Waar ben je naar opzoek?

10x wat kun je doen om het coronavirus te voorkomen

2 minuten lezen Love2BeMama Love2BeMama
10x wat kun je doen om het coronavirus te voorkomen

Dat het coronavirus ons land en de wereld in zijn greep houdt is wel duidelijk. Elke ochtend bij het opstaan, is er weer ‘breaking news’ omtrent het virus. Vanmorgen kondigde Trump een inreisverbod aan van Europa naar de VS, in Denemarken gaan de scholen en universiteiten dicht, voetbalwedstrijden en evenementen worden opgeschort en Brabanders moeten nog steeds in huis blijven. Nederland op slot doen lijkt (nog) niet nodig maar er zijn wel zorgen om de maatregelen die so far worden getroffen. Zijn de Nederlandse maatregelen voor het coronavirus nu genoeg of zeggen we straks ‘hadden we maar…’. We houden toch vertrouwen in de overheid en de RIVM maar inmiddels is het coronavirus een pandemie geworden. Voorzorgsmaatregelen coronavirus voorkomen: wat kun je op eigen initiatief als Nederlander doen om het coronavirus te voorkomen en niet verder te verspreiden?

Scholen dicht?

Er zijn zorgen bij Nederlanders; reageren we in Nederland adequaat of moeten we strengere maatregelen nemen net zoals Denemarken en Italië? Moeten we bijvoorbeeld zo veel mogelijk thuis gaan werken en scholen dicht doen voor twee weken? Wat als de Nederlandse coronamaatrdegelen tot nu toe niet werken? Ira Helsloot, hoogleraar besturen veiligheid aan de Radboud Universiteit Nijmegen, zegt tegen NU.nl dat het onverstandig is om net zo te reageren als Italië. Met deze maatregelen leg je de hele economie plat en kun je de gezondheidszorg niet op peil houden. Dit zal alleen maar meer crisis veroorzaken.

Tref voorzorgsmaatregelen

Dat het coronavirus rondwaart is duidelijk. Het komt steeds dichterbij en we kunnen het allemaal krijgen! Maar het is van belang dat we het proberen te voorkomen en verspreiding tegen te gaan. Als iedereen in Nederland ziek wordt dan heb je een groter probleem. De gezondheidszorg kan dat niet aan. Ook is het van belang dat we de zwakkere, zo goed als het kan, proberen te beschermen. Maar hoe doen we dat? Voorzorgsmaatregelen neem je niet alleen voor jezelf maar ook voor anderen. Hiermee kun je veel voorkomen, ook dat artsen en verplegers de drukte straks nog aan kunnen of dat er een ouder iemand overlijdt.

Voorzorgsmaatregelen coronavirus voorkomen

Wat voor voorzorgsmaatregelen kun je zelf treffen om het coronavirus te voorkomen?

Handen wassen

Een simpele maatregel maar was je handen. Was je handen vaker dan je normaal zou doen. Leer je kinderen dit ook op een goede manier aan. Was je handen ook na niezen en hoesten en wanneer je uit school of je werk komt. Tussendoor handen wassen is ook raadzaam. Raak daarbij zo min mogelijk openbare items aan zoals leuningen of deurklinken.

In je elleboog niezen

Moet je hoesten of niezen? Doe dat in de binnenkant van je elleboog. Zo houd je je handen schoon en zorg je ervoor dat je bacillen niet de wijde wereld in worden gelanceerd.

Thuiswerken

Heb je een baan waarbij je thuis kunt werken? Overleg met je baas of je thuis mag werken. Zo kom je zo min mogelijk in contact met andere mensen.

Vermijd openbare evenementen

Vermijd zoveel mogelijk openbare evenementen, als deze nog niet afgelast zijn. Zo zie je op een dag al veel minder mensen waardoor je besmet kan worden.

Geen handen schudden

Geef elkaar geen hand en blijf iets verder bij elkaar uit de buurt. Dit is niet onbeleefd maar noodzakelijk.

Vermijd openbare gelegenheden

Je kan er zelf al voor kiezen om openbare gelegenheden te vermijden. Vermijd het openbaar vervoer, de sportschool of plekken waar veel mensen samenkomen.

Niet noodzakelijk reizen

Het RIVM heeft al geadviseerd om alle niet-noodzakelijke reizen af te zeggen. Dit ter voorkoming van verdere besmettingen. Kun je je reis annuleren? Overweeg dit dan!

Extra vitamines

Extra vitamines als in groente en fruit eten is verstandig. Wanneer je zelf goed gezond bent kun je het virus beter aan.

Blijf zoveel mogelijk thuis

Het leven gaat natuurljk gewoon door maar als het kan, blijf dan zoveel mogelijk thuis. Het coronavirus ‘opzoeken’ hoeft niet. Als je een afspraak af kan zeggen kies er dan voor lekker thuis te blijven.

Houd afstand

Afspreken met andere mensen kan wel als je dat wil maar houd zoveel mogelijk afstand. Ga bijvoorbeeld niet in een volle kroeg met elkaar praten maar zoek een rustige plek op en neem wat meer afstand.

Voorbereiden coronavirus: haal dit in huis voor je gezin!

Gisteren ging mijn man paracetamol halen; de laatste doosjes lagen in de schappen. Mijn zusje wilde vandaag zetpillen halen… Overal op! Ook was het afgelopen vrijdag opvallend druk in de winkels. Zijn mensen aan het hamsteren omdat het coronavirus Nederland…

  • Love2BeMama

Denk aan je medemens!

Als je boodschappen gaat doen kun je ook extra boodschappen meenemen voor je voorraadkast. Boodschappen die je over een jaar nog kan gebruiken. Het zou maar zo kunnen dan we straks toch even binnen moeten blijven. Let ook op de mensen om je heen. Oudere mensen komen meer in isolatie doordat ze geen bezoek krijgen, neem extra boodschappen voor ze mee en bel ze wat vaker. Denk aan jezelf en je medemens!

Photo by Polina Tankilevitch from Pexels

Love2BeMama

De redactie van Love2BeMama zoekt dagelijks de leukste, interessantste en belangrijkste nieuwtjes voor jou op zodat jij niet verder hoeft te zoeken. Ook posten wij verhalen van moeders. Je dagelijkse portie nieuws, echte verhalen en blogs bij elkaar!

Heb je een tip? Stuur een mailtje naar [email protected]

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Bevalling & Kraamtijd

Watermethode stilgeboren baby: hoe gaat dit in zijn werk?

  • 2 uur geleden
  • 2 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Moeder zijn en het nog leuk vinden ook: optimaal genieten!

  • 7 uur geleden
  • 3 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Welke rechten heeft een alleenstaande vader?

  • 7 uur geleden
  • 3 minuten lezen