Waar ben je naar opzoek?

6 tips voor een thematisch kinderfeestje + draaiboek

6 minuten lezen Judith
6 tips voor een thematisch kinderfeestje + draaiboek

Een thematisch kinderfeestje organiseren moeilijk? Hoef niet! Mijn zoontje werd begin deze maand al weer 5 jaar. Natuurlijk hebben we dat met de familie groots gevierd. Maar dit jaar bleef het daar niet bij. Sinds vorig schooljaar gaat hij naar school en hij heeft al veel vriendjes gemaakt. En hij mocht zelf al naar twee kinderfeestjes, dus dit jaar leek het ons leuk om ook zíjn eerste echte kinderfeestje te vieren.

Nu heb ik ruim tien jaar in de kinderanimatie gewerkt op campings en bungalowparken door heel Nederland. Ik heb dus wel enige ervaring in het organiseren van een thematisch feestje. Maar voor veel ouders is het kinderfeestje een bron van stress: “Hoe pak ik dat aan? Wat gaan we allemaal doen? Hoe zorg ik dat de kinderen het thema ook echt leuk vinden? Hoe houd ik ze in het gareel? Wat gaat dat allemaal kosten?”

Mijn tips voor een thematisch kinderfeestje

Om het feestje te laten slagen, geef ik je hieronder mijn tips. Ik sluit af met het feestje van mijn zoon als voorbeeld.

Tip 1:

Een thematisch kinderfeestje lijkt veel extra werk, maar het kan je juist helpen. Doordat je een ‘kapstok’ hebt, waaraan je alles kunt ophangen, komen de ideeën misschien juist veel makkelijker. En met een echt themaverhaal heb je zo een lijn te pakken, waar alle spelletjes logisch in opgaan.

Tip 2:

Bedenk je dat veel bekende spelletjes gemakkelijk met een themasaus te overgieten zijn. Koekhappen kun je heel thematisch maken; door wat je aan de lijn hangt, of door welke uitleg je aan het koekhappen geeft. En wat dacht je van Schatkaartje Prik, in plaats van Ezeltje Prik.

Tip 3:

Een echt thematisch feest heeft een rode-draad-verhaal. Het lijkt misschien heel moeilijk dit te verzinnen, maar er zijn eenvoudigweg drie onderdelen: het verhaal heeft een KOP-ROMP-STAART.

In de kop wordt het thema ingeleid en het ‘probleem’ uitgelegd. Het probleem is de reden waarom de kinderen de spelletjes gaan doen. In de kop geef je ze natuurlijk ook wat te drinken en ga je bijvoorbeeld cakejes thematisch versieren.

De romp is het eigenlijke feestje. De kinderen doen allerlei spelletjes en/of opdrachten om te laten zien dat ze superhelden/piraten/prinsessen/uitvinders zijn of om een vloek te verbreken of aanwijzingen/puzzelstukjes te verdienen.

In de staart leggen de kinderen de aanwijzingen/puzzelstukjes bij elkaar, ontvangen ze een certificaat of vinden ze de schat. Hierna kun je nog gaan eten en/of de cadeautjes uitpakken. Geef de kinderen een leuk thematisch aandenken mee naar huis.

Tip 4:

De aankleding kun je heel uitgebreid en duur maken, maar met enkele eenvoudige spullen, heb je al een prachtige sfeer. Denk ten eerste na over de ruimte waar je het feestje gaat geven. Is het binnen of buiten, is het een grote ruimte of een kleine? Als de ruimte heel groot is, heb je misschien de neiging om heel veel neer te zetten of op te hangen. Maar kinderen gaan veel meer op in de aankleding van zichzelf en een eventuele thematische figuur. Hang dus enkel een thematische vlaggenlijn op, zet bijvoorbeeld een schatkist neer en draai, indien mogelijk, thematische muziek.

Tip 5:

In feestwinkels en bijvoorbeeld bij de Action haal je heel leuke, vaak zeer goedkope kleine dingetjes voor de kinderen, zoals ooglapjes, toverstafjes, loepjes of sherrifsterren. Als je alle kinderen zo’n item geeft, zitten ze meteen in het verhaal.

Tip 6:

Als je iemand kent die goed een rol kan vervullen en die leuk is met kinderen, vraag hem/haar dan om tijdens het hele feestje als prinses, soldaat of piraat het verhaal min of meer te leiden. Dat zorgt ervoor dat de kinderen zich nog beter in het verhaal kunnen inleven. Zelfs het brutaalste kind is echt onder de indruk van de aanwezigheid van zo’n themafiguur. Als je niet zo iemand kunt regelen, laat je het verhaal zichzelf leiden, met voortdurende aanwijzingen en bijvoorbeeld een speurtocht, waarin steeds de volgende stap aan bod komt.

Feestje Piraten

Voorbeeldfeestje Piraten + draaiboek uit te printen

Bij het feestje van mijn zoon was het thema eigenlijk heel standaard: Piraten. Dit lijkt misschien afgezaagd, maar bedenk je dat het voor de kinderen misschien wel de eerste keer is dat ze een dergelijk feestje hebben. Mijn beste vriendin kwam mij helpen. Ook zij heeft ervaring in de kinderanimatie en in de kinderopvang, dus aan haar had ik een heel grote hulp. Zij is tijdens het hele feestje in de rol geweest van kapitein Heldenmoed, een goede piraat.

Heldenmoed was langs gekomen op het feestje, omdat zij een leuke verrassing voor alle kinderen had. Maar al gauw bleek deze verrassing gestolen door de slechte kapitein Zwartbaard. Deze had allemaal briefjes verstopt met aanwijzingen om de schat te vinden. Na het uitvoeren van iedere opdracht, vonden de kinderen weer een nieuw briefje. We speelden o.a. schatkaartje prik, kanonskogel schieten (doeltrappen), eten als een piraat (koekhappen), schip hozen (een waterspel met bekertjes), buikschuiven en ze mochten ook nog even zwemmen. Dit gebeurde allemaal tijdens een kleine speurtocht rondom het blok.

Na afloop konden ze de schat gaan zoeken en kregen ze een piratenoorkonde van kapitein Heldenmoed. Natuurlijk mochten de kinderen allemaal een deel van de schat mee naar huis nemen (snoepschatkistjes, een kapitein Koek en kleine verrekijkertjes). En hun eerder gekregen ooglapjes mochten ze houden.

Klik hier voor het uitgewerkte piratenverhaal

Wat kost het?

Bovenstaand voorbeeldfeestje kostte mij uiteindelijk zo’n 10 euro per kind. Deze kosten hadden nog lager gekund, als ik niet had gekozen voor piratenbordjes, -bekertjes en -bestek, en als ik minder had uitgegeven aan de cadeautjes. Maar ik vond het dat wel allemaal waard. Je kan er ook nog voor kiezen om versiering in het thema te kopen.

Een volledig verzorgd piratenfeestje in de binnenspeeltuin had mij 12,50 per kind gekost en dan hadden ze geen echte piraat rondlopen en ook niet zo’n leuke rode draad. Ik heb overigens weinig geld uitgeven aan taart of cake, want op zo’n kinderfeestje krijgen ze al zoveel en is het ook veel leuker om het zelf te versieren.

Thematisch kinderfeestje

Extraatjes

In de week na het feestje heb ik alle kinderen een groepsfoto van het feestje gegeven. Deze had ik met een eenvoudig fotobewerkingsprogramma versierd met een piratenvlag en de tekst “Ayaai kapitein Heldenmoed!” Mijn vriendin ontvangt binnenkort een klein fotoboekje met alle foto’s en een leuk bedankwoordje. En mijn schoonouders, bij wie we het feestje mochten houden, ontvangen ook de groepsfoto en een piraten diploma. Zo hou je de herinnering nog iets langer in leven en je kunt mensen nog eens vragen om een gunst…

Geschikte thema’s voor een thema kinderfeestje

Geschikte thema’s voor een kinderfeestje zijn: piraten, prinsessen, ridders, elfjes en feeën, dans of talentenjacht, sport en olympische spelen, de jaargetijden, reis om de wereld, dinosaurussen en archeologie, ontdek de natuur/het bos, etc. Zoals je ziet, is er heel veel mogelijk, zolang jij er maar een KOP-ROMP-STAART bij kan verzinnen en voldoende inhoudelijke spelletjes.

Veel succes, maar vooral heel veel plezier met het organiseren van je eigen thematische feestje!

Photo by Ylanite Koppens from Pexels

Deze blog bevat affiliatielinks

Reacties
  • Isabel zei

    Ik neem je tips over een thematisch kinderfeestje en de kop-romp-staart-indeling graag mee voor de volgende. Vorige zomer hadden we voor de oudste een geslaagde speurtocht in het bos en eten in de pannenkoekenboerderij. Mijn tweede is echter in november jarig en ik ben naarstig op zoek naar inspiratie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Sinterklaas

Hoeveel cadeaus kan ik mijn kinderen geven voor Sinterklaas?

  • 5 dagen geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over speelgoed voor baby’s en kinderen

29 toffe cadeaus voor jongens vanaf 6 jaar

  • 5 dagen geleden
  • 5 minuten lezen
Blogs over zwanger worden & zwangerschap

COVID-19 en zwangerschap: Waar moet je rekening mee houden?

  • 1 week geleden
  • 3 minuten lezen