Waar ben je naar opzoek?

DIY: Een verjaardagsfeestje met een thema!

6 minuten lezen Sjoukje Dijkstra
DIY: Een verjaardagsfeestje met een thema!

Een verjaardagsfeestje organiseren. Dat kan iedereen. Met een beetje voorbereiding en een leuk thema, waar je alles aan ophangt, kom je heel ver. 

Dit jaar had dochterlief (5) haar eerste kinderfeestje. Mijn eerste idee was om een maximaal aantal kinderen uit te nodigen. Achteraf gezien ook veel beter, maar ach: hoe meer zielen, hoe meer vreugde. Toch? Toch? Ehm. Nouja. Tja, je nodigt de één uit, die eigenlijk altijd met de ander speelt. Dan die ook maar. Je had al beloofd deze of gene uit te nodigen en dan heb je ook nog degenen bij wie ze zelf op verjaardag is geweest. Dan kom je al heel snel (inclusief eigen kroost) op 10 kinderen. 😳

Check ook eens: Yakamoz.blog voor herkenbare, uit het leven gegrepen blogjes!

Het weer, hou er rekening mee!

Na dat eerste kinderfeestje – kan ik nu al zeggen dat ik aardig wat learned lessons heb opgedaan. Zoals het feit dat je absoluut rekening moet houden met het weer. Duhu. Of zaken die anders lopen dan anders. Bij dat eerste denk je wellicht dat het logisch is, maar toch. Als je positief ingesteld bent als ik, denk je gewoon dat de zon altijd schijnt. Al helemaal op het feestje van je kind. Niet? Is dat niet zo, dan is dat even slikken. Heb dus wat achter de hand. Was je idee: een speurtocht buiten, en regent het de hele dag? Dan valt die speurtocht toch even in het water en kun je beter wat leuks verzinnen voor binnen (een speurtocht binnen bijvoorbeeld).

Allereerst: het thema.

verjaardagsuitnodiging themafeestjeHet begint al bij de uitnodigingen. Geef ze het liefst een paar weken van tevoren aan je kind mee om uit te delen. Best handig met de planning enzo. Nu is dochterlief jarig in een week dat er nog twee anderen jarig zijn. Haar kinderfeestje was net gepland op een dag, dat een van de andere moeders anders het feestje van haar kind had willen inplannen.

Nu was er geen kind overboord, want ach, dat meisje was ook uitgenodigd op mijn dochters verjaardag, en andersom had Elif (5) met haar verjaardag ook alweer de tweede uitnodiging van dit jaar te pakken. Dubbelop feest dus. Mooi toch!

Verjaardagsfeestje met een themaAls je voor een thema gaat, iets wat je kind leuk vindt, is het best leuk om dat overal op door te voeren. Mijn dochter had vorig jaar haar verjaardag in de Frozen stijl. Dit jaar moest en zou de Speelgoeddokter centraal staan. Dus, op de uitnodiging (Time for your check-up), op de cupcakes, op de verjaardagstaart later (op haar verjaardag zelf) en ook in de traktaties kwam het thema terug. De taart en de cupcakes zijn trouwens van Miranda uit Bodegraven. Wat een creativiteit! En ze smaken ook nog eens lekker!

Lees ook: Hoe overleef ik het eerste kinderfeestje?

Schmincken met tis weer feestNatuurlijk hadden we Doc McStuffins bekertjes, bordjes, een tafelkleed. Zelfs een ezeltje prik spelletje (plak de pleister), enzovoorts. Ter vermaak hadden we de beste schminck dame uit Montfoort ingehuurd van Schminken met ‘t is Weer feest. Die kwam niet alleen met super gave schminck opties voor alle kinderen, maar had ook super coole glitter tattoos.

Zelfs voor de jongens: van smileys tot poepjes. Ge-wel-dig. De kinderen vonden dat echt heel erg leuk. Alleen daardoor was het feest al super geslaagd. Dus, tip: kun je iemand inhuren, die het feestje mede net wat leuker maakt, en ook nog zelf leuk is met de kids. Heel fijn! Vooral doen. Zo iemand extra zorgt er ook voor dat de kinderen een beetje meer in het gareel blijven.

Back-up plan
In geval je buitenfeestje in het water valt, moet je gewoon wat anders… In ons geval: we hadden een springkussen geregeld. Zo’n kleintje. Super leuk. Helaas ging er bij de afhaalafspraak aan de kant van de leverancier wat mis, waardoor we op het moment supreme geen springkussen hadden. Erg jammer.

Achteraf maar goed ook, want het was net de dag dat het code geel-oranje uit sloeg op de weerkaart. Het had wellicht zo moeten zijn. Wat zou er gebeurd zijn als dat ding was omgewaaid ofzo. Daar moet je dan ook niet aan denken. Dus hadden we naast de schminck nog een tweetal binnenspelletjes. Alleen konden de kinderen daar de aandacht niet helemaal bij houden. Bovendien, ga maar eens ezeltje prik doen met een blinddoek om, als je net geschminckt bent. Handig? Nee, zonde. Nouja, allemaal learned lessons.

Wat willen kinderen?
Verjaardagsfeestje met een themaDe meeste kinderen willen gewoon lekker spelen. Daarom had ik dat springkussen ook geregeld. Nu dat niet door ging, en het weer ook niet geweldig was, had ik niet echt iets achter de hand. Behalve dan Frozen. Dan maar een filmpje erin. Het was mijn last resort, maar ik heb hem wel moeten gebruiken. Wat ook hielp, was wat te snoepen. De cupcakes, de smarties en later de chipszakjes waren een succes. Van zoiets simpels als een zakje chips worden veel kinderen al blij. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Het is immers feest!

Lekker ‘vroeg eten’ 
Omdat het feestje op een gegeven moment wel een beetje inkakte en de kids al vroeg vermoeidheidssymptomen lieten zien (lees: zeuren en ruzie maken), hebben we vroeg de patatjes besteld. De kinderen mochten daarbij kiezen: nuggets erbij, een frikandel of een kroket. Het eten zelf duurt al snel ook een uurtje.

Na het eten, hebben we de kids met tweemaal rijden thuis af gedropt, waarbij we van tevoren de routes al hadden uitgestippeld. De kinderen werden weer op huis aangestuurd, met een Doc McStuffins uitdeelzakje dat dan ook nog een gummetje bevatte, stickers en nog iets lekkers. Was het fijn dat het achter de rug was. Dochterlief en de kids waren blij. Ook helemaal met hun glitter tattoos die nog dagen lang bleven zitten.

Lees ook: Creatief met water en kralen

5 tips

Toch weet ik nu dat ik het voor volgend jaar anders ga aanpakken.

5 tips voor als je ook een kinderfeestje gaat organiseren:

1. Dat back-up plan was wel handig geweest. Op haar verjaardag zelf hadden we het springkussen weer (nu gratis, vanwege niet nagekomen afspraak) tot onze beschikking. Alleen was het weer alweer niet geweldig. Dus zijn we naar de Action getogen, waar we allerlei leuke knutsel spullen hebben gehaald: kleine canvasjes, stickers, schilder spul. Daarmee hebben de kids zich uiteindelijk heel goed vermaakt.

2. Met de kennis van nu in mijn achterhoofd, wil ik het volgend jaar ietwat ‘professioneler’ aan gaan pakken. Ook denk ik aan een minimum aantal kinderen. Buiten de deur. Dat lijkt me ook wel wat. Gewoon het aan mensen overlaten van een Ballenbak of iets anders. Eerlijk is eerlijk, vind ik de Ballenbak dan weer niet zo persoonlijk ofzo. Toch vermaken kinderen zich er altijd uitstekend. Nouja. Genoeg tijd om even over na te denken.

3. Het thema houden we graag vast. Het is wel heel erg leuk om dat overal in door te voeren. Dat was gewoon echt een succes!

4. Kinderen zijn dus vaak al heel blij met iets simpels. Een ballenbak is dus geen must. Als het weer het toelaat, is een super leuke buitenspeeltuin of kinderboerderij net zo leuk. Moet je het alleen wel samen kunnen doen, want alleen met een groepje kinderen op stap is best pittig. Juist hiervoor geldt weer: heb een back-up plan!

5. Last but not least. In sommige gevallen is het goed om de boel de boel even te laten. Laat de kinderen maar gewoon lekker spelen. En als ze eens wat ruzie hebben, laat ze het vooral zelf proberen op te lossen. Daar leren ze ook weer van, en jij hebt even je momentje. (Jezelf terug trekken op het toilet kan helpen) 😉

Verjaardagsfeestje met een thema

Dochterlief was in ieder geval blij met haar eerste echte kinderfeestje. Daar ging het natuurlijk ook om.

Bron hoofdafbeelding: Pixabay

Reacties
  • Tina zei

    Ziet eruit als een geslaagd kinderfeestje! Goed georganiseerd en geregeld, dat is altijd lastig bij kinderfeestjes, haha. Hier viel een halloweenfeestje erg in de smaak, allemaal verkleedkleren mee en ze vermaakten zich prima. Lekker vroeg eten is een goede tip, én kinderen vinden lekker eten vaak ook super leuk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 1 maand geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 1 maand geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 2 maanden geleden
  • 7 minuten lezen