Waar ben je naar opzoek?

Coronacrisis: ouders vragen tijdelijk verlof aan

1 minuut lezen Love2BeMama Love2BeMama
Coronacrisis: ouders vragen tijdelijk verlof aan

In België trekken ouders aan de bel; ze trekken het thuiswerken, het thuisonderwijs én de zorg van hun kinderen niet meer. Het water staat aan hun lippen en ze vragen om hulp. De Gezinsbond en zijn Franstalige tegenhanger (Ligue Des Families) vragen een tijdelijk verlofstelsel voor ouders met kinderen jongen dan 12 jaar of kinderen met een bijzondere zorgbehoefte. Het thuiswerken blijkt volgens de gezinsorganisaties vaak moeilijk te combineren met de zorg voor kinderen tijdens de coronacrisis en in tijden van lockdown.

Coronacrisis thuiswerken: dit trek je niet!

De gezinsorganisaties hebben een groeiende bezorgdheid over de combinatie thuiswerken en de zorg voor jonge kinderen in combinatie met thuisscholing, sinds de overheid heeft opgeroepen zoveel mogelijk vanuit huis te werken. Dit moet de verspreiding tegen het coronavirus tegengaan.

Thuiswerken maar niet productief

Ouders hebben heel veel ballen hoog te houden. Volgens Elke Valgaeren van de Gezinsbond is het voor ouders onmogelijk om dit vol te houden. De productiviteit van thuiswerkende ouders keldert en daarnaast moeten ze ook nog hun kinderen scholen. Er zijn ouders die minder slapen om in de nachtelijke uren hun werk in te halen. Als ze hun werk en thuisscholing gedaan hebben, hebben ze geen tijd of energie meer voor de huishoudelijke taken en voor ontspanning. Ze zegt dat ouders dit niet vol kunnen houden.

Coronavirus: Tips voor thuisisolatie met kinderen

Het hoge woord is eruit; we zitten de komende drie weken sowieso thuis met de kids. Het klinkt voor de kinderen misschien leuk dat ze niet naar school gaan, maar thuisisolatie is niet zoals een vakantie. Je kan namelijk ook…

  • Linda Bosscher

Roep om hulp

De Gezinsbond en Ligue Des Families vraagt daarom om een speciaal verlofstelsel dat eventueel deeltijds op te nemen is. Dit kan vormgegeven worden door extra ouderschapsverlof of een specifieke ziekte- of invaliditeitsuitkering. Het verlof moet volgens de gezinsorganisaties voldoende vergoed zijn, en ze vragen ook om de opbouw van vakantiedagen voor volgend jaar. Dit zijn uitzonderlijke omstandigheden en er is nood aan extra mogelijkheden voor gezinnen.

Het kabinet van federaal minister van Werk roept werkgevers op om flexibel te zijn in deze situatie.

Bron: DeMorgen, hln.be | Foto door energepic.com via Pexels

Love2BeMama

De redactie van Love2BeMama zoekt dagelijks de leukste, interessantste en belangrijkste nieuwtjes voor jou op zodat jij niet verder hoeft te zoeken. Ook posten wij verhalen van moeders. Je dagelijkse portie nieuws, echte verhalen en blogs bij elkaar!

Heb je een tip? Stuur een mailtje naar [email protected]

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Blogs over kinderen en ouderschap

Kinderopvangtoeslag 2022 berekenen en ontvangen

  • 7 dagen geleden
  • 2 minuten lezen
Verre reizen met kinderen

Vakantie Curacao 2022 met kinderen tips!

  • 1 week geleden
  • 12 minuten lezen
(financieel) vrij leven

Passief inkomen genereren: 12 boeken om te lezen!

  • 1 week geleden
  • 16 minuten lezen