Waar ben je naar opzoek?

Beste Mark Tuitert; jij vergelijkt onderwijs met topsport?

4 minuten lezen maaike_visser Maaike Visser
Beste Mark Tuitert; jij vergelijkt onderwijs met topsport?

Ik ben juf. Maar niet juffig. Of nou ja, ik doe mijn best. Ik bijt mijn tong er dapper af als ik iemand als/dan, me/mijn, ik/mij en meer van dat soort fouten hoor maken. Ook stop ik mijn handen in mijn zakken als ik d/t fouten zie, jou/jouw fouten of als er interpunctie verwarring ontstaat. Ik doe niks, want voor juffig wil ik niet uitgemaakt worden. (Mijn stagiaires corrigeer ik overigens wel uitvoerig… Dat is een goede tegenhanger.)

Energiek lesgeven

Ik ben lid van de bond en krijg elke zoveel weken het vakbondsblaadje binnen. Deze keer met een gelikt uitziende folder erbij over een… ja uh, conferentie? Studiedag? In maart is er in het Beatrixtheater nota bene! iets over energiek lesgeven. Onder andere Erik Scherder zal daar spreken.

Maar ook Mark Tuitert. Een (ex) topsporter. Een topsporter die onderwijs mensen gaat vertellen over ‘de kunst van het pieken’ en ‘hoe haal je het beste uit jezelf’. Je wordt meegenomen in het leven van een topsporter die met focus en doorzettingsvermogen de absolute top bereikt. Nou hoppa! Als dat alles is wat er nodig is? 

Maar! Mag ik hieruit dan concluderen dat het onderwijs te vergelijken is met topsport? 

Onderwijs is topsport

Een korte vergelijking

Je moet op de juiste momenten kunnen pieken

Ja, een onderwijs jaar bestaat uit enorme piek momenten afgewisseld met wat minder hoge piek momenten. Denk aan; rapporten tijd, de december maand, de maand voor de zomervakantie, de toetsperiodes. 

Maar vergeet ook de maandagen niet. En dan vooral de maandag na een vakantie. Vrij heftig voor een kind, want; Hoe moest het ook alweer? Dat opletten en werken en rekening houden met een ander en op je beurt wachten en je hersens gebruiken en samenwerken en blijven zitten als je lopen wil en niet mogen plassen als de juf iets uitlegt. 

Datzelfde ervaar je als leerkracht ook, en leid dat alles maar eens in goede banen. Aanpoten! 

Schoolreisjes, excursies, gymlessen, of een gastles. 

Of gewoon een piekmoment midden op de dag. Je hebt pleinwacht gelopen, daar gebeurde van alles wat bepaald geen schoonheidsprijs verdiende, de ruzie moet in de klas uitgepraat worden, maar eigenlijk moeten ze NU naar gymles, en je hebt zelf nog niets gegeten en je moet ook al ruim een uur plassen… 

Check!

En nog even door…

Je moet elke dag trainen als je in de sport de top wilt bereiken

Ja, of je nou fulltime werkt of parttime, je bent toch wel elke dag met je werk bezig. Je moet naar de supermarkt om champignons te halen voor de natuurles over paddenstoelen, je kruipt de zolder op, want daar had je nog ergens wat schoenendozen liggen voor dat leuke knutselproject, en nog even snel langs Action voor een schoencadeautje voor A., omdat Sinterklaas blijkbaar zijn schoen niet kan vinden in zijn huis, omdat zijn Ugandese ouders het hele Sinterklaas concept niet snappen. 

En als je dan toch bezig bent, lees je gelijk even de overdracht waarin je ziet dat die ene moeder nog gemaild moet worden en dat er een verslag van dat breed overleg in Parnassys staat en of je dat even door wilt lezen. 

Check! 

Lees ook: Passend onderwijs: Mislukt of succesvol?

Je hebt een goede coach nodig

Als je geluk hebt, heb je een heel team om je heen die jou aanmoedigen, nieuwe dingen leren, waar je mag spuien, waar je mag vragen hoe je het beter kunt doen, (Want nee! Het is nooit goed genoeg!), waar je te horen krijgt dat je nu naar huis moet gaan, want gisteren en eergisteren was je er ook al tot 18.00 uur. Waar je te horen krijgt wat je goed kunt en dat mag inzetten. 

Als je dat geluk niet hebt? Sterkte, en zoek een andere baan. Je hebt het nodig namelijk! Zo’n coach. Anders red je het niet. 

Check! 

We gaan verder…

Je hebt goede sponsors

Haha! Hahahahaha! Minister Slob? Oké, geen check voor deze dan…  Jammer, want vrij essentieel. Ik vraag me nu werkelijk af, hoeveel mensen zoals Mark Tuitert, de top hadden bereikt zonder sponsors… Is dat mogelijk?  Je moet beschikken over doorzettingsvermogen. 

Als je onbetaalde overuren maakt. 

Als je een toffe les voorbereidt, maar hem niet kan geven omdat Jantje het op zijn heupen krijgt en alle Lego bouwwerken stuk maakt, wat hem een paar klappen oplevert van Pietje, en wat Truusje onder haar tafel doet kruipen van schrik (ja, ik werk in het sbo), en je je lesvoorbereiding dus maar in de papierbak knikkert. Om er morgen toch nog maar een poging aan te wagen… 

Als je weet: het is vrijdag ze zijn moe en willen niks meer, toch een les begrijpend lezen gaat doen. 

Als je keel dik is en je neus verpulverd is van het snuiten en zelfs je botten pijn doen, en toch gaat werken omdat je je leerlingen en je collega’s anders opzadelt met een probleem. 

Als je op je vrije dag gebeld wordt dat je collega ziek is en of je alsjeblieft wilt komen werken. 

Dat is doorzettingsvermogen.

Check! 

Lees ook: Het ‘leed wat de parkeerplaats bij een basisschool’ heet

Onderwijs is topsport!

Ik kan nog wel even doorgaan. Maar ik heb mijn conclusie al getrokken. Onderwijs is topsport. Leraren leveren al een topprestatie en jij meneer Tuitert, hoeft ons dus niks te komen leren over doorzettingsvermogen en de kunst van het pieken. Dat kunnen wij namelijk al. Zonder sponsor!

Maaike Visser

Opgegroeid op de Noord-west Veluwe bij mijn ouders en twee zussen. Na de pabo gaan werken in Bussum. De Gooische mentaliteit en ik waren geen goede match, dus na 5 jaar ontslag genomen en met mijn toenmalige lief naar omgeving Gorinchem verhuisd. Daar vond ik werk op een SBO.
Na een ongeval, die ik met mijn toenmalige vrouw doormaakte, durf ik geen kinderen te baren. Mijn vrouw heeft ons zoontje gedragen. Een paar jaar geleden zijn we uit elkaar gegaan en na Wat jaren alleen met Daan kwam ik Sanneke tegen. We waren gelijk met z’n drieën verliefd! In november 2019 zijn we getrouwd en rond de jaarwisseling verwachten we een brusje voor Daan.

Reacties
 • Mary Diepstraten-Schalk zei

  Geweldig Maaike zoals jij het hebt beschreven! Ben 9 jaar met pensioen, altijd met veel liefde in het onderwijs gewerkt.
  Het was toen ook al zoals jij het beschrijft! Ben eerder met pensioen gegaan omdat ik het niet meer kon bolwerken. Daardoor ook minder pensioen, maar dat geeft niet! Maar het doet me wel verdriet, omdat er op deze manier geen waardering is voor het vele werk wat je allemaal gedaan hebt. Nu ben ik vrijwilliger bij de Voorleesexpress, wat me veel voldoening geeft.
  Ik ben een nichtje van je moeder! Succes met je werk en je kinderen. Lieve groetjes Mary.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ook leuk

Wonen op Curacao

Naar Curacao met kinderen: pas hiervoor op!

 • 4 maanden geleden
 • 7 minuten lezen
DIY & Knutselen

Happy stones: steentjes schilderen en verstoppen

 • 5 maanden geleden
 • 3 minuten lezen
Wonen op Curacao

Half jaar Curacao: dit moet je weten!

 • 5 maanden geleden
 • 12 minuten lezen