Waar ben je naar opzoek?

Coronavirus: als thuisblijven niet vanzelfsprekend is

2 minuten lezen Love2BeMama Love2BeMama
Coronavirus: als thuisblijven niet vanzelfsprekend is

We zitten bijna al een week massaal thuis. We werken thuis en de kinderen doen hun schoolwerk vanuit huis. Misschien vind je het reuze gezellig maar het is voor velen best lastig om hier een draai in te vinden. Landen proberen hun burgers te beschermen tegen het coronavirus door sociale onthouding in te voeren en er zijn landen waarbij de burgers al helemaal niet meer naar buiten mogen. Dit zou ons burgers bescherming moeten bieden maar het brengt sommige groepen uit de samenleving ook juist nog meer in gevaar. Wat zijn de effecten en consequenties van het ‘verplicht’ thuis zitten? Dat thuisblijven niet vanzelfsprekend is voor alle gezinnen lees je hier.

Liever niet thuis zijn

Vandaag luisterde ik een podcast van ‘De Dag’ waarin er werd gesproken over een groep mensen uit onze samenleving voor wie het binnen momenteel gevaarlijker is dan buiten. De sociale onthouding brengt deze groep mensen juist in gevaar. Groepen die anders liever niet thuis zijn omdat ze slachtoffer zijn van huiselijk geweld of middenin een scheiding zitten, worden nu verplicht om bij elkaar binnen te blijven. De VN heeft eerder deze week gewaarschuwd dat er in Nederland signalen zijn dat het thuiszitten ook extra spanningen en huiselijk geweld oplevert.

Gebrek sociale controle

Voor een groep kinderen is het ook heel vervelend dat de scholen dicht zijn en de sportclubjes niet doorgaan. Ze missen de sociale controle die ze juist daar krijgen. Leraren zitten thuis met een knoop in hun maag omdat ze weten dat de thuissituatie van een kind niet optimaal is. Als ze op school zijn kunnen ze nog een oogje in het zeil houden, nu is die ‘controle’ weg. De kindertelefoon heeft het nu ook drukker dan anders; er komen veel berichten binnen van kinderen die zich thuis niet veilig voelen.

Er wordt al gesproken om kinderdagverblijven en scholen voor juist deze groep kinderen weer ‘open’ te doen, juist omdat ze op dit soort momenten het heel zwaar hebben thuis.

Stress en irritatie in gezin

Een periode van langdurig samenzijn kan bij veel gezinnen voor spanning zorgen. Ook geeft de onzekerheid van het coronavirus bij veel mensen stress en angst in hun gezinsleven en liefdesrelatie. Mensen raken in de financiële problemen. Het zijn niet bepaald factoren die zorgen voor een boost in je relatie en gezinsleven.

Let op elkaar!

In de podcast wordt ook opgeroepen dat mensen alert zijn. Let extra op je buren als je weet dat het daar niet altijd lekker loopt, ga een rondje lopen met iemand (op gepaste afstand) waarvan je weet dat er spanningen zijn, probeer hulp te bieden, bel de hulplijnen indien nodig, bel even aan (maar niet in het heetst van de strijd). Zoals de premier ons oproept; let op elkaar!

Ps. En luister ook vooral even de podcast voor meer tips!

Love2BeMama

De redactie van Love2BeMama zoekt dagelijks de leukste, interessantste en belangrijkste nieuwtjes voor jou op zodat jij niet verder hoeft te zoeken. Ook posten wij verhalen van moeders. Je dagelijkse portie nieuws, echte verhalen en blogs bij elkaar!

Heb je een tip? Stuur een mailtje naar [email protected]

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Blogs over kinderen en ouderschap

Kinderopvangtoeslag 2022 berekenen en ontvangen

  • 7 dagen geleden
  • 2 minuten lezen
Verre reizen met kinderen

Vakantie Curacao 2022 met kinderen tips!

  • 1 week geleden
  • 12 minuten lezen
(financieel) vrij leven

Passief inkomen genereren: 12 boeken om te lezen!

  • 1 week geleden
  • 16 minuten lezen