Waar ben je naar opzoek?

Borstvoeding geven is niet vanzelfsprekend. Dat borstvoeding geven een logische natuurlijke vervolgstap is op de zwangerschap weten wij allemaal. De keuze om dit te gaan doen maak je zelf. Ik heb er tot drie keer voor gekozen om deze logische stap te nemen. Keer op keer heb ik mij afgevraagd waarom het zo moeizaam ging als het een logische natuurlijke vervolgstap zou moeten zijn op de zwangerschap. Dit natuurlijke proces koste mij letterlijk bloed, zweet, tranen en vele borstontstekingen. Waarom gaat borstvoeding geven niet vanzelf?

Borstvoeding geven is niet vanzelfsprekend: Te weinig productie!

Mijn borstvoedingsavontuur begon bij elk kind standaard met te weinig productie waardoor mijn kindjes bleven afvallen, ik heel veel moest kolven met te weinig resultaat, verstopte melkkanaaltjes en een borstontsteking kreeg en ook nog eens diverse malen spruw. Noem het en ik heb het gehad. Borstvoeding geven is niet vanzelfsprekend, daar ben ik eerlijk over. Het wordt soms weggezet als een makkelijke opgave maar daar ben ik het niet mee eens.

Bij elke voeding riep ik met tranen dat ik ermee zou stoppen maar ik ervaarde veel ‘druk’ om door te gaan. De volgende voeding startte ik weer vol goede moed en was ik weer met kromme tenen van de pijn aan het voeden. Waarom kon het niet soepel verlopen? En waarom moest ik blijven kolven zodat ik 24/7 met voeden bezig was? Het sloopte mij en ik liep op mijn tandvlees. Compleet uitgeput! Leuk om zo de eerste kraamdagen door te komen…

Blaren en pijn

Ik ga door de grond van de pijn want ook dat maakte ik elke kraamtijd weer mee. Blaren en overgevoelige tepels. Word ik daar nou blij van? Moet dat zo fijn zijn? Ik kan mij dat wel wat anders voorstellen. Zelfs nu ik al jaren geen borstvoeding meer geef, is de pijn van de opstart nog te voelen als ik erover nadenk.

Ik heb ons derde kindje ook lang borstvoeding gegeven. Ondanks dat het niet vanzelf ging. En ja ik heb al meerdere keren geroepen dat ik ermee stop. Ik had een abonnement bij de laktatiekundige. Tot vier keer aan toe is ze op bezoek geweest.

Onze jongste was geen effectieve drinker en stopte als het haar niet snel genoeg ging. En als het dan wel snel ging, dan stopte ze weer. Meestal brulde ze alles bij elkaar na de voeding. Tepelhoedjes, borstcompressies, alle soorten houdingen hebben we geprobeerd.

Tip van deze mama; in veel gevallen krijg je een consult van een lactatiekundige vergoedt. Check je zorgverzekering.

10 voordelen van borstvoeding

Wat zijn de voordelen van borstvoeding? Borstvoeding wordt vandaag de dag ondergewaardeerd, maar evengoed gepromoot. Denk aan topmodel Doutzen Kroes die regelmatig een kiekje van zichzelf plaatst op Twitter, waarbij ze haar kind op een liefdevolle manier te eten geeft,…

 • Denise Meijer

Ik ben letterlijk leeg

Inmiddels hing ik elke voeding aan het kolfapparaat en was mijn opbrengst per kolfbeurt minimaal. Ik kolfde zo’n 70 cc en per voeding had ze 150 cc nodig (minimaal). Je raad het al; ik moest meerdere keren per dag kolven om één fles vol te krijgen. En zo hang je op een dag meer aan een kolfapparaat dan dat je tijd hebt voor wat anders. Ondertussen braken twee peuters mijn huis af, hingen ze elkaar in de haren en huilde mijn baby in de box omdat ze NU honger had.

Extra kolven om achter de hand te houden zat er ook niet in want mijn productie was minimaal. Af en toe moest ik een kunstvoeding geven omdat ik simpelweg niet genoeg heb. Toch ging ik door, voor mijn baby en voor mijn gevoel. Het zou ‘makkelijk’ moeten zijn en waarschijnlijk is dit de laatste baby die ik borstvoeding kon geven. Bij de andere twee stopte ik sneller, bij de jongste had ik daar meer moeite mee.

Makkelijk was het al lang niet meer want van elke voeding kolven wordt het niet makkelijker. Als je je baby kunt aankoppelen en een voeding kunt geven zonder gedoe; dat is makkelijk!

Borstvoeding geven romantisch?

Ik kolfde elke voeding met moeite af en had blikken kunstvoeding op reserve.

Is dit nou het logische en natuurlijke proces wat moeder natuur bedoeld met het geven van borstvoeding? Daar had ik toch wel een ander beeld bij. Wie mij ooit vertelde dat borstvoeding geven zo makkelijk is, die heeft gelogen! Ik bekeek per dag hoelang ik het vol ging houden. Maar wat als je alles uit de kast hebt getrokken en het nog steeds niet lukt? Dan heb je geen keus meer en moet je ook kiezen voor jezelf. Voor de rust, de rust in huis en een relaxte baby én mama.

Als laatste zou ik graag nog een oproep doen aan ALLE moeders: stop om elkaar te bekritiseren en een oordeel te geven over de keuze van voeding. Borstvoeding geven ís het beste maar niet vanzelfsprekend. Iedere moeder kiest het beste voor haar kind!

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 38 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 14, 13 en 11 jaar. Wij wonen sinds 2021 op Curaçao.

Mijn blog Love2BeMama lag een tijdje stil. Deze heb ik als hobby weer opgepakt. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap, tips en informatie en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao en hoe wij een zoveel mogelijk vrij leven als gezin nastreven.

Reacties
 • Einayag zei

  Oh wat is dit een herkenbaar verhaal! Alsof ik het zelf had geschreven. Het verwoordt mijn gevoel zo goed. Knap dat je het nog zo lang hebt volgehouden. Bij kindje 1 verliep het al niet goed. Dus bij kindje 2 alles uit de kast om maar borstvoeding te kunnen geven. Matige productie, veel kolven en mn mannetje maar afvallen, bijna 10% onder het geboortegewicht. poedermelk erbij en toen ging het wel goed. Hij groeide en het ging weer goed. En ik maar kolven en met pijn en moeite er 60 cc uit krijgen. Niet echt natuurlijk verloop.
  Dit was niet wat ik wou. Tot grote ergernis van de verloskundige toch de keuze gemaakt om over te gaan op flesvoeding. Mocht er ooit nog een derde kindje komen, dan begin ik niet weer met dit gestuntel.

 • Shirley zei

  Heel heel erg herkenbaar en ledereen maar zeggen dat het zo makkelijk is en dat het hem pijn hoort te doen… bij mijn eerste lukte het echt niet, ze was zelfs te veel afgevallen zodat ik stoppen, de tweede is nu 5 maanden en ik geef nu alleen nog 1e en laatste voeding de borst. Mijn tepels zijn stuk, heb pijn (iedere keer als het een beetje is geheeld moet ik weer voeden/kolven) maar het lukt eindelijk dus ga ik toch door maar als ik dit geweten had had ik het nooit gedaan….. ik heb er ook wat blogs over geschreven……

  • Linda zei

   Succes Shirley. Ik weet precies hoe je je voelt… en toch steeds maar denk: “laat ik nog even volhouden, laat ik het nog een keer proberen!” helemaal stoppen is dan zo moeilijk…

 • Martine zei

  Heel herkenbaar, alleen had ik nog minder productie en met kolven kwam er amper wat uit. Ik moest wel overstappen op de fles..en het frustrerende was dat mijn lieve baby zo goed haar best deed om goed te drinken. Het heeft me mentaal een enorme klap gegeven. Alle opmerkingen van (borstvoedende) moeders over het feir dat ik haar de fles gaf hebben mij pijn gedaan.
  Inderdaad, elke moeder wil het beste voor haar kind. Laten we niet zo oordelen maar elkaar steunen!!

 • Maartje zei

  Jeetje, dit zou mijn verhaal kunnen zijn. Ik ben twee keer vol goede moed begonnen aan het borstvoedingsavontuur en twee keer is het jammerlijk mislukt. Waarbij ik bij de tweede de eer aan mezelf hield en na twee weken tobben er mee opgehouden ben. Mijn twee kindjes dronken ook niet door en dat leidde tot een hoop ellende en veel tranen bij mij. Bij mijn eerste na 6 weken besloten te stoppen en bij mijn tweede kindje na twee weken diepe ellende. En ik heb nu twee gezonde, vrolijke meiden en zij hebben een gelukkige mama. Maar toch, als ik dan ergens lees dat borstvoeding zoveel beter is dan twijfel ik toch weer of mijn meisjes wat missen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

 • 2 maanden geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

 • 2 maanden geleden
 • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

 • 3 maanden geleden
 • 7 minuten lezen