Waar ben je naar opzoek?

Wat als borstvoeding geven niet zo vanzelfsprekend is…

3 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Wat als borstvoeding geven niet zo vanzelfsprekend is…

Borstvoeding geven is niet vanzelfsprekend. Dat borstvoeding geven een logische natuurlijke vervolgstap is op de zwangerschap weten wij allemaal. De keuze om dit te gaan doen maak je zelf. Ik heb er tot drie keer voor gekozen om deze logische stap te nemen. Keer op keer heb ik mij afgevraagd waarom het zo moeizaam ging als het een logische natuurlijke vervolgstap zou moeten zijn op de zwangerschap…  Dit natuurlijke proces koste mij letterlijk bloed, zweet, tranen en vele borstontstekingen. Waarom gaat het niet vanzelf?

Te weinig productie

Mijn borstvoedingsavontuur begon bij elk kind standaard met te weinig productie waardoor mijn kindjes bleven afvallen, ik heel veel moest kolven met te weinig resultaat, verstopte melkkanaaltjes en een borstontsteking kreeg en ook nog eens diverse malen spruw. Noem het en ik heb het gehad…. Borstvoeding geven is niet vanzelfsprekend, daar ben ik eerlijk over. Het wordt soms weggezet als een makkelijke opgave maar daar ben ik het niet mee eens.

Bij elke voeding riep ik met tranen dat ik ermee zou stoppen maar ik ervaarde veel ‘druk’ om door te gaan. De volgende voeding startte ik weer vol goede moed en was ik weer met kromme tenen van de pijn aan het voeden. Waarom kon het niet soepel verlopen? En waarom moest ik blijven kolven zodat ik 24/7 met voeden bezig was? Het sloopte mij en ik liep op mijn tandvlees. Compleet uitgeput! Leuk om zo de eerste kraamdagen door te komen…

Lees ook: 6 series om te kijken terwijl je borstvoeding geeft

Blaren en pijn

Ik ga door de grond van de pijn want ook dat maak ik elke kraamtijd weer mee. Blaren en overgevoelige tepels. Word ik daar nou blij van? Moet dat zo fijn zijn? Ik kan mij dat wel wat anders voorstellen.

Ons derde kindje is alweer 3,5 maand oud. En ja ik geef nog steeds borstvoeding. En ja ik heb al meerdere keren geroepen dat ik ermee stop. Ik heb een abonnement bij de laktatiekundige. Voor de vierde keer is ze op bezoek geweest. De kleine meid kwam onvoldoende aan. Ze is geen effectieve drinker en stopt al snel als het haar niet snel genoeg gaat. En als het snel gaat dan stopt ze omdat het weer té snel gaat. Meestal brulde ze alles bij elkaar na een voeding. Tepelhoedjes, borstcompressie, alle soorten houdingen hebben we al geprobeerd. En nu heeft ze bedacht dat ze overdag niet meer aan de borst wil. Zo schiet het ook niet op… Alleen ‘s avonds, ‘s nachts en ‘s morgens wil ze live drinken. Dan is ze (nog) rozig en niet teveel afgeleid. Ze neemt dan de rust om te drinken.

Ik ben letterlijk leeg

Inmiddels hang ik voor elke voeding aan het kolfapparaat en mijn opbrengst per kolfbeurt is minimaal. Ik kolf zo’n 70 cc en per voeding krijgt ze 150 cc. Je raadt het al; ik moet meerdere keren kolven om een fles vol te krijgen. En zo kolf ik de hele dag wat af. Ondertussen breken twee peuters mijn huis af, hangen ze elkaar in de haren en huilt mijn kleine baby in de box omdat ze NU drinken wil. Extra kolven om achter de hand te hebben zit er voor mij niet in. Af en toe moet ik een kunstvoeding geven omdat ik simpelweg niet genoeg heb.

Lees ook: 7x borstvoeding promoten doe je NIET zo

Ik ga door; voor mijn baby, voor mijn gevoel, omdat het natuurlijk is, omdat het de beste voeding is, want het is “makkelijk” en waarschijnlijk de laatste baby die ik dit mee kan geven. Bij de andere twee kon ik makkelijker stoppen maar nu heb ik er meer moeite mee. Makkelijk is het al lang niet meer want van elke voeding kolven wordt het niet makkelijker. Als je je baby kunt aankoppelen en een voeding kunt geven zonder gedoe; dat is makkelijk!

Borstvoeding geven romantisch?

En nu kolf ik dus elke voeding met moeite af met blikken kunstvoeding op reserve. Is dit nou het logische en natuurlijke proces wat moeder natuur bedoeld met het geven van borstvoeding? Daar heb ik toch wel een ander beeld bij. Wie mij ooit vertelde dat borstvoeding geven zo makkelijk is, die heeft gelogen! Hoelang ik dit vol ga houden? Dat bekijk ik per dag… En wat als je echt alles uit de kast hebt getrokken en het niet wil? Dan heb je geen keus meer.

Als laatste zou ik graag nog een oproep doen aan ALLE moeders: stop om elkaar te bekritiseren en een oordeel te geven over de keuze van voeding. Borstvoeding geven ís het beste maar niet vanzelfsprekend. Iedere moeder kiest het beste voor haar kind!

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 36 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 12, 10 en 8 jaar waarvan één al aan het pre-puberen is. Op dit moment wonen wij voor minimaal 6 maand op Curaçao.

Op de bank ben ik tien jaar geleden mijn blog Love2BeMama gestart wat mijn vierde kindje is. Het is mijn passie waar ik (meer dan) fulltime aan werk. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) wat wij allemaal meemaken. Samen met mijn man run ik het bedrijf DutchFamilyWorks.

Reacties
 • Einayag zei

  Oh wat is dit een herkenbaar verhaal! Alsof ik het zelf had geschreven. Het verwoordt mijn gevoel zo goed. Knap dat je het nog zo lang hebt volgehouden. Bij kindje 1 verliep het al niet goed. Dus bij kindje 2 alles uit de kast om maar borstvoeding te kunnen geven. Matige productie, veel kolven en mn mannetje maar afvallen, bijna 10% onder het geboortegewicht. poedermelk erbij en toen ging het wel goed. Hij groeide en het ging weer goed. En ik maar kolven en met pijn en moeite er 60 cc uit krijgen. Niet echt natuurlijk verloop.
  Dit was niet wat ik wou. Tot grote ergernis van de verloskundige toch de keuze gemaakt om over te gaan op flesvoeding. Mocht er ooit nog een derde kindje komen, dan begin ik niet weer met dit gestuntel.

 • Shirley zei

  Heel heel erg herkenbaar en ledereen maar zeggen dat het zo makkelijk is en dat het hem pijn hoort te doen… bij mijn eerste lukte het echt niet, ze was zelfs te veel afgevallen zodat ik stoppen, de tweede is nu 5 maanden en ik geef nu alleen nog 1e en laatste voeding de borst. Mijn tepels zijn stuk, heb pijn (iedere keer als het een beetje is geheeld moet ik weer voeden/kolven) maar het lukt eindelijk dus ga ik toch door maar als ik dit geweten had had ik het nooit gedaan….. ik heb er ook wat blogs over geschreven……

  • Linda zei

   Succes Shirley. Ik weet precies hoe je je voelt… en toch steeds maar denk: “laat ik nog even volhouden, laat ik het nog een keer proberen!” helemaal stoppen is dan zo moeilijk…

 • Martine zei

  Heel herkenbaar, alleen had ik nog minder productie en met kolven kwam er amper wat uit. Ik moest wel overstappen op de fles..en het frustrerende was dat mijn lieve baby zo goed haar best deed om goed te drinken. Het heeft me mentaal een enorme klap gegeven. Alle opmerkingen van (borstvoedende) moeders over het feir dat ik haar de fles gaf hebben mij pijn gedaan.
  Inderdaad, elke moeder wil het beste voor haar kind. Laten we niet zo oordelen maar elkaar steunen!!

 • Maartje zei

  Jeetje, dit zou mijn verhaal kunnen zijn. Ik ben twee keer vol goede moed begonnen aan het borstvoedingsavontuur en twee keer is het jammerlijk mislukt. Waarbij ik bij de tweede de eer aan mezelf hield en na twee weken tobben er mee opgehouden ben. Mijn twee kindjes dronken ook niet door en dat leidde tot een hoop ellende en veel tranen bij mij. Bij mijn eerste na 6 weken besloten te stoppen en bij mijn tweede kindje na twee weken diepe ellende. En ik heb nu twee gezonde, vrolijke meiden en zij hebben een gelukkige mama. Maar toch, als ik dan ergens lees dat borstvoeding zoveel beter is dan twijfel ik toch weer of mijn meisjes wat missen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Blogs over kinderen en ouderschap

Lampion kopen Sint Maarten: waar koop je de leukste lampions?

 • 7 uur geleden
 • 3 minuten lezen
Bevalling & Kraamtijd

Watermethode stilgeboren baby: hoe gaat dit in zijn werk?

 • 2 dagen geleden
 • 2 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Moeder zijn en het nog leuk vinden ook: optimaal genieten!

 • 2 dagen geleden
 • 3 minuten lezen