Waar ben je naar opzoek?

10 tips om zonder stress thuis te werken

5 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
10 tips om zonder stress thuis te werken

Werken vanuit huis heeft voordelen: je staat op wanneer je er klaar voor bent, je kunt langer doorwerken, je bent thuis om de kinderen op te halen, je werkt in je pyjama, je draait je eigen muziek en haalt koffie wanneer je wilt. 

Stressvrij thuis werken: 10 persoonlijke tips!

Ik werk ook vanuit huis en ik weet uit ervaring dat het lastig is om je draai daarin te vinden. 24/7 moeder zijn, het huishouden doen, een social leven hebben en ook nog werken vanuit huis… Soms zou ik willen dat ik de deur achter mij dicht kon trekken, te vertrekken naar kantoor om vervolgens om 17:00 uur weer thuis te komen. Maar diep in mijn hart wil ik niet meer terug. De vele voordelen wegen op tegen de nadelen. Ik deel graag met jou mijn tips om stressvrij thuis te werken.

1. Ga op zoek naar je routine

Dit klinkt lastiger dan het is. Jij bent je eigen baas, jij hebt je eigen planning. Maak een (werk) schema en plan alles zo strak mogelijk in. Je zult merken dat je productiever wordt en over minder na gaat denken omdat alles in je schema verwerkt staat. Werk concreet en je verzet meer werk en het geeft je rust.

2. Neem je pauzes

Neem genoeg pauzes en neem er ook de tijd voor. Drink je koffie niet achter je bureau maar ga op de bank zitten met een tijdschrift of wat vakliteratuur. Verstand op nul. Na 15 minuten ben je weer in je staat je werk op te pakken. Met de lunch kun je een wat langere pauze nemen en deze benutten om een half uur te gaan sporten. Heb je dat ook meteen weer gehad en je voelt je fitter. Daarna ben je weer helemaal opgeladen.

Lees ook: Hoe combineert Powervrouw Simone Levie bedrijf en gezin?

3. Sluit je werkdag af

Brei ook een einde aan je werkdag. Werken vanuit huis betekent niet dat je eeuwig door moet gaan. Je moet ook je rust en ontspanning nemen en tijd vrij maken voor hobby’s.

4. Drink genoeg (water)

Werk niet alleen maar sloten koffie naar binnen maar drink genoeg water. Mijn tip is om minmaal 2 liter water per dag te drinken. Sinds ik, van amper 1 liter water drinken per dag ben overgestapt naar ongeveer 3 tot 4 liter water drinken per dag, voel ik mij een stuk fitter en minder vermoeid. Neem regelmatig een glaasje water, vul een 2 liter fles met water en vul deze nog een paar keer bij. 3 tot 4 liter water klinkt veel, maar als je ‘s morgens begint en geregeld een glas water drinkt, dan red je dat wel.

5. Als je een werkdag hebt gepland ben je niet beschikbaar voor anderen

Hoe herkenbaar is het volgende voor jou: je start je werkdag en na een paar uur wordt er aangebeld door de buurvrouw of je ‘even’ op haar baby kunt passen want ze moet ‘even’ naar de winkel. Of je wordt gebeld door je schoonzus of je misschien thuis bent… je voelt al nattigheid. En wat dacht je van al die mensen die spontaan op de koffie komen. Gezellig toch want je bent immers thuis. Dat je thuis werkt betekent niet dat je je werk zomaar aan de kant kunt leggen om een ander uit de brand te helpen. Je bent aan het werk! Bewaak deze grenzen goed. Baken je werktijden goed af en deel deze ook met klanten en je familie.

6. Laat de technologie niet de baas over je worden

In deze tijd is het heel makkelijk om altijd en overal bereikbaar te zijn en je e-mail op te halen of je telefoon op te nemen. Ben je klaar met je werkdag en lees je toch nog een mailtje? Vraag je af of het kan wachten tot de volgende dag. Kan dat? Dan klik je het mailtje weg en beantwoord je hem de volgende dag. Beantwoord ook niet altijd alle telefoontjes. Na het afsluiten van je werkdag schakel je je voicemail in. Morgen beantwoord je dat belletje wel weer.

7. Houd je mail bij

Niets is frustrerender dan een volle mailbox waar geen eind aan lijkt te komen. Ik heb er een handje van om mailtjes op te schuiven naar morgen of te markeren als ongelezen zodat ik er later mee aan de slag kan. Blijf je mailtjes meteen wegwerken. Vaak ben ik uren bezig met het werkwerken van mijn mail en kom ik verder nergens aan toe. Zonde van je tijd. Neem ook een paar vaste momenten waarop je je mail checkt en wegwerkt. Ben je met een opdracht bezig en hoor je een mail binnenkomen, laat deze dan voor wat het is totdat het weer tijd is voor je mailbox.

Lees ook: Moeder zijn en thuiswerken? Dit zijn mijn 10 persoonlijke tips!

8. Vermijd het niet dat je wordt afgeleid van je werk

Het is onvermijdbaar dat je NIET wordt afgeleid op je werk. Ga dus niet op zoek naar een plek waar je geen afleiding hebt. Altijd zal er afleiding zijn. Het is bewezen dat een werkomgeving met collega’s juist voor meer afleiding zorgt dan een werkplek thuis. Laat je inspireren door de onderstaande video: waarom werken niet gebeurd op het werk! Ga af en toe lekker los op surfen op het internet, Twitteren, Facebooken en het bekijken van YouTube video’s maar als je dat hebt gehad ga je weer lekker aan de slag.

9. Blijf georganiseerd

Wat voor thuiswerk je ook doet; blijf georganiseerd. Ruim je bureau op, werk je post weg en houd je to-do lijstjes bij. Een opgeruimde werkplek staat garant voor een opgeruimd hoofd. Voor het bijhouden van je mail kun je verschillende mappen aanmaken (ook per klus). Op deze manier vind je alles makkelijk terug.

10. Geniet van het thuiswerken

Thuiswerken is heerlijk, productief en heeft zoveel voordelen. En wat dacht je van de tijd die je hebt met je kinderen en er voor ze kunt zijn als ze uit school komen? Geniet ervan!

Heb je nog tips voor het thuiswerken? Deel ze met ons. Ik ben heel benieuwd en misschien heb ik er zelf nog wat aan.

Photo by Startup Stock Photos from Pexels

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 35 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 11, 10 en 8 jaar waarvan één al aan het pre-puberen is.

Op de bank ben ik tien jaar geleden mijn blog Love2BeMama gestart wat mijn vierde kindje is. Het is mijn passie waar ik (meer dan) fulltime aan werk. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) wat wij allemaal meemaken. Samen met mijn man run ik het bedrijf DutchFamilyWorks.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Blogs over zwanger worden & zwangerschap

Spina Bifida: het verhaal van Veda (2)

  • 2 weken geleden
  • 9 minuten lezen
Blogs over zwanger worden & zwangerschap

Baby met open ruggetje: het verhaal van Veda (1)

  • 2 weken geleden
  • 8 minuten lezen
Blogs over speelgoed voor baby’s en kinderen

Vtech Action Cam review: geweldige kindercamera!

  • 3 weken geleden
  • 2 minuten lezen