Waar ben je naar opzoek?

Coronavirus en autisme: tips voor ouders en kids

1 minuut lezen Malu Latumeten Malu Latumeten
Coronavirus en autisme: tips voor ouders en kids

Daar stond je gister dan; te juichen om de zon en die grote berg onder je. Zelf beklommen. Maar vanochtend tijdens je schoolwerk was er van die stoere bink even niets meer over. Was die rekenopdracht een onoverkomelijke drempel geworden. Dikke tranen rolden over die kusbaar mollige wangetjes. Je loopt zo over van gevoel dat het vertellen erover moeilijk gaat. School en het spelen met je vriendjes mis je! Je mist het spelen met de kindjes. De hulpletters in de klas mis je nu je op de tablet met spelling bezig bent en je mist ook het boekje lezen aan je eigen tafeltje. Coronavirus en autisme hebben; het valt niet mee.

Coronavirus en autisme

Dat het boekje waar je op school in begonnen was nu voor je neus op tafel ligt valt je niet op. De context van dit alles klopt voor jou gewoonweg niet. En ik snap je helemaal. Want hoezeer ik ook de juf probeer te vervangen, blijf ik toch mama die “niet zo streng moet doen”. En hoe leuk je rennen in een verlaten bos met ons ook vindt, spelen met je school vriendjes en Pokémon kaarten ruilen zou je nu veel liever doen.

En dat is helemaal prima. We laten het verdriet toe, want niets zo veerkrachtig als een mens. Vandaag een ‘off-day’ maar morgen gaan we er weer met frisse moed tegenaan.

Autism Awareness Month

April is niet alleen een ‘intelligente lockdown’ maand voor heel Nederland. Het is ook de maand waarin wereldwijd wordt stilgestaan bij autisme. Autism Awareness Month. En juist op dagen als deze zijn wij als gezin ons er extra bewust van wat dit coronavirus, en alles eromheen, met ons doet.

Tips voor een pretpark bezoek met autisme

Ons zoontje Yael is 7 jaar. Hij is een leergierig en enthousiast kind. Als hij lacht wordt de dag een stukje zonniger. Rennen kan hij als de beste en lekker gek dansen vindt hij prachtig. Hij eet graag inktvis maar…

  • Malu Latumeten

Tips voor kinderen met autisme

Hieronder enkele tips hoe deze moeilijke tijd misschien wat makkelijker te laten verlopen voor kinderen (met autisme!) en wellicht ook voor jezelf!

Voorkom een coronanieuws 'overkill'

Beperk je tot 1 á 2 vaste nieuwsmomenten op een dag. Lees/ luister niet alle berichten die gedurende de dag voorbij komen op bijvoorbeeld social media. Wees kritisch en let op bronnen om je te behoeden voor fake nieuws.

Geef een korte en duidelijk euitleg over het Coronavirus

Online zijn er diverse sites en filmpjes te vinden die je hierbij kunnen helpen. Dit filmpje van Playmobil is heel waardevol.

Maak hygiene instructies zoals het handen wassen overzichtelijk

Dit kun je doen door middel van een ‘stappenplan’ en eventueel plaatjes (visuele ondersteuning). 

In onderstaand bestand vind je zo’n visueel stappenplan van de World Health Organisation.

Zorg voor een houvast in deze onzekere tijd

Probeer je zoveel mogelijk aan routines te houden. Deze voorspelbaarheid is nu meer nodig dan ooit. Ook kan het opstellen van een dagprogramma prettig zijn.

Zorg voor tegenwicht voor al het slechte nieuws

Zoals het er nu naar uitziet zal deze periode nog wel even duren. Zorg dat je kind aan deze, voor iedereen toch erg ingrijpende, periode ook terug kan denken aan dingen die fijn waren. 

Benoem s ‘avonds bij het naar bed gaan 3 dingen die leuk waren die dag; bijvoorbeeld fijn gespeeld, een mooi liedje gehoord etc.

Ook is beweging en frisse lucht erg goed. Dit kan in de achtertuin maar ook in de natuur, mits je rekening houdt met alle regels. Lekker voetballen met het gezin, fietsen of hutten bouwen.

Ik wens iedereen veel kracht en gezondheid toe in deze periode!

Malu Latumeten

Ik ben Malu, getrouwd met Gino en mama van Yael (geboren in 2012).
In mijn blogs lees je over wat mij bezig houd in mijn dagelijks leven als werkende mama met een zoontje met autisme en TOS.
Direct, open en met altijd een vleugje humor en zelfspot.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Verre reizen met kinderen

Vakantie Curacao 2022 met kinderen tips!

  • 59 minuten geleden
  • 12 minuten lezen
(financieel) vrij leven

Passief inkomen genereren: 12 boeken om te lezen!

  • 1 dag geleden
  • 16 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Waar heb ik recht op als alleenstaande moeder 2022?

  • 5 dagen geleden
  • 3 minuten lezen