Waar ben je naar opzoek?

Coronavirus: dit is de realiteit voor moeders

3 minuten lezen Denise Meijer Denise Meijer
Coronavirus: dit is de realiteit voor moeders

Op de tafel liggen stiften en een kleurboek. De grond ligt bezaaid met speelgoed en op de achtergrond speelt Frozen 2. Het lijkt op een gemiddelde schoolvakantie. Het weer is fijn en de kinderen zitten langer in hun pyjama dan normaal de bedoeling is. Wat ontbreekt is het vakantiegevoel, want dat is ver te zoeken. In plaats daarvan zijn we vooral uit ons doen, want was het maar vrijwillig. We zitten thuis om het coronavirus.

Het zou wel meevallen; toch?

Ja, ik was ook één van die personen die corona vooral zag als een ‘ver van haar bed-show’. Iets wat, net zoals menig ander (griep)virus, net zo snel weer zou verdwijnen als het de kop opstak. Ik was ervan overtuigd dat het allemaal wel met een sisser af zou lopen. Zelfs toen vrijdag de supermarkten werden leeggeplunderd, zag ik het nog ‘zonnig’ in.

Op zondag werd duidelijk dat alle horeca en scholen per direct hun deuren zouden sluiten. En hoewel ik het ergens wel zag aankomen was het juist dat bericht wat ervoor zorgde dat ik dacht: ‘Kut, dit gaat echt gebeuren’. Halflege straten, lege schappen paracetamol en het dagelijkse nieuws bevestigen dit gevoel.

Het leven is opeens anders

Dat ik in allerijl probeer uit te leggen aan mijn 8-jarige zoon waarom hij eigenlijk op school hoort te zitten, maar dit gewoon even niet kan zorgt voor een brok in mijn keel. Zeker als hij me met grote ogen aankijkt en oprecht niet begrijpt waarom hij zijn klasgenootjes voorlopig niet gaat zien en waarom zelfs zijn hobby’s uitoefenen even geen optie zijn.

Mijn dochter zou deze maand gaan wennen op de basisschool. We waren volop bezig met de voorbereidingen voor haar verjaardag in april. Pakweg twee weken geleden ‘klaagde’ ik nog over dat de komende maanden wel heel erg druk zouden worden. Een overvolle sociale kalender, die heel abrupt op pauze is gezet. Haar verjaardag vieren is voorlopig nog geen optie. Al komt dat nog wel een keer.

Coronavirus: Tips voor thuisisolatie met kinderen

Het hoge woord is eruit; we zitten de komende drie weken sowieso thuis met de kids. Het klinkt voor de kinderen misschien leuk dat ze niet naar school gaan, maar thuisisolatie is niet zoals een vakantie. Je kan namelijk ook…

  • Linda Bosscher

Het is geen droom…

‘Ik vind corona eng, mama,’ zei mijn zoon gisterenavond. En ik moet hem voor eerst een keer gelijk geven. Dit is het échte monster onder het bed voor de komende weken (of maanden). Een angst die ik probeer weg te nemen met geveinsde kalmte, terwijl ik zelf nachtenlang probeer te malen over ‘hoe nu verder’. Terwijl ik zelf ook het liefst met mijn oren en ogen dicht onder de dekens kruip of naar mijn mama ren om mezelf veiliger te voelen te voelen. Iets wat ik zelfs al heb gedaan. Ik ga niet eens liegen.

Ik zou graag willen geloven dat mijn kinderen niets meekrijgen van mijn zenuwen voor corona, maar ik weet dondersgoed dat ze heel goed aanvoelen dat er iets niet klopt. Al begrijpen ze, ondanks dat je het zo Jip en Janneke- mogelijk probeert uit te leggen, niet goed waarom.

De akelige realiteit

En juist deze onwetendheid lijkt me nu heerlijk. Want je hoeft maar wakker te worden en je wordt als ouder geconfronteerd met de akelige realiteit. Op de televisie, radio en social media word je doodgegooid met akelige en inspirerende berichten. Het net staat vol met bruikbare adviezen en fijne tips. Het respect voor onze zorgverleners is hartverwarmend en gezellige dagschema’s voor de kinderen vormen een duidelijke boodschap: We gaan door. Weliswaar met geveinsde kalmte en Frozen 2 doorlopend op repeat, maar het leven gaat verder.

100+ binnenactiviteiten voor kinderen van de basisschool

Daar zitten we dan; de komende drie weken in en om huis met de kinderen. Geen zwembad, indoor speelparadijs of dierentuin waar we naartoe kunnen. Als je pech hebt moet je ook nog thuiswerken mét kinderen. Hoe ga jij deze…

  • Linda Bosscher

Dat het leven van onze kinderen ongetwijfeld veranderd door de bizarre situatie van afgelopen dagen is ook iets wat we erbij nemen. Sterker nog: Ik denk dat niemand, groot of klein, snel vergeet wat hier allemaal gebeurt. Het enige wat we kunnen hopen is dat sommige van deze veranderingen misschien beter zijn. En natuurlijk dat het coronavirus snel geen dreiging meer vormt en we weer door kunnen gaan met het ‘normale’ leventje waar we soms zo lekker over kunnen klagen.

Dat we maar snel weer om half negen op het schoolplein staan. Ik ben in ieder geval bij als dat weer kan.

Photo by Daria Obymaha from Pexels

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ook leuk

Wonen op Curacao

Naar Curacao met kinderen: pas hiervoor op!

  • 1 maand geleden
  • 7 minuten lezen
DIY & Knutselen

Happy stones: steentjes schilderen en verstoppen

  • 2 maanden geleden
  • 3 minuten lezen
Wonen op Curacao

Half jaar Curacao: dit moet je weten!

  • 2 maanden geleden
  • 12 minuten lezen