Waar ben je naar opzoek?

Coronacrisis: scholen weer open maar hoe dan?

2 minuten lezen Denise Meijer Denise Meijer
Coronacrisis: scholen weer open maar hoe dan?

Met de persconferentie van vanavond in het vooruitzicht, vragen voor ouders zich af: gaan de scholen weer open of niet? In de media lijkt de afgelopen weken dan ook een beetje gehint te worden op dat dit precies is wat er gaat gebeuren. We lijken ‘voorzichtig’ doch geestelijk te worden voorbereid op het feit dat de eerste versoepeling van de coronamaatregelen op de scholen gaat beginnen. Gaan de scholen weer open?

Mama snakt naar rust!

De inmiddels vier weken actieve thuisonderwijzeres die ik in mezelf gevonden heb, doet een vreugdedansje. Zonder gekkigheid: er is vanuit mijn perspectief vooral een nieuw hervonden respect voor de leerkracht ontstaan. Het lijkt me heerlijk om het onderwijzen weer aan de juf over te kunnen laten en enkel en alleen bezig te zijn met opvoeden. Ritme en rust. Daar heb ik inmiddels wel een beetje behoefte aan.

Scholen open: maar hoe dan?

Maar dan klinkt er een stemmetje in mijn hoofd. Het duveltje op mijn schouder wat niet bepaald een voorstelling van kan maken van hoe we dit gaan doen. Hoe we een ‘anderhalve meter maatschappij’ gaan hanteren op een plek waar het letterlijk krioelt van virusjes, bacteriën en de dragers hiervan: onze kinderen.

Ik vraag me af hoe leerkrachten kleuters gaan wijsmaken dat we bij elkaar uit de buurt moeten blijven. Wie erop gaat toezien dat ieder kind zijn handen wast na het plassen. Ik vraag me af wie de toiletten onder schooltijd gaat schoonmaken, wie de deurknoppen tussentijds even poetst en ga zo verder.

Coronavirus: dit is de realiteit voor moeders

Op de tafel liggen stiften en een kleurboek. De grond ligt bezaaid met speelgoed en op de achtergrond speelt Frozen 2. Het lijkt op een gemiddelde schoolvakantie. Het weer is fijn en de kinderen zitten langer in hun pyjama dan…

  • Denise Meijer

Naar school met veel gedoe

Gaan de kinderen naar school in etappes? Worden de klassen kleiner? De lesuren korter? Gaan we inleveren op vakanties, studiedagen of weekenden? Krijgen de kleintjes niet alleen les op school, maar ook huiswerk mee? Die laatste vraag zorgt trouwens ook dat mijn inwendige thuisonderwijzeres per direct stopt met haar jubeldansje. Nikste rust en regelmaat, maar onregelmatige lesuren en alsnog aanpoten. Shit!

Daarnaast rest er nog een prangende vraag: waar halen de scholen de mankracht vandaan om een dergelijke operatie te regelen. Nog voor de coronacrisis was er al een stevig lerarentekort. Waar wordt nu op stel en sprong ineens het personeel vandaan gevist? Niet te vergeten: waar wordt de aandacht voor lastigere gevallen vandaan gevist als er plotseling zoveel anders gaat in het toch al gebrekkige, reguliere onderwijs?

Ik weet het nog niet…

Ik wacht de persconferentie dus af. Niet wetende wat ik nou eigenlijk wil. De gemene deler is het feit dat ik het liefst zo snel mogelijk als weer als normaal wil hebben, maar realistisch gezien weet ik dat dit niet mogelijk is. Dan denk ik vooral aan het ik het beste zou vinden in het geval van mijn kinderen en laat ik ze liever nog even thuis. In ieder geval tot enigszins normaal naar school gaan weer mogelijk is en ook echt veilig is. Ook nog zoiets waar ik nog sterk mijn twijfels over heb.

All wil mijn inmiddels vier weken actieve thuisonderwijzeres eigenlijk weer niets van weten.

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ook leuk

Wonen op Curacao

Naar Curacao met kinderen: pas hiervoor op!

  • 1 maand geleden
  • 7 minuten lezen
DIY & Knutselen

Happy stones: steentjes schilderen en verstoppen

  • 2 maanden geleden
  • 3 minuten lezen
Wonen op Curacao

Half jaar Curacao: dit moet je weten!

  • 2 maanden geleden
  • 12 minuten lezen