Waar ben je naar opzoek?

Het eerste kinderfeestje; Ik heb het overleefd! Sterker nog, ik heb er van genoten. Het eerste kinderfeestje van mijn dochter was een groot succes. Al was ik aan het einde wel helemaal gesloopt, het was het allemaal waard. Tegen alle adviezen in hebben wij het eerste feestje thuis gehouden. Al maanden geleden had mijn dochter bedacht dat het thema prinsessen moest zijn.

Het eerste kinderfeestje (wat ik organiseerde)

Zo gezegd zo gedaan. Woensdagmiddag heb ik de bende van ellende opgehaald uit school en het feest kon beginnen; het eerste kinderfeestje. Misschien was ik nog wel zenuwachtiger dan mijn dochter want na uren voorbereiding wilde ik wel dat het een leuk feestje zou worden. En dat werd het! Mede dankzij de hulp van een hele lieve vriendin (waarvoor mijn eeuwige dank), hele lieve kinderen en vooral een goede voorbereiding.

Prinsessen kinderfeestje: de gids voor het perfecte feestje

Kinderen dompelen zich maar al te graag onder in de magische sprookjeswereld. Uiteraard hoort daar een verkleedpartijtje bij met prinsessenjurken en prinsen outfits. Er komt gegarandeerd een leeftijd dat jouw kind precies weet wat het thema moet worden van zijn…

 • Wijkie.nl

Mijn tips voor het eerste kinderfeestje

Ondanks dat ik pas één eerste kinderfeestje achter de rug heb, heb ik wel wat tips die het allemaal net iets makkelijker maken.

 1. Voorbereiding, voorbereiding, voorbereiding en nog eens voorbereiding voor het eerste kinderfeestje! Zorg dat je vooraf goed weet wat je gaat doen en hoe. Maak een soort van programma wat je kunt volgen zodat je in ieder geval een leidraad hebt voor de dag.
 2. Vergeet niet dat het programma een leidraad is en wees niet bang hier vanaf te wijken als het toch net even anders loopt dan gepland. Zo had ik een aantal spelletjes op het programma staan die de kinderen geweldig vonden. Deze hebben ze dan ook meerdere keren achter elkaar gedaan. Het gevolg was wel dat we niet aan alle spelletjes toe zijn gekomen, maar who cares? Zolang de kinderen het leuk hebben maakt dat toch niet uit?
 3. Als het even kan, doe het niet alleen, dat eerste kinderfeestje. Ik deed het samen met een vriendin en dat was zo fijn! Zo kon je af en toe zelf ook even wat drinken, naar de wc etc en je kon elkaar afwisselen en aanvullen. Ideaal!
 4. Nodig ongeveer evenveel kindjes uit als het aantal jaren dat de jarige is geworden. 5 jaar betekent dus 5 kindjes. In mijn geval waren het er meer en soms was dat iets te druk, voornamelijk voor de jarige zelf. Naast het feit dat het een makkelijk te onthouden regel is voor jouw kind zorgt het ook bij jezelf voor wat rust. EN je voorkomt op die manier dat de hele klas bij je op de bank zit!
 5. Wissel activiteiten af tijdens het eerste kinderfeestje. Rustige en drukke spelletjes kun je het beste afwisselen met elkaar. Op die manier worden de kinderen niet helemaal hyper en kunnen ze tussendoor een beetje bijkomen. Andere kant is ook dat je dan zelf ook kleine rustmomentjes hebt en geloof me, die heb je nodig met een huis vol kids.
 6. Wees niet bang om af en toe streng te zijn. Het zijn dan wel niet jouw kinderen en het is een feestje, maar dat betekent niet dat de kinderen zich niet aan jouw regels hoeven te houden. Dus wees niet bang om kinderen aan te spreken op hun gedrag. Op die manier hou je het gezellig en blijft het voor iedereen leuk.
 7. Dwingen werkt averechts. Wil een kindje een spelletje niet mee doen? Prima, dan ga je lekker apart zitten, geen probleem. Ik had vooraf kleurplaten uitgeprint zodat de kindjes die niet mee wilde doen zich niet hoefde te vervelen. Diezelfde kleurplaten werden ingezet als bij het knutselen de ene al klaar was terwijl de andere nog heftig aan het knippen en plakken was. Uiteraard kun je ook een puzzel of andere spelletjes neerleggen, want niet iedereen houdt nu eenmaal van kleuren.
 8. De leukste tip van allemaal; Doe zelf ook gezellig mee met het eerste kinderfeestje. Kinderen vinden het geweldig en de tijd vliegt op die manier voorbij!

DIY: Een verjaardagsfeestje met een thema!

Een verjaardagsfeestje organiseren. Dat kan iedereen. Met een beetje voorbereiding en een leuk thema, waar je alles aan ophangt, kom je heel ver.  Dit jaar had dochterlief (5) haar eerste kinderfeestje. Mijn eerste idee was om een maximaal aantal kinderen…

 • Sjoukje Dijkstra

En dit was bij ons een succes tijdens het eerste kinderfeestje:

 1. Geen gezeur meer tijdens het eerste kinderfeestje met wie het eerste cadeautje mag geven, maar verstoppen! De jarige mag vervolgens de cadeautjes gaan zoeken. Uiteraard wel met wat aanwijzingen van de andere kinderen.
 2. Maak een groepsfoto en print die tijdens het eerste feestje uit! In mijn geval is een vriendin van me snel naar de drogist gegaan en heeft ze daar af laten drukken. Heb je ook iets van knutselen op het programma? Laat ze dan zelf fotolijstjes versieren. Bij ons kregen ze dus allemaal hun eigen fotolijstje met de groepsfoto mee naar huis. Echt super leuk!
 3. Cake versieren! Gewoon allemaal bakjes met hagelslag, koekkruimels, Smarties etc, een plak cake en slagroom. Ideaal! Al hebben ze uiteindelijk meer van versiersels gegeten als van de cake, maar dat doet er niet toe. Het was een groot feest.
 4. Oud Hollandse spelletjes hebben het hier enorm goed gedaan. Van spijkerpoepen, koekhappen tot aan gewoon zakjes met rijst in verschillende emmers gooien. Ze vonden het allemaal heel erg leuk.
 5. Stoelendans zonder stoelen. Ik ben af en toe een muts en zie allerlei gevaren. Dus ene stoelendans zag ik niet helemaal zitten. Ik zag al die vijfjarigen al van de stoel af flikkeren en met gaten in hun hoofd gehecht moeten worden. Dus heb ik het anders gedaan. Gewoon gekleurde kartonnen rondjes op de grond en daar moesten ze dan op staan. Leuke bijkomstigheid was dat ze weleens een stukje wegwaaide en ze dus nog echt moesten zoeken waar hij was. Vals spelen werd gelijk een stuk lastiger.
 6. Er waren bij ons ook wat kleine prijsjes te verdienen voor de meiden. Uiteraard heb ik ervoor gezorgd dat iedereen met hetzelfde aantal prijsjes naar huis ging. Maar wat het pas echt een feest maakte was dat ze zelf hun prijsje mochten grabbelen in een grabbelton. Het grabbelen vonden ze nog leuker dan wat ze uiteindelijk kregen.

Volgend jaar weer!

Al met al was het een dodelijk vermoeiend eerste kinderfeestje en snap ik heel goed waarom mensen het tegenwoordig veelal bij een indoor krijspaleis of ander soort pretpark vieren. Ik doe het volgend jaar echter gewoon weer lekker thuis. Er zitten uren voorbereiding in en de kosten zijn niet eens zo heel veel lager als het buitenshuis vieren. Maar de lol die de meiden EN ik hebben gehad, die is onbetaalbaar.

Heb jij nog leuke tips/ ervaringen voor een eerste kinderfeestje? Ik ben benieuwd want volgend jaar moet ik weer aan de bak dus ik denk dat ik nu alvast wat ideeën ga verzamelen. Voor je het weet is het weer zover!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

 • 11 maanden geleden
 • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

 • 11 maanden geleden
 • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

 • 11 maanden geleden
 • 4 minuten lezen