Waar ben je naar opzoek?

Waarom bloggers betaald worden en niet gratis werken!

4 minuten lezen Linda Bosscher Linda Bosscher
Waarom bloggers betaald worden en niet gratis werken!

Het nieuwe jaar is gestart en ik heb meteen een nieuwe blog geschreven over waarom bloggers / influencers betaald moeten worden voor hun werk (en ze dit niet gratis doen!). De eerste aanvragen voor samenwerkingen sliden namelijk alweer in mijn mailbox. Begin vorig jaar heb ik een blog geschreven over 10 jaar bloggen en of ik zou stoppen of doorgaan. Natuurlijk stop ik niet maar het zou wel fijn zijn als de wereld van de blogs eindelijk eens serieus genomen wordt!

Uitbetaling: een gratis ketting!

De eerste aanvragen samenwerkingen 2022 verschijnen alweer in mijn mailbox. Super leuk! Er is alleen één maar; ze hebben zogenaamd géén budget 🤔 Als in ze verwachten van mij dat ik een blog schrijf van minimaal 700 woorden, natuurlijk een SEO op maat geschreven tekst, zelf nog wat afbeeldingen maak en daar ook nog 3 links in verwerkt. Uitbetaling: een ketting van 50 euro, uren aan werk: minimaal 4 uur. Super leuk toch?!

Ongevraagd spullen opgestuurd krijgen

Aan gratis producten heb ik niks. Jaren geleden heb ik de keus gemaakt om geen gratis spullen meer te ontvangen. Ik vind het super leuk om een perspakket te krijgen mits ik er wat aan heb en dit vooraf aangekondigd en besproken is. Producten die ik zomaar opgestuurd krijg, daar doe ik niks mee. Het is al vervelend dat je het zomaar krijgt en er weer wat mee moet en ze je daarna ook nog gaan stalken met follow ups of ik er al wat mee heb gedaan of waarom ik er niks online over post want super leuk toch dat ik ongevraagd spullen opgestuurd krijg?!

Gratis bloggen bestaat niet

Gratis producten bestaan niet. Jij stopt als influencer veel tijd in de samenwerking en het merk krijgt een hoop free publicity, wat enorm waardevol is. Zeker als je een goed lopende blog of Social Media kanalen hebt. Voor dat merk mooi meegenomen dat ze niet hoeven te betalen, het is natuurlijk onzin dat ze geen budget hebben. Met het werk wat wij verzetten bereiken we zelf niks. De mooie beloftes over toekomstige (dan opeens wel betaalde!) samenwerkingen komen ook nooit uit. Deze ‘barterdeals’ leveren bedrijven veel op; gratis reclame! En die bedrijven pissen in hun broek van het lachen; heeft ze mooi weer niks gekost, alleen een product 👋🏻

Dat ik niet gratis werk, heeft helemaal niks met arrogantie of ondankbaarheid te maken. Werk jij gratis voor jouw baas?

Gratis bloggen? Bloggen kost geld!

Mijn blog Love2BeMama bestaat 12 jaar en kost mij elk jaar een x bedrag om te laten draaien. Hosting (a 3000 euro per jaar!), mensen betalen met wie ik samenwerk, mijn eigen uren die erin zitten, internet, investeren (in een vernieuwde website, online cursussen), etc. In 12 jaar tijd heb ik een groot bereik opgebouwd en staan er meer dan 4000 (SEO) blogs online. In 2020 hebben we ook behoorlijk geïnvesteerd in een nieuwe look & feel voor de website. En dat doen we allemaal om vooruit te gaan en niet stil te staan.

10 jaar bloggen; stoppen of doorgaan?

Hoi, ik ben Linda en ik ben blogger. Of, tegenwoordig noemen ze dat ‘influencer’. Vroeger keken ze me raar aan als ik zei wat voor werk ik deed. Ik schaamde mij er zelfs voor. Ik zag ze denken… Bloggen? Hoe…

  • Linda Bosscher

Samenwerken kost geld

Bij een samenwerking gaat er veel tijd, liefde, passie en energie in zitten. Ik schrijf SEO blogs op maat, maak eigen beeld indien nodig, brainstormen over de insteek en doen research zodat hij ook goed scoort in Google (lange termijn). In sommige gevallen gaat een blog zelfs viral. Als ik dit allemaal gratis zou doen dan komt er dus niks binnen. En weet je hoe waardevol een SEO blog is? Het wordt zo geschreven dat je goed gevonden wordt in Google en dat is voor lange termijn heel gunstig en heeft een waarde.

Ik weet dat er heel veel bloggers zijn die wel gratis werken. Daar vind ik ook wat van! Toen de bloggers net hun intreden deden en betaald kregen voor hun werk was het echt zoeken naar hoe dit in elkaar stak. Been there, done that. Ook toen heb ik dingen gratis gedaan, wist ik veel hoe ik een verdienmodel eraan koppelde. Nu denken veel mensen ook ‘even’ een blog te starten. Een blog starten kost heel veel tijd en energie en doe je niet zomaar even. Een bereik opbouwen kost ook jaren.

Ik snap dat je in het begin helemaal enthousiast kan worden van een gratis ketting. Maar bedenk ook even wat je daarvoor moet doen. Is het echt hobbymatig, houd het daar dan ook bij. Met regelmaat krijg ik de terugkoppeling van bedrijven ‘oh maar blogger X die doet het gratis!’. Ze gaan niet voor een duurzame samenwerking maar voor de hap snap en gebruiken daar de kleine bloggers / ifluencers voor. En als ze zeggen ‘de volgende keer gaan we dan wel betalen’, geloof het niet want die volgende keer komt niet.

Natuurlijk krijgen wij nog wel eens leuk speelgoed of producten, dat is altijd in overleg en ik doe het alleen als ik er een verdienmodel aan kan koppelen. Bijvoorbeeld affiliate. Op Linkedin heb ik deze post ook geplaatst!

Ik werk niet gratis!

Ik werk niet gratis! Het heeft me jaren inzet gekost om een kwalitatief goede blog met social media kanalen op te zetten. Dit is namelijk mijn werk en heeft een waarde waar voor betaald mag worden. Bij de bank kan ik mijn hypotheek niet betalen van gratis producten.

Voor 2022 hoop ik op vele toffe samenwerkingen! Mocht je het nog aandurven om een samenwerking aan te gaan en wil je gaan voor kwaliteit, neem dan contact met mij op en dan stuur ik je mijn nieuwste mediakit! 😄

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 38 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 14, 13 en 10 jaar. Wij wonen sinds 2,5 jaar op Curaçao.

Mijn blog Love2BeMama lag een tijdje stil. Deze heb ik als hobby weer opgepakt. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao. Op dit moment starten mijn man en ik een nieuw online bedrijf: Het Investeringsplan!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 1 jaar geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 1 jaar geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 1 jaar geleden
  • 4 minuten lezen