Waar ben je naar opzoek?

Coronacrisis: kunnen we straks weer naar school?

2 minuten lezen Love2BeMama Love2BeMama
Coronacrisis: kunnen we straks weer naar school?

Inmiddels zitten de kinderen alweer ruim 4 weken thuis en zijn de scholen gesloten. De scholen blijven in ieder geval nog gesloten tot en met 11 mei. Dit is tot na de meivakantie. De maatregelen die tot nu toe gelden, zijn actief tot en met 28 april. Hoe we dan verder gaan wordt binnenkort door het kabinet besproken. Het is voor iedereen nog gissen of alles dan weer ‘normaal’ is of dat we met aangepast maatregelen ons leven voort gaan zetten. Wel komen er al voorzichtige geluiden dat we nog lang niet het normale leven weer op kunnen pakken.

1,5 meter samenleving

De meeste ouders hopen dat na de meivakantie de kinderen toch wel weer naar school kunnen gaan. Hier wordt nu volop over nagedacht en onderzoek naar gedaan. Ook over een eventuele aangepaste invulling van het onderwijs. Want als we logisch nadenken kunnen we niet opeens weer verdergaan zoals voor de coronacrisis. Hutje mutje met 30 kinderen in de klas lijkt ons ondenkbaar.

Geen ouders op het schoolplein

Mark Rutte liet al voorzichtig doorschermen dat we ons moeten voorbereiden over een 1,5 meter samenleving. Dat zou betekenen dat de scholen zich hier ook op aan moeten passen. Maar hoe kun je op 1,5 meter afstand les gaan geven in een kleuterklas? En duidelijk is al wel dat ouders niet meer mee naar binnen kunnen met hun kinderen. Volgens het AD worden ouders mogelijk zelfs geweerd van het schoolplein en krijgen schoolklassen per groep een haal- en brengtijd toegewezen om een te grote toeloop te voorkomen.

Maar er zijn meer vragen; hoe regel je de hygiëne binnen de school? En hoe deel je de school in als je 1,5 meter afstand moet houden?

Onderwijs in shifts

Het ministerie van Onderwijs wil nog weinig kwijt over de scenario’s die worden besproken. Minister Arie Slob wil speculatie voorkomen en koste wat het kost juist eensgezindheid uitstralen. Rutte heeft scholen al aangespoord om zelf na te denken over hoe ze weer open kunnen. Sommige scholen opperen bijvoorbeeld al onderwijs in shifts.

Bezorgde leerkrachten

Onder leraren leven er ook veel zorgen. Over hun eigen gezondheid, de gezondheid van een partner of hun eigen kinderen. De ene leerkracht wil na de meivakantie weer starten, de ander ziet liever een schoolsluiting tot de zomervakantie. Bovenal willen leraren inspraak. Jan van de Ven, lerarencollectief-voorman, vraagt zich af: “Worden leerkrachten geacht voor de klas te staan terwijl ze hun eigen kleinkinderen niet mogen zien?”.

Resultaten RIVM-studie

Ondertussen is het RIVM nog bezig met een onderzoek naar de besmettelijkheid onder kinderen en of zij het virus ook kunnen overbrengen op volwassenen. De cruciale RIVM-studie laat nog even op zich wachten. Het kabinet moet op tijd beslissingen nemen voor na 28 april maar de eerste resultaten zijn pas op 21 april binnen.

Volgens van de Ven is er angst en terughoudendheid onder leerkrachten en moet er voorkomen worden dat je na de meivakantie een situatie krijgt waarin de helft van de leraren zich ziek meldt omdat ze het niet zien zitten voor de klas te staan.

Bron: AD | Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

Love2BeMama

De redactie van Love2BeMama zoekt dagelijks de leukste, interessantste en belangrijkste nieuwtjes voor jou op zodat jij niet verder hoeft te zoeken. Ook posten wij verhalen van moeders. Je dagelijkse portie nieuws, echte verhalen en blogs bij elkaar!

Heb je een tip? Stuur een mailtje naar [email protected]

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ook leuk

Wonen op Curacao

Naar Curacao met kinderen: pas hiervoor op!

  • 1 maand geleden
  • 7 minuten lezen
DIY & Knutselen

Happy stones: steentjes schilderen en verstoppen

  • 2 maanden geleden
  • 3 minuten lezen
Wonen op Curacao

Half jaar Curacao: dit moet je weten!

  • 2 maanden geleden
  • 12 minuten lezen