Waar ben je naar opzoek?

Herfstactiviteiten voor kinderen en gezinnen: 40+ ideetjes!

7 minuten lezen Linda Bosscher Linda Bosscher
Herfstactiviteiten voor kinderen en gezinnen: 40+ ideetjes!

Het is herfst! Hier op Curacao merken we daar weinig van maar vanuit Nederland houden ze ons wel op de hoogte. De herfst mis ik hier op Curacao wel. Maar niet getreurd; wij hebben elke dag zon, zee en zand. Genieten van de herfst komt later wel weer! Ondanks dat ik niet in Nederland ben, heb ik voor jou wel een enorm lange lijst met leuke herfstactiviteiten om dit najaar met je gezin te doen.

Het is herfst en tijd om lekker op pad te gaan. Deze herfstactiviteiten zijn leuk voor het hele gezin. Het is een kans om als gezin meer tijd met elkaar door te brengen en niet alleen maar binnen te zitten.

Deze tijd van het jaar kun je nog genieten van prachtig weer en de veranderingen in de natuur. Met zo’n geweldige mix van mooi weer, vakanties, seizoensgebonden dagtochten en veranderingen in de natuur, stel ik graag de ultieme lijst met herfstactiviteiten samen. Leuk om dit elk jaar weer te herhalen en hier een traditie van te maken. Een aantal terugkerende traditionele activiteiten die onze kinderen graag doen, samen met nieuwe ideeën voor uitstapjes of projecten die misschien wel je volgende favoriete familietraditie worden!

Lees verder onder de afbeelding!

Herfstactiviteiten voor kinderen

40+ leuke herfstactiviteiten voor kinderen en gezinnen

Er zijn zoveel favoriete dingen om te doen in de herfst, dus ik heb herfstactiviteiten per categorie genoteerd: binnenactiviteiten en buiten herfstplezier. Ben je op zoek naar leuke activiteiten voor Halloween? Daar hebben we ook een blog over geschreven!

Klik op de gele gemarkeerde woorden om naar de bronnen te gaan. Hier vind je vaak nog meer leuke ideetjes voor de herfst. En natuurlijk hebben we ook nog leuke knutsels en familieuitjes voor je verzameld.

Herfstvakantie 2021: 25+ gratis uitjes

Misschien wil je nog niet aan de herfstvakantie 2021 denken maar het duurt niet lang meer of de kids hebben vakantie. Wij wonen nu op Curacao en daar kennen ze natuurlijk niet echt de herfst maar wij hebben volgende week…

 • Linda Bosscher

Herfstactiviteiten in de buitenlucht voor gezinnen

Geniet van de herfst en ga lekker naar buiten. Ook met slecht weer is het heerlijk om een frisse neus te halen. Tegen regen, wind en kou kun je je prima kleden. Van de hele dag binnen zitten word je ook niet beter. Met deze herfstactiviteiten voor gezinnen in de buitenlucht geniet je van al het moois wat de herfst te bieden heeft.

 • Ga appels plukken en breng de buit mee naar huis. Van appels kun je zoveel maken: appelchips, appelmoes, appeltaart. Organiseer een bakmiddagje om alle appels te verwerken. Bij deze boomgaarden kun je appels (en peren) plukken.
 • Organiseer een speurtocht. Print een lijst uit met dingen die je in de natuur kunt vinden en laat kinderen deze afstrepen. Op Pinterest zijn genoeg gratis printables te vinden maar je kan hem ook makkelijk zelf maken.
 • Wat echt in de lijst herfstactiviteiten hoort is toch wel… pompoenen zoeken. Ga op zoek naar de perfecte pompoen (je kunt deze ook gewoon kopen). Voor de die hards; deze pompoen kun je uithollen. Maak een gezellig herfsthoekje bij je voordeur met herfstschatten en zet de pompoen (met lichtje) daarbij.
 • Bladeren vallen overal, dus het is de perfecte tijd om te knutselen met bladeren.
 • Maak een familiewandeling. Een activiteit die niet mag ontbreken in de herfst. En dan niet de wandeling die jullie al vaker gedaan hebben. Kies een nieuwe plek; een bos of stad en ga samen op ontdekkingstocht. In dit blog vind je al veel leuke ideeën.
 • Is het een mooie herfstdag? Ga picknicken in de buitenlucht. Leuk om van te voren al samen de picknickmand klaar te maken.
 • Maak samen met je gezin de tuin herfstklaar. Ga bladeren harken, vind insecten en bekijk deze met je kinderen, maak een bladdoolhof waar ze samen doorheen kunnen rennen.
 • Geniet samen van een kampvuur in de tuin. Maak warme chocolademelk en eet marshmallows.
 • Wat ook leuk is; ga op pad met een boswachter. Bij Natuurmonumenten organiseren ze heel veel toffe (herfst) activiteiten. Wij zijn een keer het bos in geweest met een boswachter en hebben toen veel gezien en veel geleerd.
 • Bezoek een pompoenboerderij. De leukste pompoenboerderijen vind je hier.
 • Op de website van Staatsbosbeheer vind je erg leuke kabouterpaden. Leuk om te lopen met jonge kinderen.
 • Knutsel een egelhuisje.
 • Ga mee op avontuur op 31 oktober tijdens de Nacht van de Nacht. Ontdek hoe mooi de nacht is!
 • Een herfstdoos maken. Ga wandelen en neem een eierdoos mee. Laat de kinderen speuren naar planten, zaden en bladeren. Gebruik deze download. Wie heeft de eierdoos als eerste vol?

Zoektochten zijn ook leuke herfstactiviteiten. Ga wandelen in het bos en download een leuke zoektocht. Dit zijn leuke zoektochten die je zo thuis uit kunt printen:

Herfstactiviteiten voor binnen

In de herfst is het ook heerlijk om binnen te zijn. Nadat je hebt genoten van een fijne herfstwandeling of het plukken van appels in het herfstzonnetje, ga je lekker samen binnen genieten met deze leuke herfstactiviteiten voor binnen.

 • Bouw een fort of hut van kussens en dekens. Leuk om in te spelen maar nog leuker om er een nachtje in de slapen met elkaar. Dit is een leuke activiteit voor de herfstvakantie of voor in het weekend.
 • Versier het huis met herfstschatten of knutsel een herfstslinger.
 • Kruip onder een paar warme dekens met een heerlijk herfstboek. Als het zonnetje schijnt kun je natuurlijk ook buiten heerlijk in een stoel kruipen en genieten van de herfstzon en geuren. Tip: trakteer jezelf op een e-reader. Daar heb je jaren plezier van.
 • Geniet van een luisterboek of podcast. Ik luister heel graag naar een fijne podcast of luisterboek. Tijdens het koken, de was opvouwen of gewoon als ik in de stoel zit en geniet van de rust. Sinds kort heb ik een abonnement op Storytel en daar ben ik heel blij mee. Je kan Storytel 14 dagen gratis uitproberen. De moeite waard om dat te doen. Ze hebben ook luisterboeken voor kinderen!
 • Maak een lekkere soep. Kies ervoor om een soep te maken die je nog nooit hebt gemaakt. Het grote voordeel is dat je soep ook kunt invriezen. Zo heb je altijd een gezonde maaltijd op tafel.
 • Zorg ook voor de vogeltjes in de herfst. Maak een pindakrans voor vogels.
 • Organiseer een spelletjesmiddag met je gezin of nodig opa en oma ook nog uit. En een spelletjesmiddag is natuurlijk niet compleet zonder warme chocolademelk en een eigen gebakken taart. Zoek je nog een leuk bordspel? Misschien zit hier wat tussen.
 • Ga chocoladefonduen!

Lees verder onder de afbeelding!

Herfstactiviteiten voor kinderen

De leukste herfstfilms voor het hele gezin

Wat ook een leuke herfstactiviteit voor kinderen is; herfstfilms kijken. Thuis kijk je de leukste films op Netflix, Disney+ of Pathe-thuis. Ook in de bioscoop komen er de komende tijd weer een aantal nieuwe films uit. Hieronder een lijstje met de films die je binnenkort in de bioscoop (najaar 2021) kunt verwachten. Bij Zappbios draaien ze ook regelmatig leuke films.

 • 29 september: Berend Botje
 • 6 oktober: De grote Sinterklaasfilm, trammelant in Spanje
 • 6 oktober: The Adams Family 2
 • 13 oktober: My sweet monster
 • 13 oktober: De club van Sinterklaas
 • 1 december: De Drekkies 
 • 8 december: Sing 2

20x leuke kinderfilms en series op Netflix voor in de herfst (vakantie)

Het is herfst! Ik vind het heerlijk. De kou in de ochtend, een frisse neus halen, wind, af en toe regen, storm. Maar ook de zon die door de gekleurde bomen schijnt. Ik omarm de herfst. Al hou ik er…

 • Linda Bosscher

Leuke boekentips voor de herfst

Een paar boekentips voor avontuurlijke kinderen mag ook niet ontbreken aan het lijstje herfstactiviteiten. Boeken om mee te nemen als je een boswandeling gaat maken en waaruit je veel kan leren.

Het Bosboek

Een wandeling in het bos: iedereen geniet ervan, maar we doen het veel te weinig! Gek toch? Want al na een halfuurtje in het groen voel je je vrolijker en energieker. Toch hebben we er vaak geen idee van wat er allemaal leeft in het bos. Dankzij Het bosboek veranderen ‘vogels’ in kauwen, pimpelmezen, roodborstjes en boomklevers. ‘Dingen’ op de grond worden braakballen of de pootafdrukken van een vos. Je (her)kent plots een ringslang, een gehakkelde aurelia en een tonderzwam. En ineens zie je ook door het bos de bomen: een beuk, een eik, een wilde kastanje. Welke planten kleven en welke paddenstoel stinkt? Leven bij ons ook wasberen? (Antwoord: ja!) En zoveel meer… Het Bosboek is volledig geïllustreerd met duidelijke en leuke tekeningen. Met gratis stevige determinatieposter om mee te nemen op stap.

Herfstactiviteiten: het bosboek

De leukste natuurgids

Mooi of slecht weer, warm of koud… in de natuur valt altijd wel wat te beleven. Neem deze handige gids mee op je wandeling of ontdekkingstocht en je komt een heleboel te weten over de wereld van de planten en de dieren. Maar je hoeft niet altijd ver te gaan: in dit boek vind je daarom ook een aantal leuke ideeën om de natuur in je eigen tuin te ontdekken. Het boek is overzichtelijk ingedeeld in een aantal hoofdthema’s, zodat je meteen kunt terugvinden wat je zoekt: De voorbereiding Wat neem je allemaal mee? Wanneer plan je het beste je uitstapje? Dieren observeren Hoe kun je jezelf camoufleren? Welk dier hoort bij welk voetspoor? Schelpen verzamelen Planten onderzoeken Hoe oud is die boom? Een herbarium aanleggen Minigids eetbare planten Handen uit de mouwen Zo maak je een voedertafel, een slootaquarium of een heus insectenhotel.

Herfstactiviteiten: de natuurgids

Doe boek insecten

Hoe meer je over insecten weet, hoe leuker het wordt om naar ze te kijken. En het mooie is: insecten zijn overal. Het Doe-boek insecten – en ander klein spul – biedt een schat aan informatie voor kinderen in de basisschoolleeftijd. Spelenderwijs leren ze welke insecten ze waar kunnen zien, in het bos, langs de kust of in het Hollandse weidelandschap. Al lezend, puzzelend en kleurend leren kinderen alles over insectennamen en waar de insecten vandaan komen.

Deze blog met herfstactiviteiten vullen we graag aan. Heb jij tips? Laat het ons weten door een reactie achter te laten bij dit blog, op Facebook of op Instagram.

In deze blogpost staan affiliatelinks.
Alles over ons advertentiebeleid lees je hier.

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 38 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 14, 13 en 11 jaar. Wij wonen sinds 2021 op Curaçao.

Mijn blog Love2BeMama lag een tijdje stil. Deze heb ik als hobby weer opgepakt. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap, tips en informatie en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao en hoe wij een zoveel mogelijk vrij leven als gezin nastreven.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

 • 2 maanden geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

 • 2 maanden geleden
 • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

 • 2 maanden geleden
 • 7 minuten lezen