Waar ben je naar opzoek?

Tips van moeders: hoe ga je om met gamen?

3 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Tips van moeders: hoe ga je om met gamen?

Mijn oudste, een jongen, heeft de leeftijd gekregen dat hij weet wat Facebook en Instagram is en van gamen is hij ook niet vies. Gelukkig speelt hij ook nog veel buiten maar gamen doet hij inmiddels ook wel dagelijks. Ik vind dat niet erg zolang de balans maar goed is. Er zijn ook dagen dat hij niet binnen te vinden is en als het regent zit hij er wat langer achter. Vele moeders om mij heen hebben ook kinderen die graag een game spelen. Fortnite is momenteel populair. Ik heb deze moeders om tips gevraagd, omdat ik vind dat we van elkaar veel kunnen leren: hoe ga jij om met het gamegedrag van je kind?

Gamen? Snel internet is wel handig!

Voordat ik de tips van andere moeders ga opnoemen wil ik nog even dit kwijt. Tijdens mijn research kwam ik erachter dat het steeds populairder is om games te streamen. Super handig want zo hoef je niet steeds een game aan te schaffen. Tijdens het streamen is het wel van belang dat je goed internet hebt. Neem bijvoorbeeld een internet abonnement bij KPN. De kwaliteit van het internet is dus zeer belangrijk. De online game streaming diensten worden aangeboden door Stadia en Apple. Wanneer jouw kind dus weer een nieuwe game wil zou ik zeker checken of zij deze game als stream aanbieden. En… vergeet niet je internetverbinding te checken anders krijg je gefrustreerde kinderen (wat ik trouwens heel goed snap want niets is zo irritant als slecht internet).

6 tips van moeders: hoe ga je om met gamen?

En nu ga ik door met de tips van andere moeders. Hoe gaan zij nou om met het gamegedrag van hun kinderen om het in balans te houden? Onderstaande tips zijn ingestuurd door moeders. Kijk vooral welke tip jij het beste (of niet) kan gebruiken. Wil je weten hoe wij omgaan met iPad gebruik? Daarover heb ik al veel geschreven. Wellicht heb je hier ook wat aan.

Tip 1: Een half uur lezen is een kwartier iPad.

De tijd kan helaas niet opgespaard worden en is per dag te gebruiken.

Tip 2: Geen regels is de beste regel.

Go with the flow. Wanneer het regent zitten ze er wat langer op en bij mooi weer zijn ze veel buiten. Hoe meer regels, hoe meer strijd.

Tip 3: Wees consequent in elke regel die je met je kinderen maakt.

Ruimte betekent onderhandelingen, gezeur en gedoe. Geen drama als het niet mag en als ze wel drama schoppen gaan wij ervan uit dat ze ‘hooked’ zijn en resetten we ze een weekje. Een week lang geen beeldschermen.

Tip 4: 1 uur per dag beeldscherm gebruik.

Dat is exclusief Jeugdjournaal en Klokhuis maar inclusief Playstation, televisie, Nintendo. In het weekend mogen ze 2 uur.

Tip 5: Laat ze kennismaken met gameverslaving.

Er is een spannend kinderboek dat kinderen leert wat de gevolgen van gameverslaving zijn voor de hersenen. Het boek heet “Professor S. en de verslaafde koning”. Als kinderen snappen hoe hun hersenen werken gaan ze hun gedrag veranderen. De moeite waard om dit boek te lezen (samen met je kids).

Tip 6: Eerst je huiswerk, dan gamen.

Onze regels zijn dat je pas mag gamen als je huiswerk af is. Inclusief leren! Doordeweeks niet meer na het avondeten, in het weekend en de vakantie mag dit af en toe wel. Extra tip voor kinderen die niks voor school (willen) doen: een onvoldoende is twee dagen niet gamen.

Het is en blijft lastig om hier een goede weg in te vinden maar ik denk ook dat dit per kind, gezin en ouder weer anders is. Kijk dus vooral naar je kind en niet teveel naar hoe een ander het doet. Je kunt je wel laten inspireren of tips vragen maar uiteindelijk trek je je eigen plan. Heb jij verder nog tips? Dan horen wij dat graag!

Dit is een gesponsorde blogpost.

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 36 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 12, 10 en 8 jaar waarvan één al aan het pre-puberen is. Op dit moment wonen wij voor minimaal 6 maand op Curaçao.

Op de bank ben ik tien jaar geleden mijn blog Love2BeMama gestart wat mijn vierde kindje is. Het is mijn passie waar ik (meer dan) fulltime aan werk. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) wat wij allemaal meemaken. Samen met mijn man run ik het bedrijf DutchFamilyWorks.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Drielingmoeder

Drieling zwangerschap: van 1 naar 4 kinderen!

  • 2 dagen geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over zwanger worden & zwangerschap

Dit worden de babynamen van 2022!

  • 3 dagen geleden
  • 1 minuut lezen
Tieners & Pubers

Waarom je kind kostgeld laten betalen een goed idee is…

  • 1 week geleden
  • 3 minuten lezen