Waar ben je naar opzoek?

4-jarige Megan weegt 40 kilo door aangeboren obesitas

2 minuten lezen Marian Alons
4-jarige Megan weegt 40 kilo door aangeboren obesitas

Ouders Kevin en Ilonka Stouthandel krijgen vaak negatieve opmerkingen te horen, wat betreft het gewicht van hun dochtertje Megan. Zij is namelijk 1 van de 5 kinderen die lijdt aan Leptine Receptor Deficiëntie en heeft een lage vetverbranding. Hierdoor weegt ze met haar 1 meter 10 al 40 kilo op 4-jarige leeftijd, dat is twee keer zoveel dan een normaal meisje op die leeftijd.

Lees ook: Deze baby van acht maanden weegt 17 kilo!

Zelfs als moeder Ilonka Megan een komkommertje geeft, krijgt ze te horen dat ze haar kind niet nog meer eten moet geven. Al van baby af aan huilt Megan als het eten op was. Haar hongergevoel stopt namelijk niet. Ze heeft dus echt altijd honger. Moeder Ilonka: “Ze groeide steeds meer en toen ze een half jaar oud was schrokken de dokters enorm. Ze stuurden ons door naar een academisch ziekenhuis voor onderzoek.” 

Het duurde nog lang voordat er echt een diagnose gesteld kon worden. Uiteindelijk kreeg Megan in januari 2015 de diagnose Leptine Receptor Deficiëntie. Dat is een genetische vorm van obesitas. Op het moment van diagnosticeren was ze de enige in Nederland met die ziekte.

Ilonka: “Haar ziekte is als een emmer. Wanneer je eet wordt het stofje leptine gevuld in de emmer. Raakt de emmer vol, dan zit je vol. Er gaat dan een seintje naar je hersens dat je vol zit. Bij Megan zit er geen bodem in de emmer en komt er dus ook geen seintje.” Naast die voortdurende honger heeft Megan ook een lage vetverbranding, waardoor ze de helft van wat ze eet niet verbrandt.

Reacties

De ouders van Megan krijgen veel bizarre reacties waarmee ze maar moeten dealen. Mensen durven echt van alles te zeggen! Ilonka: “Ze zeggen dingen als: ‘wat is ze dik’ of ze noemen het kindermishandeling.” Voorheen werd ze boos van deze opmerkingen en ging ze in de aanvalspositie over. “Ik heb er mee leren omgaan. Je moet het van je af laten glijden.”

Gelukkig heeft Megan zelf niet door dat ze zo anders is”, aldus Ilonka. Ze is wat sneller moe dan, ‘gewone’ kinderen. Dan is ze te overmoedig en valt ze. “Verder is ze heel vrolijk en gelukkig.” Ze is heel zorgzaam en weet heel goed wat ze wel en niet mag eten. Zo laat ze koekjes en chocola altijd liggen.

De ouders van Megan doen er alles aan om haar ziekte te beperMegan en Ilonkaken. Megan mag bijvoorbeeld maar 850 calorieën per dag binnenkrijgen. Daarnaast stimuleren ze het bewegen enorm. Kevin en Ilonka houden precies bij wat ze eet en drinkt. Zo kunnen ze ‘foutjes’ corrigeren door het later te compenseren. Megan gaat ook wekelijks naar de fysiotherapeut en iedere zondag gaat ze met haar papa zwemmen. Ze zit zelfs op een ‘lekker fit school’. Ilonka: “Ze gymmen extra en stimuleren het buitenspelen.”

Door het verhaal van Megan te delen, hopen de ouders op meer begrip, ook voor andere kinderen die een eetziekte, zoals obesitas hebben.

Foto’s: Ilonka Stouthandel    Bron: AD.nl      Bron hoofdafbeelding:  Flickr

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Blogs over speelgoed voor baby’s en kinderen

Dit zijn de leukste cadeaus voor meisjes van 3 jaar

  • 3 weken geleden
  • 3 minuten lezen
Kinderwens

Waarom kinderwens: wel of geen kinderen?

  • 1 maand geleden
  • 2 minuten lezen
Bevalling & Kraamtijd

Wat is strippen bij een bevalling?

  • 1 maand geleden
  • 2 minuten lezen