Waar ben je naar opzoek?

1e schooldag kleuters: dit kun je verwachten

2 minuten lezen Denise Meijer Denise Meijer
1e schooldag kleuters: dit kun je verwachten

Op het moment dat je kleuter 4 jaar oud wordt gaan ze voor het eerst naar school. Dit is vanzelfsprekend een grote mijlpaal. Ook voor jou als ouder. Daarnaast is zo een 1e schooldag ook onwijs spannend voor de kleuters zelf. Hoe gaat die 1e schooldag kleuters in zijn werk en hoe kan je jouw kind het beste voorbereiden?

Als het goed is jouw kleuter ook al naar de peuterspeelzaal geweest. Dit is fijn, want zo hebben ze al een beetje kunnen ‘proeven’ van hoe het er aan toe gaat op school. Toch staat menig ouder met een brok in de keel voor het raam te zwaaien op de eerste, echte 1e schooldag voor kleuters. Gek is dat niet, want deze eerste dag luidt namelijk een hele nieuwe fase van je kind zijn leven in. Veel ouders zitten dan ook met spanning, want hoe gaat het allemaal in zijn werk en hoe bereid je een kleuter het beste voor? Het is namelijk nogal wat: zo een 1e schooldag voor kleuters.

Lees ook:

Lees verder onder de afbeelding!

1e schooldag kleuters

1e schooldag voor kleuters: de voorbereiding

Het is belangrijk om je kleuter goed voor te bereiden op wat er gaat gebeuren. Zo kan je om te beginnen al een paar keer langs school lopen, zodat je kind goed kan zien hoe het eruit ziet. Een x-aantal weken voorafgaand aan de startdatum gaan kleuters wennen voor de 1ste schooldag. Het is ook op deze dagen belangrijk dat je heel duidelijk bent over wat er gaat gebeuren. Je kan eventueel beginnen met leuke prentenboekjes over het begin van de basisschool. Zo leert je kind op een leuke manier over hoe het er aan toe gaat.

Boekjes over de 1e schooldag voor kleuters:

Wat kan je verwachten op de eerste schooldag zelf?

Hoe de 1e schooldag voor kleuters precies gaat verlopen, hangt mede af van de school. Dit kan namelijk nogal verschillen. Waarschijnlijk mag je meelopen naar het klaslokaal. De juf of meester vangt je kind hier op en wijst aan waar de broodtrommel en jas gelaten kunnen worden. Daarna gaat het dagprogramma beginnen. Aan het einde van de dag haal je jouw kindje weer op en zal de leerkracht je een update geven van hoe het allemaal is gegaan.

Wat is belangrijk op de 1e schooldag van kleuters

Maak er niet ook voor jezelf geen te groot ding van. Het is natuurlijk logisch dat je het spannend vindt. Dit is voor je kind niet anders. Toch is het beter om je zenuwen niet over te brengen. Je kind is op deze eerste dag in goede handen en waarschijnlijk vindt hij of zij het vooral super leuk. Vergeet daarnaast vooral niet om van het moment te genieten. Neem je camera mee om dit bijzondere moment vast te leggen. Leuk voor de familie en voor later.

In deze blogpost staan affiliatelinks.
Alles over ons advertentiebeleid lees je hier.

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 8 maanden geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 8 maanden geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 8 maanden geleden
  • 4 minuten lezen