Waar ben je naar opzoek?

Waarom kinderwens: wel of geen kinderen?

2 minuten lezen Denise Meijer Denise Meijer
Waarom kinderwens: wel of geen kinderen?

Waarom kinderwens? Wil je wel of geen kinderen? Dit is volgens mij een van de belangrijkere keuze die je als mens in je leven kan maken. Niet alleen omdat je hiermee beslist over je eigen leven en alle veranderingen die er bij het ouderschap komen kijken, maar het betekent ook dat je vanaf dat punt over de invulling van andermans leven beslist. Een kinderwens zit dan ook meestal heel diep en gaat voor veel mensen weloverwogen. In veel gevallen weten mensen al vroeg of ze wel of geen kinderwens hebben.

Een kinderwens was vroeger een beetje de norm. Het was ‘normaal’ om kinderen te krijgen. Tegenwoordig maken koppels steeds vaker een bewuste keuze of ze wel, niet of later aan kinderen beginnen. In sommige gevallen is er geen keuze en besluit Moeder Natuur of de kinderwens in vervulling gaat.

Waarom kinderwens: hoe krijg je die?

Om te beginnen is de drang om jezelf voort te planten iets dierlijks en dus ook iets wat volstrekt natuurlijk is. Toch is de beweegreden om aan kinderen te beginnen bij mensen dikwijls een emotionele keuze. Ze willen hun leven compleet maken, de liefde bezegelen of het is gewoon iets wat ze altijd voor ogen hebben gehad. We hebben desondanks ook nog altijd het idee dat een kinderwens er gewoon een beetje bijhoort. Bij het opgroeien, volwassen worden en je verdere leven. In sommige culturen is het zelfs nog altijd gebruikelijk (of zelfs noodzakelijk) om jezelf voort te planten. Vrouwen hebben vaker te maken met het biologische aspect van de kinderwens. Ze krijgen last van de zogenaamde ‘rammelende eierstokken’ of voelen de biologische klok tikken. Maar er zijn ook vrouwen die twijfelen.

Waarom kiezen mensen er voor om niet aan kinderen te beginnen?

Zoals we al schreven is een kinderwens niet alleen een gevoel, maar steeds vaker een weloverwogen keuze. Ook dit heeft verschillende redenen. Er zijn koppels die er in verband met carrièrevooruitzichten voor kiezen om de kinderwens te laten varen, maar ook stellen die er om financiële redenen voor kiezen om geen kind op de wereld te zetten. Hoewel dit steeds vaker voorkomt is openlijk uitkomen voor het feit dat je ‘geen kinderen wil’ iets waar nog altijd vreemd van wordt opgekeken. Hier zit ook weer een wezenlijk verschil in of het een man of vrouw is die dit te kennen geeft. Het is sociaal meer geaccepteerd om als man aan te geven dat je niet aan kinderen wil beginnen, dan wanneer een vrouw zegt dat geen kinderen wil. Om wat voor een reden dan ook.

Bestaat er medicatie om sneller zwanger te worden?

Zwanger raken gaat meestal niet vanzelf, maar voor veel ouders is het een regelrechte nachtmerrie als zwanger worden niet lukt. Bij iedere mislukte poging zien deze stellen hun toekomstbeeld per maand veranderen. Gelukkig is er vandaag de dag veel mogelijk…

  • Denise Meijer

Waarom een kinderwens niet altijd een keuze is

Een kinderwens hebben is niet altijd een keuze die je zelf kan maken. Soms is het Moeder Natuur die de beslissing voor je maakt. Of dit nu is door een onverwachte, ongewenste zwangerschap of het feit dat je ongewenst kinderloos bent. Plotseling moet je keuzes gaan maken die je niet had gewild of kom je erachter dat je, ondanks je kinderwens, geen echte keuze hebt. Kinderen krijgen is helaas niet zo vanzelfsprekend als er aanvankelijk wordt gedacht. Het is in het gros van de gevallen ook niet zo dat je binnen een dag zwanger bent als je besluit dat je een kinderwens hebt. Dit kan heel zwaar vallen, zeker als je al geruime tijd bezig bent om je kinderwens te vervullen.

Heb je twijfels over de vruchtbaarheid van jezelf of partner of ben je ongewenst zwanger? Neem dan altijd contact op met de huisarts of gynaecoloog voor meer informatie en de hulp die je nodig hebt.

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties
  • Navid zei

    Altijd al zeer getwijfeld aan wel/niet kinderen nemen. Toch zal je merken dat wanneer je de leeftijd van 30 nadert je gedachtegang een verandering neemt..grappig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 3 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 3 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 3 maanden geleden
  • 7 minuten lezen