Waar ben je naar opzoek?

Coronacrisis: scholen dicht consequenties voor verdere schoolloopbaan

2 minuten lezen Love2BeMama Love2BeMama
Coronacrisis: scholen dicht consequenties voor verdere schoolloopbaan

De scholen zijn sinds 15 maart 2020 dicht door de coronacrisis. Eerst was het plan dat de scholen drie weken dicht zouden blijven maar al snel werd duidelijk dat de scholen langer gesloten zouden zijn. Tot nu zijn de scholen hier tot 11 mei gesloten. Daarbij ook de meivakantie meegerekend. Er zijn al geluiden dat ook de scholen na 11 mei misschien niet hun deuren openen. De eerste nieuwsberichten hierover verschijnen al. Volgende week wordt besloten wat er met de schoolsluiting gedaan gaat worden na 28 april. De schoolsluiting zou ook consequenties hebben voor de verdere schoolloopbaan van kinderen. Zo zegt de Onderwijsraad dat het nieuwe schooljaar eerder moet beginnen om de opgelopen leerachterstanden in te halen. Dit is een advies aan minister Slob.

Tevens geeft de Onderwijsraad aan dat gemeenten en scholen beter moeten letten op kinderen voor wie het thuis niet veilig is.

Leerachterstanden inhalen

Minister Slob heeft advies gevraagd over hoe leerlingen van basisscholen, middelbare scholen en het mbo na de coronamaatrdegelen kunnen worden bijgespijkerd. Een opmerkelijke vraag want vanuit school krijgen wij stapels werk mee en zijn we dag in dag uit druk met het scholen van onze kinderen. Tevens moeten de meeste ouders vanuit huis werken. Wij ook! Om eerlijk te zijn gaat bijna al onze tijd zitten in het thuisonderwijs en komen we aan ons eigen werk amper toe. Het is aanpoten om drie kinderen op drie verschillende niveaus les te geven.

Naar mijn mening zijn de meeste kinderen prima op niveau. Er zal misschien een deel van de kinderen zijn wiens ouders niet toekomt aan het thuisonderwijs of kinderen die in een situatie verkeren waarin thuisonderwijs niet gegeven wordt. Moeten dan alle kinderen op dat niveau meegaan? Dan kunnen wij nu als ouders ook wel ons thuisonderwijs neerleggen en de boel de boel laten betreft schoolwerk… Waarom werken wij ons dan in het zweet om de kinderen bij te laten blijven?

Inkorten zomervakantie

Als de scholen na de meivakantie niet open gaan dan pleit de Onderwijsraad voor het naar voren halen of het inkorten van de zomervakantie. Hierbij wordt gekeken naar de belangen van kinderen, ouders en leraren volgens voorzitter Edith Hooge. Dit zegt ze tegen het AD. Ze houdt er rekening mee dat, als het kan, ouders ook op vakantie willen en de werkdruk bij leerkrachten nog hoger komt te liggen.

Volgens mevrouw Hooge vallen de achterstanden van leerlingen nu nog mee. Als de schoolsluiting langer dan zes weken gaat duren zouden de problemen groter kunnen worden.

Kwetsbare leerlingen

Ook maakt de Onderwijsraad zich zorgen over de kwetsbare leerlingen voor wie het thuis niet veilig is of voor wie geen begeleiding is. Er zijn ook nog steeds gezinnen die niet beschikken over een laptop. De Onderwijsraad vindt dat deze leerlingen nu al naar school moeten kunnen gaan. Net als de kinderen van ouders met cruciale beroepen. Ook zouden er zomerscholen moeten komen voor kinderen die thuis niet kunnen leren.

De toekomst is onzeker

De Onderwijsraad vindt dat er betere controle moet zijn hoe het met deze leerlingen gaat. Als die controle er niet is dan moeten de gemeenten en scholen daarop worden aangesproken, vindt minister Slob. Volgens minister Slob wordt er alles op alles gezet om achterstanden te voorkomen. Dit zal een samenwerking worden van vertegenwoordigde organisaties van leraren, scholen, scholieren en gemeenten.

Dat het nog een hele organisatie gaat worden is wel duidelijk. Hoe het allemaal verder zal gaan is nog erg onduidelijk.

Bron: NOS

Love2BeMama

De redactie van Love2BeMama zoekt dagelijks de leukste, interessantste en belangrijkste nieuwtjes voor jou op zodat jij niet verder hoeft te zoeken. Ook posten wij verhalen van moeders. Je dagelijkse portie nieuws, echte verhalen en blogs bij elkaar!

Heb je een tip? Stuur een mailtje naar [email protected]

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ook leuk

Wonen op Curacao

Naar Curacao met kinderen: pas hiervoor op!

  • 1 maand geleden
  • 7 minuten lezen
DIY & Knutselen

Happy stones: steentjes schilderen en verstoppen

  • 2 maanden geleden
  • 3 minuten lezen
Wonen op Curacao

Half jaar Curacao: dit moet je weten!

  • 2 maanden geleden
  • 12 minuten lezen