Waar ben je naar opzoek?

Nieuwe wetgeving minimum leeftijd alcohol faalt

1 minuut lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Nieuwe wetgeving minimum leeftijd alcohol faalt

Het is toch te erg voor woorden dat wij moeten gaan discussiëren over welke leeftijd een kind drank mag kopen? Wat mij betreft wordt het onder de 21 jaar afgeschaft! 

Nu de minimum leeftijd per 1 januari naar 18 jaar is gegaan, en 16- en 17-jarigen dus geen alcohol meer mogen kopen, zou je denken dat het ze behoorlijk lastig wordt gemaakt om aan drank te komen. Toch is gebleken dat dat blijkbaar nog heel makkelijk gaat. Er zijn vier tieners die namens het Algemeen Dagblad de proef op de som namen.

Op de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Utrecht, de gemeente die juist streng wil controleren op de nieuwe regels, kregen de vier tieners gewoon drank geserveerd. Dat is een beetje vreemd toch?

Er wordt een slecht signaal afgegeven ondanks dat er zoveel aandacht aan wordt besteedt. De nieuwe regels zijn vers van de pers en er worden al grote fouten gemaakt. Natuurlijk kun je niet de gehele verantwoordelijkheid afschuiven op de gemeente, de obers of het kassapersoneel dat moet inschatten of een tiener 18+ is. Kijk ook eest naar jezelf als ouder; vertel je kinderen wat drank met ze kan doen. Druk ze gerust met hun neus op de feiten en laat ze even Googelen op hoe levers eruit zien na overmatig drankgebruik. Weest niet te lief voor ze.

En wat dacht je van jongeren die alleen op vakantie gaan? Onder de 16 vind ik het nog ‘kinderen’. Ze gaan tegenwoordig al op jonge leeftijd alleen op vakantie. Voor mijn 18e jaar ben ik nog nooit alleen op vakantie geweest. 18 jaar! Tegenwoordig ligt de leeftijd ergens bij 14 jaar. Ik roep ouders op om vooral hun verantwoordelijkheid te nemen. Zeg nou eerlijk; welke ouder denkt dat hun kind met 14, 15, 16 jaar verantwoordelijkheid kan nemen op vakantie? De meeste vakanties lopen uit op comazuipen en vervolgens haal je ze niet af bij de opstapplaats naar Terschelling maar in het ziekenhuis. En misschien krijgen ze er ook nog een ‘leuke’ SOA bij cadeau.

Ik zeg: voorkomen is beter dan genezen!

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 35 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 11, 10 en 8 jaar waarvan één al aan het pre-puberen is.

Op de bank ben ik tien jaar geleden mijn blog Love2BeMama gestart wat mijn vierde kindje is. Het is mijn passie waar ik (meer dan) fulltime aan werk. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) wat wij allemaal meemaken. Samen met mijn man run ik het bedrijf DutchFamilyWorks.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Uncategorized

Geboortevolgorde en verschillen in karakter bij je kinderen

  • 16 uur geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over opvoeding en ontwikkeling

Keyboard spelen boek kinderen: aan de slag!

  • 17 uur geleden
  • 2 minuten lezen
Blogs over opvoeding en ontwikkeling

Muzikale opvoeding: 5x Waarom is muziek zo belangrijk?

  • 17 uur geleden
  • 2 minuten lezen