Waar ben je naar opzoek?

Kritiek op abortuspil via de huisarts

1 minuut lezen Jeanine van Brummen
Kritiek op abortuspil via de huisarts

Of je er nou voor of tegen bent, dat abortus erg ingrijpend is staat vast. Daarom bestaat er twijfel over een wet die mogelijk moet maken dat huisartsen ook de abortuspil voor kunnen schrijven. Is tien minuten wel genoeg om àlles te bespreken?

Als een vrouw abortus wil plegen, zijn er twee mogelijkheden: zuigcurettage, waarbij de baarmoeder met een staafje wordt leeggezogen, en de abortuspil. Veel vrouwen kiezen in eerste instantie voor de abortuspil, omdat ze denken dat dit minder heftig is. Niks is echter minder waar. De behandeling met de abortuspil duurt enkele dagen en gaat gepaard met hevige krampen en bloedingen en is ook geestelijk erg belastend.

Lees ook: Dit is wat abortusklinieken liever verzwijgen

Maar of je nu gebruik maakt van de pil of de zuigcurettage ondergaat, voor beide moet je nu nog naar de abortuskliniek. Daar nemen ze eerst met je door waarom je een abortus wil, en als ze ook maar enige twijfel bespeuren gaan ze daar uitgebreid op in. Hier nemen ze een half uur de tijd voor.

Kritiek

En daar zit nou precies het grootste kritiekpunt. Huisartsen zijn uiteraard genoeg medisch onderlegd om de abortuspil voor te schrijven.  Alleen duurt een afspraak bij de huisarts tien minuten. Daarin moet dan alle medische informatie worden besproken en moet worden achterhaald of de vrouw wel zeker van haar zaak is. Is dat wel genoeg?

Lees ook: 5x de alternatieven voor abortus

Abortusartsen zijn wel van mening dat het goed is om, als er gekozen wordt voor abortus, eerst naar de huisarts te gaan voordat er een abortuskliniek bezocht wordt. Zo zit er nog een extra stap tussen waarbij alles op een rijtje wordt gezet. Als huisartsen de mogelijkheid krijgen om de abortuspil voor te schrijven, zijn de abortusartsen bang dat er minder aandacht komt voor de zuigcurettage. Terwijl het voor sommige vrouwen een betere oplossing is.

Tweede kamer

Ondanks deze kritiek, die niet alleen van abortusartsen komt, maar ook van de Raad van State, gaat het wetsvoorstel binnenkort toch naar de Tweede Kamer. Hoewel er voor de verkiezingen waarschijnlijk niks zal worden besloten, zou het fijn zijn als er in de Tweede Kamer ruimte is om de kritiek nog eens goed te bekijken. Abortus is al ingrijpend genoeg, laat staan dat er meer vrouwen spijt gaan krijgen omdat hun beslissing te snel is genomen.

Bron: nederlands dagblad

Bron beeld: Flickr

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Blogs over kinderen en ouderschap

10 gevaarlijke voedingsmiddelen voor kleine kinderen

  • 3 uur geleden
  • 3 minuten lezen
Reviews

VR bril Oculus Rift S: onze VR bril ervaring!

  • 6 uur geleden
  • 5 minuten lezen
Blogs over opvoeding en ontwikkeling

8x waarom paardrijden goed is voor kinderen

  • 8 uur geleden
  • 6 minuten lezen