Waar ben je naar opzoek?

Dompel je kind onder in de wereld van virtual Reality met Nintendo Labo VR

6 minuten lezen admin Love2BeMama
Dompel je kind onder in de wereld van virtual Reality met Nintendo Labo VR

Bouwen, spelen en ontdekken in Virtual Reality. Dat is wat je kan doen met de nieuwe Labo set voor de Nintendo Switch. Met deze set wordt er een compleet nieuwe ervaring toegevoegd aan de Labo reeks. Je bouwt met karton een kanon, vogel of camera en deze komt tot leven in een virtuele wereld. In deze blog test meester Sander Nintendo Labo VR en laat zien waarom deze set zo leerzaam is.

 

Wat is Nintendo Labo?

Met Nintendo Labo combineer je de echte wereld met de digitale wereld van de Nintendo Switch. Je krijgt een doos vol met kartonnen bouwplaten die je in elkaar moet zetten door de instructies te volgen op de Nintendo Switch. Je vouwt de stukken in elkaar en hoeft hierbij geen lijm, plakband of schaar te gebruiken. In de doos zitten ook elastiekjes, reflecterende stickers en plastic knopjes. Je plaats de Switch in het karton en hierdoor maakt het karton deel uit van de digitale wereld waar je het spel in speelt. In eerdere Labo sets kon je jezelf al veranderen in een robot of je eigen kartonnen auto of piano maken. Met Nintendo Labo VR gaat er een hele nieuwe wereld voor je kinderen open.

Wat zit er in doos van Nintendo Labo VR?

 • Bouwplaten x 32
 • Lensstuk x 1
 • Vel met reflecterende stickers x 1
 • Vel met stootkussentjes x 2
 • Vel met gladde stickers x 1
 • Geleideoog (grijs) x 6
 • Sluitring (grijs) x 2
 • Geleideoog (geel) x 11
 • Elastiek** (groot) x 1 + reserves
 • Elastiek** (klein) x 8 + reserves

Bouwen: Karton tot leven laten komen in een digitale wereld

Elke Labo ervaring begint met bouwen. Je haalt de juiste bouwplaten uit de doos en volgt de instructies op de Nintendo Switch. Het bouwen van de sets is best een klus, maar wel erg leuk om te doen. Neem hier dus ook zeker de tijd voor. In deze set maak je als eerste de VR-bril. Deze is erg belangrijk, want deze heb je steeds weer nodig.

De instructies zijn duidelijk weergegeven en zijn goed te volgen voor kinderen vanaf 8 jaar. Ook is het eenvoudig om een foutje te herstellen en het opnieuw te proberen. Ook zitten er reserveonderdelen in de doos en kan je op de website van Nintendo extra onderdelen bestellen.

In twee weken tijd heb ik alle sets in elkaar gezet. Elke keer een paar uur bouwen en daarna direct ermee spelen. Nog leuker is het wanneer je de Toy-con na het bouwen gaat versieren. Zo maak je een gepersonaliseerde knaller, camera of vogel.

Spelen: De beste spelervaring sinds de Wii

Zodra je de VR-bril in elkaar hebt gezet kun je de eerste mini-games spelen. Deze ervaring deed mij heel erg denken aan de Wii. Het zijn leuke en grappige mini-games.

LET OP! Tijdens het filmen ben ik buiten gaan zitten. Doordat ik de VR-bril in de zon heb neergelegd is mijn Nintendo Switch op twee plekken ingebrand. Dit is mijn eigen fout, maar let er dus op dat je de lenzen niet in de zon plaatst, want dan beschadigd je scherm en komen er gele vlekken in.

Bekijk hier alle 64 mini-games

Knaller

Met de knaller heb je een ‘echt’ geweer in je handen, maar de games zijn een stuk minder gewelddadig dan de knaller doet vermoeden. Het heeft een echte Nintendo Look en je moet aliens kapotschieten en fruit schieten in de bek van nijlpaarden. Dit laatste spel kun je ook samen spelen. Je schiet dan om de beurt een stuk fruit.

Bekijk hier de spellen

Camera

Met de camera maak je de mooiste foto’s. Probeer de opdrachten te voltooien door de juiste vissen in de oceaan te fotograferen of maak leuke en gekke foto’s van een pluizig beest in een huiselijke sfeer.

Bekijk hier de spellen

Vogel

Knijp in de vleugels om rond te vliegen als een vogel. Je voelt de wind door je haar als je de vogel in combinatie gebruikt met het windpedaal.

Bekijk hier de spellen

Windpedaal

De meest creatieve toy-con is het windpedaal. Je maakt wind met je voet en dit geeft een leuke interactie in de virtuele wereld. Je voelt de wind echt door je haren gaan als je vliegt als een vogel of de lucht in springt om ballen te ontwijken.

Bekijk hier de spellen

Olifant

De olifant heeft een lange slurf en hiermee kun je in de virtuele wereld in 3D tekenen. Dit is een hele nieuwe manier van creëren en erg leuk om te ontdekken. De andere toepassing is het maken van een 3D knikkerbaan. Zet de stukken op de juiste plek, zodat de knikker bij het eindpunt komt. Pittige opdrachten waar je wel een aantal uur zoet mee bent.

Bekijk hier de spellen

Schermtijd

Het spel geeft tijdens het bouwen en spelen steeds aan dat je niet te lang achter elkaar moet spelen en bouwen. Te lang in een VR-bril kijken is niet goed voor je ogen en het bouwen vraagt een lange concentratieboog. Zelfs voor een volwassenman is het fijn om af en toe te pauzeren.

De Vr-bril mist wel een ding in vergelijking met andere brillen: een hoofdband. Je moet de bril dus steeds met twee handen vasthouden en dit ga je na 10 minuten wel merken in je armen. Je wordt dus bijna gedwongen om niet langer te spelen dan 10 minuten. Op internet zijn de eerste video’s al verschenen waarbij handige knutselaars hun eigen hoofdband hebben geknutseld.

Ontdekken: Laat kinderen ontdekken hoe VR werkt en creëer je eigen spellen in VR

Mijn meester hart gaat sneller kloppen van de laatste stap: ontdekken. In de Labo omgeving ga je in gesprek met ‘de ontwikkelaars’ van de Labo sets. Kinderen kunnen antwoorden geven die zijn voorgeprogrammeerd en ontdekken zo hoe bijvoorbeeld de knaller werkt en hoe het kan dat je in Virutal Reality om je heen kunt kijken.

Deze uitleg zou ik ook prima in de klas kunnen gebruiken, het is heldere en duidelijk taal met korte video’s waarin voorbeelden worden gegeven. Kinderen leren echt iets, maar het is wel zaak om door te zetten. Je moet veel lezen en dit kan door sommige kinderen als saai worden ervaren. Als ouder zou ik dus deze stappen samen met je kinderen doorlopen, zodat je er ook over in gesprek kan gaan.

Nog leuker wordt het als je de werkplaats bezoekt. Hiermee kun je je eigen VR spel ontwikkelen. De mini-games zijn ook gemaakt met deze tool en dat laat dus zien dat er volwaardige spelletjes bedacht kunnen worden. Eenvoudig is het echter niet en ook hierbij zullen kinderen dus een steuntje in de rug nodig hebben. Ga samen op ontdekkingstocht en haal het maximale uit deze set.

Conclusie: een compleet pakket voor uren spelplezier en ook nog leerzaam

Dit is de ideale manier om kinderen kennis te laten maken met Virtual Reality. Door afwisselende spelletjes en een complete uitleg is het niet alleen maar spelen, maar ook zeker leren. In totaal ben ik al 20 uur bezig geweest om de sets te bouwen en te ontdekken en dan heb ik er nog niet alles uitgehaald. Wanneer je de Nintendo Switch in huis hebt is dit echt een goede toevoeging. Kinderen leren instructies opvolgen, krijgen uitleg over de virtuele wereld en ontdekken hoe je zelf een spel kunt maken in deze wereld.

Nintendo Labo VR aanschaffen

Er zijn twee verschillende sets verkrijgbaar. De complete set inclusief alle bouwplaten of je koopt eerst de starterset met de VR-bril en de knaller en koopt daarna de losse uitbreidingen.

Wist je dat er nog veel meer sets zijn van Nintendo Labo?

Bekijk hier de review van meester Sander over de eerste twee Labo sets met onder andere een piano, vishengel en een compleet robot pak.

Love2BeMama

De redactie van Love2BeMama zoekt dagelijks de leukste, interessantste en belangrijkste nieuwtjes voor jou op zodat jij niet verder hoeft te zoeken. Ook posten wij verhalen van moeders. Je dagelijkse portie nieuws, echte verhalen en blogs bij elkaar!

Heb je een tip? Stuur een mailtje naar [email protected]

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Blogs over speelgoed voor baby’s en kinderen

Dit zijn de leukste cadeaus voor meisjes van 3 jaar

 • 3 weken geleden
 • 3 minuten lezen
Kinderwens

Waarom kinderwens: wel of geen kinderen?

 • 1 maand geleden
 • 2 minuten lezen
Bevalling & Kraamtijd

Wat is strippen bij een bevalling?

 • 1 maand geleden
 • 2 minuten lezen