordt er kritisch gekeken naar de Duitse studie. Drostens Nederlandse college Marion Koopmans, hoogleraar van hoofd virologie aan het Erasmus MC vindt het geen reden om de heropening onder voorwaarden van basisscholen te heroverwegen.

Duitsland in overleg heropenen scholen

De Duitse onderzoekers waarschuwen expliciet tegen het volledig heropenen van de scholen en kinderdagverblijven. Omdat een groot deel van de bevolking vatbaar is voor het coronavirus benadrukken ze de noodzaak om verspreiding van het virus maximaal te beperken. Vandaag vergaderen de ministeres van Onderwijs van de Duitse deelstaten met bondskanselier Merkel over het geleidelijk heropen van de scholen. In Duitsland gaan op 4 mei veel scholen weer open voor hun examenklassen. Deze leerlingen moeten wel gewoon examen doen.

Bron: NOS, Dagblad van het Noorden | Photo by Dhaya Eddine Bentaleb on Unsplash

Love2BeMama

De redactie van Love2BeMama zoekt dagelijks de leukste, interessantste en belangrijkste nieuwtjes voor jou op zodat jij niet verder hoeft te zoeken. Ook posten wij verhalen van moeders. Je dagelijkse portie nieuws, echte verhalen en blogs bij elkaar!

Heb je een tip? Stuur een mailtje naar [email protected]

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Blogs over weekendjes weg met het gezin

Weekendje weg aanbiedingen: tips ga er goedkoop op uit!

  • 15 uur geleden
  • 2 minuten lezen
Blogs over weekendjes weg met het gezin

Weekend weg Nederland: Kindvriendelijke hotels

  • 16 uur geleden
  • 3 minuten lezen
1 week zwanger

Wat moet je regelen als je zwanger bent?

  • 17 uur geleden
  • 2 minuten lezen