Waar ben je naar opzoek?

“Je kunt je kinderen beter niet in Sinterklaas laten geloven, want het tast je geloofwaardigheid als ouder aan.” Een veelgehoord argument in de discussie over het al dan niet vertellen van de waarheid over de Goedheiligman. Welke waarheid? Uiteraard, we weten het allemaal. Hij komt uit Turkije, woont in Spanje en de Pieten, die zijn gewoon er gewoon in alle kleuren. Toch? Laat jij je kinderen geloven in Sinterklaas, vertel je ze de waarheid (dat hij niet bestaat) of laat je het in het midden?

Geloven in Sinterklaas = voorliegen? 

Met name in christelijke hoek wordt de vraag gesteld: Wel of niet laten geloven in de man met de mijter. Daar staat immers ook nog een kruis op. Dat hij een bisschop was, wordt dan even vergeten.

Hoewel velen de onschuld er wel van in zien, zijn er ook ouders die vinden: “Als we onze kinderen voorliegen over Sinterklaas, denken onze kinderen straks dat Jezus ook niet bestaat.” Tja. Daar valt wat voor te zeggen. Andere christenen geven weer cadeautjes met Kerst, want dan is Jezus geboren, en alles – ook cadeautjes – komen van Hem. Dat willen de ouders hun kinderen dan meegeven. Een mooie gedachte. Zij het dat ik persoonlijk weer denk dat kerstcadeautjes afleiden van de echte Kerstboodschap.

Schoenen van de meester

Ach, Sinterklaas. Wij wisten zelf al heel vroeg dat hij niet bestond. Geloven in Sinterklaas deden wij al snel niet meer. Toch haalde mijn vader elk jaar weer het grapje uit dat hij tijdens het eten even vluchtig verdween en de vuilniszak vol cadeautjes voor de deur zette. Daarop bonkte hij dan uit alle macht op de deur en zat hij kort daarna weer aan tafel. Iedereen wist dat hij het was, maar toch. Het had iets magisch.

Ik kan me niet meer herinneren wanneer ik zelf niet meer geloofde in de Sint. Het zal wel ergens in groep 5 zijn geweest, toen een slimme leerling opmerkte dat de Goedheiligman de schoenen aan had van de meester. Ja… Dat vergeet een kind nooit weer. Ik ben niet getraumatiseerd en stiekem, ben ik altijd ergens blijven geloven. Ondanks dat, maar ja, ik ben een fantast. Om die reden vind ik Sinterklaas nog steeds een beetje eng. 

Dat gezegd hebbende, als ik mijn schoentje mocht zetten. De spanning. ’s Ochtends vroeg sloop ik dan voor dag en dauw al naar mijn schoen om te zien of er wat in zat. Meestal zo’n marsepeinen kikker, of een muis. Een kleinigheidje, een versnapering, maar toch. Ik. Vond. Het. Geweldig! Geloven in Sinterklaas? Ik deed dat zeker!

Gratis Sinterklaas inpakpapier (download en print uit!)

Sinterklaas stress, bij mij is het dit jaar weer volop aanwezig. Elk jaar neem ik mijzelf weer voor dat ik niks meer last-minute doe. Helaas is het mij dit jaar weer niet gelukt om deze belofte te houden. Elk jaar staat mijn…

 • Linda Bosscher

Sinterklaas Kapoentje

Hetzelfde doe ik nu voor mijn dochter. Die zingt uit volle borst Sinterklaas Kapoentje bij haar schoentje. Genieten. Nu nog wel, want hoewel ze van mij best nog even mag geloven, ik wil haar uiteindelijk ook gaan vertellen dat de beste man gewoon verkleed is, maar wanneer? Als ze naar school gaat? Ik denk, als ze eraan toe is. Ze is een slimme meid, en de tijd dat ze erin gelooft is dusdanig klein in verhouding met de tijd dat ze er niet meer in zal geloven. Dan is het nog wel even leuk om haar in de waan te laten… Toch?

Laat jij je kinderen geloven in Sinterklaas of vertel je ze al snel ‘de waarheid’?

Love2BeMama

De redactie van Love2BeMama zoekt dagelijks de leukste, interessantste en belangrijkste nieuwtjes voor jou op zodat jij niet verder hoeft te zoeken. Ook posten wij verhalen van moeders. Je dagelijkse portie nieuws, echte verhalen en blogs bij elkaar!

Heb je een tip? Stuur een mailtje naar post@love2bemama.com.

Reacties
 • Hester van de Grift zei

  Zoek je een beter antwoord voor je kind dan ‘Sinterklaas bestaat niet’ ? Lees dan samen ‘Van Kind naar Sint’. Het is een samen lees&praat boek waarin je leest over de echte Sinterklaas en wat hij ons leerde: namelijk dat geven zonder er iets voor terug te verwachten of je naam er aan te verbinden, net zo spannend en leuk is als iets ontvangen (toen je nog een ‘gelovige’was) Schrijfster Marlies schreef het voor haar eigen dochters en gunt alle kinderen een fijne overgang naar de next level in het feest. Zo wordt het dus iets wat leuk is in plaats van iets om tegenop te zien.

 • Nathalie zei

  Ik hoop dat mijn kind er van kan genieten en al die discussies er rond laat ik aan mij voorbij gaan. Kinderen mogen geloven en mogen fantasie hebben en verwonderd zijn. Het zijn meestal de volwassenen die er moeilijk over doen. Als je kind eraan toe is zal die zelf wel ontdekken dat het een verkleedfeest is denk ik. En als je er zelf goed mee om gaat , gaat je kind er ook goed mee om denk ik… hihi 🙂

 • Renate zei

  Ik wil het mijn dochter en als de tweede er is ook meegeven dat Sinterklaas niet bestaat. Mijn dochter is nu bijna 2 en ik ben nu al aan het verzinnen wanneer ik het ga vertellen. De gedachte erachter wil ik vertellen en dat ze echt wel iets kleins mogen uitkiezen. Het rotte is ook dat mijn dochter op 31 december jarig is, mijn broer(tje) op de 23ste en ikzelf op de 19de. Al met al een hele dure maand.

 • Dono zei

  Mooie discussie. Zelf ben ik opgegroeid mét Sinterklaarfeest én met de waarheid: het is een feest voor kinderen en iedereen is verkleed. Geen probleem. Het was ieder jaar genieten en dat is het nu met mijn kinderen ook. Ze weten dat paps en mams de cadeaus uitzoeken en dat het Sinterklaasverhaal verzonnen is omdat het reden is voor een leuk feest. Maar dat maakt het niet minder leuk! Schoenzetten is nog net zo spannend. Het Sinterklaasjournaal ook. En het dreigement ‘wel lief zijn hoor anders …’ is ook effectief (nee ik dreig mn kinderen alleen met een knipoog dus geen discussies daarover please) omdat ze weten dat wij het zijn 😉

 • Nathalie zei

  Onze kinderen weten niet beter als dat de sint en zijn pieten worden geschminkt, dat het niet de hedendaagse werkelijkheid is….

  En toch blijft het en leuk en spannend feest waar ze helemaal in op gaan 🙂

 • Cjp zei

  Moeilijke keus! Ik twijfel heel erg. Mijn oudste nu bijna 6. Die zingt ook uit volle borst mee, maar gaat niet stil zitten voor sinterklaas journaal. Mijn dochter (net 4) die wil dr schoen niet zetten. Komt doodleuk uit “ohh nee dat do ik niet geen zin in dotlet me broer wel”..

  Tsja weet niet wat ik ermee moet.. de kado’s vinden ze wel leuk.. toevallig mochten ze vannacht schoen zetten maar nu liggen ze naast mij in bed film te kijken ipv dat ze naar beneden gaan dus echt into the goed heiligman zijn ze niet…

  Ik weet niet wat ik ga doen.. toch afwachten tot hij er zelf mee aankomt… of niet??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

 • 11 maanden geleden
 • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

 • 11 maanden geleden
 • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

 • 11 maanden geleden
 • 4 minuten lezen