Waar ben je naar opzoek?

Coronacrisis: tips om het onmogelijke mogelijk te maken

6 minuten lezen Ilona Lijesen Ilona Lijesen
Coronacrisis: tips om het onmogelijke mogelijk te maken

Als iemand maanden geleden tegen me zou hebben gezegd dat we beiden fulltime thuis zouden werken, alle opvang-opties zouden wegvallen en ook nog eens onze kinderen thuisonderwijs zouden moeten geven, had ik diegene keihard uitgelachen! HOE DAN!!?? Vanaf 16 maart 2020 is dit voor de meeste ouders de keiharde werkelijkheid geworden. En voor hoe lang? Geen idee. Er is nog geen einddatum en dat maakt het af en toe nog wel even wat pittiger, want we weten eigenlijk allemaal wel dat 28 april echt de einddatum nog niet is. Morgen gaan we het horen! In deze blog in ieder geval tips om het onmogelijke mogelijk te maken.

Gelukkig zijn we gezond

Om mezelf rustig te houden schiet ik in moeilijke situaties altijd in een soort relativerings-mechanisme: we zijn alle 4 gezond (het allerbelangrijkste, zeker nu!), we hebben onze baan nog en onze kinderen komen goed mee op school dus hoe moeilijk kan het zijn? Er zijn ergere dingen. En bovendien; meer gezinnen wilden extra tijd met elkaar en die tijd krijg je zomaar in je schoot geworpen nu.

Werkplekken maken

Maar hoe pakken we dat nu aan? Want manlief werkt 5 dagen en ik 3 om 4 dagen dus er zijn veel momenten dat we beiden aan het werk zijn. Geluk is dat onze meiden 9 en 5 zijn en dus echt wel een leeftijd hebben dat ze veel zelfstandig kunnen en willen doen. We hebben nu beneden een werkplek voor een van ons gecreëerd aan de keukentafel. Diegene die beneden werkt is samen met de kinderen die ook aan dezelfde keukentafel hun schoolwerk maken. Degene legt het schoolwerk uit en helpt ze met vragen. Een andere werkplek is op zolder: rustig werken zonder de kinderen om je heen. Op de dagen dat we allebei werken, wisselen we het af: manlief in de ochtend boven en ik in de middag boven. Beiden plannen we de meeste van onze telefoontjes op de momenten dat we boven zitten.

Elkaar aanvoelen

Nu werk ik zelf bij een reisorganisatie en we hadden klanten over de hele wereld zitten die we met man en macht aan het terughalen waren. Daar heb je wel focus voor nodig omdat de landen één voor één de grenzen sloten en luchtvaartmaatschappijen langzamerhand alle vluchten gingen annuleren. Een vraag over rekenen of taal tussendoor is dan niet echt handig. Maar het is wel de realiteit. Gelukkig is communicatie het sleutelwoord: mijn man ging af en toe wat eerder beneden zitten zodat ik eerder op de dag meer kon focussen en mijn collega’s konden mails of telefoontjes die urgent waren oppakken. Het zet je in een enorme spagaat. Werk en privé gescheiden houden is nu echt onmogelijk.

Geen eigen ruimte meer

En dan is dit alleen nog maar hoe wij het zelf praktisch gingen doen. Het feit dat je 24/7 bovenop elkaar lip zit in deze buitengewone situatie is ook niet altijd makkelijk. De kinderen hebben het hier af en toe wel moeilijk mee. Soms is er zomaar ineens een woede-uitbarsting omdat Eva d’r klokkijken of meetkunde even niet lukt. Of Emma die gisteravond ineens in huilen uitbarstte omdat ze de juf zo miste die heel lief een filmpje had gestuurd.

Zo kom je de zomer door: koop een e-reader en lees deze boeken

In januari heb ik mijzelf beloofd dat ik meer mocht gaan lezen. Na de komst van de kinderen schiet dat er echt bij in. Ook kan ik mij veel moeilijker concentreren en val ik na 1 bladzijde al in slaap….

 • Linda Bosscher

Geduld, geduld, geduld

Zoals ik hierboven al schreef gaan de meiden allebei gelukkig echt goed op school dus dat geeft toch even wat minder zorgen. Ik heb echt te doen met ouders die nu uit alle macht de lesstof doornemen met hun kinderen die het allemaal niet zo makkelijk vinden. Onze oudste dochter Eva zit in groep 6 en de meeste dingen gaan goed en is er weinig tot geen begeleiding nodig. Het probleem komt echter als ze even iets niet begrijpt en ik met al mijn goede bedoelingen het uit wil leggen. Dat is toch even een verschil of je het van je juf of je moeder uitgelegd krijgt. Het geduld-level ligt even iets anders zeg maar… bij beiden. 

Vakantie annuleren

Afgelopen maandag liep dit eventjes niet zo lekker. De hele dag zat ik al niet zo lekker in mijn vel en baalde enorm van de situatie. We hebben ook net onze vakantie naar Florida moeten annuleren voor de meivakantie en alhoewel dit niet het belangrijkste in het leven, droeg dit niet bij aan mijn goede humeur. En toen kreeg Eva het op haar heupen. Uit het niets was ze heel gefrustreerd over iets wat ze niet begreep voor school. Ik wilde dit met alle goede bedoelingen uitleggen, maar Eva voelde ook mijn onstabiliteit van de dag en keerde haar woede op mij: Eva huilen en boos en ja, toen stortte ik ook even in. We hebben allebei even keihard gejankt en geschreeuwd. Mijn man kwam van zolder gerend om te kijken wat er allemaal aan de hand was en trof een emotionele damesbende aan. Hij gaf het beste advies wat hij kon geven: laat even alles vallen en ga even een film kijken waar jullie allemaal vrolijk van worden. Beste idee ooit! Daarna konden we er weer helemaal tegenaan.

12x dit is nu (tijdelijk) gratis toegankelijk voor je kids

De kinderen zijn thuis en we zitten veel binnen. Ik ga er maar vanuit dat dit nog even kan duren. Het mooie van deze situatie vind ik dat er zoveel (online) initiatieven ontstaan en dat bedrijven producten tijdelijk gratis weggeven…

 • Linda Bosscher

Elke dag een wijntje

En zo houden we het vol. Met vallen en opstaan. Hier en daar wat frustratie, maar ook wel genieten van ons gezin in deze bijzondere tijd. Maar ook met wijn. Waar we een Dry Januari makkelijk hebben volgehouden en we doordeweeks nooit meer wat dronken, schenken we nu wel iedere avond een wijntje in. Gewoon om even samen de dag af te sluiten en te bespreken hoe het nu gaat. En we hebben besloten dat erin te houden. Ons houvast om de dag door te komen als hij niet helemaal loopt zoals gepland zullen we maar zeggen.

Tips om het vol te houden

Ondertussen hebben wij wel wat tips die ons hebben geholpen:

 • Leg de lat niet te hoog. Niet voor jezelf, maar ook niet voor de kinderen. Als je ergens frustratie voelt, trap dan op de rem.
 • Blijf communiceren! Met je partner en met je kinderen. Bespreek bijvoorbeeld tijdens het avondeten bewust wat wel en niet zo goed ging die dag. Geen uitgebreide evaluatie punt voor punt, maar probeer er in het gesprek op een luchtige manier achter te komen.
 • Je bent geen slechte moeder als ze even niet hun schoolwerk af hebben. Of als je even niet hebt gestofzuigd. Of als je even geen maaltijd volgens de schijf van 5 hebt. Je doet wat je kunt.
 • Bestel iedere week iets bij een lokaal restaurant. Bij ons mogen de kinderen kiezen wat we gaan eten op zaterdag. Hier doe je niet alleen de kinderen een plezier mee, maar je steunt ook nog eens de lokale bedrijven die dit keihard nodig hebben juist in deze tijd.
 • Zorg voor meer beweging door bijvoorbeeld Just Dance, Wii Sports of Zumba op de Wii of andere spelcomputer te spelen. Superleuk voor de kinderen ook en zo blijf je zelf ook nog in beweging.
 • Kijk dagelijks het Jeugdjournaal. Hier wordt op een voor de kinderen duidelijke manier verteld wat er speelt. Hou het nieuws niet weg bij je kinderen, want dan wordt alleen maar onduidelijker waarom al deze maatregelen nu gelden.
 • Kijk iedere dag naar Meester Freek (Freek Vonk). Hij heeft superleuke online lessen opgenomen. In het bijzonder de les waarin hij uitlegt hoe Corona werkt.
 • Beeldbellen met de opa’s en oma’s. Ze passen bij ons normaal beiden wekelijks op en zien de kleinkinderen nu helemaal niet. Dat is voor allemaal erg moeilijk.

Maar vooral: zorg goed voor elkaar, blijf op 1,5 meter afstand en gezond!

Deze blogpost bevat affiliatelinks.
Alles over ons advertentiebeleid lees je hier.

Ilona Lijesen

Ik ben Ilona (38), getrouwd en moeder van drie kinderen waarvan een sterrenkindje die met 19 weken zwangerschap is overleden. Ik hou, samen met mijn gezin, van leuke dingen doen, op pad gaan en heerlijke luierdagen zo af en toe. We zijn dol op reizen en willen onze kinderen veel van de wereld laten zien. Ik werk bij een reisorganisatie en heb van mijn hobby mijn werk gemaakt. In mijn blogs wil ik je meenemen in mijn wereld en gedachtes en hopelijk vinden jullie herkenning (of niet) in mijn blogs.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ook leuk

Wonen op Curacao

Naar Curacao met kinderen: pas hiervoor op!

 • 3 maanden geleden
 • 7 minuten lezen
DIY & Knutselen

Happy stones: steentjes schilderen en verstoppen

 • 3 maanden geleden
 • 3 minuten lezen
Wonen op Curacao

Half jaar Curacao: dit moet je weten!

 • 3 maanden geleden
 • 12 minuten lezen