Waar ben je naar opzoek?

Uitslapen met kids? Het kan wél!

3 minuten lezen Sjoukje Dijkstra
Uitslapen met kids? Het kan wél!

uitslapen met kinderen

“Geniet er nog maar even van”, en “Nu kan het nog”. Al toen ik zwanger was van de eerste, werden we gewaarschuwd dat dit het einde was van ons uitslaap-tijdperk. Mijn man en ik. We houden van uitslapen. Zelf ben ik een avond-mens. Ja, natuurlijk, de gebroken nachten met zo’n kleintje. Ik was erop voorbereid, maar dat nooit meer uitslapen, daar heb ik me nooit bij willen neerleggen en met resultaat.

Hier komt ‘ie

Er is daadwerkelijk een oplossing. Deze oplossing werkt stapsgewijs. Stap 1. Kijk vooral NIET naar mensen en vriendinnen in je omgeving. Of juist wel. In mijn geval heb ik onze oplossing te danken aan mijn grote zus. Mijn voorbeeld op opvoed-gebied. Ondanks dat ze er twee hadden (van die heerlijke meiden), bleven ze vanaf dat mijn nichtjes in de wieg lagen, uitslapen. Hoe ze dat toch deden? Verbaasd was ik. Het grote Toverwoord, maar dan met een C? Consequent zijn en Terugleggen! Toch met een T.
Bij mijn zus heeft het geresulteerd in twee kinderen van respectievelijk 8 en 10 jaar die je ’s ochtends in het weekend echt niet hoort. Tegenwoordig slapen ze dan ook zelf steeds meer uit, maar echt. Ook toen ze van die kleine dreumessen waren, speelde het grut heerlijk op eigen kamer. Mijn idee van een zaterdagmorgen!

Hoe ze dat toch deed? Hier volgt stap 2. DOE vooral niet zoals sommige mensen in je omgeving. Kijken is één ding…….

05.30 uur nachtvoeding

Mijn zus gaf vanaf het begin aan dat zij het vertikte om rond 06.00 uur, wanneer de kleine kwam voor die eerste voeding, met haar naar beneden te gaan om aan de dag te beginnen. Zoveel moeders die dat doen blijkbaar. Kleine is wakker? Ok. Dan maar aan de dag beginnen. WAT? 06.00 uur? Neeee. NO WAY! Dat zijn geen tijdstippen. Ook 07.00 uur niet! Toen mijn dochter in het prille begin nog kwam tegen 05.30 vond ik dat een nachtvoeding. Ja DAAAHAAG. Mooi dat zij daarna weer terug naar haar bedje kon verkassen. En dat dus. Continu en Consequent aanhouden. Echt. Het werk! Natuurlijk gaat het met Ups en Downs en is het bij tijd en wijle keihard investeren. Volhouden is het advies. Nog zo’n toverwoord.

Stap 3. Ook bij de downs. Met mijn dochter hebben we recent zo’n periode gehad dat ze continue uit bed kwam. Ze had ontdekt hoe ze met slaapzak en al uit bed kon klimmen en stond op een goede ‘morgen’ opeens in de gang. Hoe we dat ontdekten? Het licht in de gang ging opeens aan. Keken we elkaar toch even gek aan. Huh? Wie??!! Wat?? Jij? Ik? Nee! Stond daar een glunderend meisje met haar handje op het lichtknopje. Tja. Veelstevroeg! Bescheurd hebben we ons wel, die eerste keer, maar de keren daarna dat ze zo vroeg in de gang stond. Nee. Nee. Nee. Dus, ging de deurklink omhoog. En dat was dat. Werkt tot op de dag van vandaag nog steeds uitstekend.

Plasje en pap

Onze dochter is inmiddels 3 en zindelijk. Zij komt ’s ochtends gemiddeld om 07.00 uur voor haar plasje en haar pap. Hierna gaat ze nog even terug in bed of mag ze spelen op haar kamer.
Zodra wij vrij zijn om uit te slapen, speelt zij gerust in haar kamer tot 09.00 – 09.30 uur. Met tussen de bedrijven door de nodige plas- en poepfestijnen. Dat dan weer wel. Maar buiten dat hebben we geen kind aan haar. Onze zoon (nu 9 maanden) komt ’s ochtends rond half 8 / 8 uur. Daarna slaapt hij lekker bij mij door. Natuurlijk. Echt helemaal uitslapen is het niet, want je gaat er zo om en om toch een paar keer uit. Toch pakken we zo nog regelmatig een half uurtje extra of een uurtje. Soms zelfs anderhalf uur! Dat noem ik uitslapen! Het is hard werken, maar het is het meer dan waard.

Uitslapen met kinderen

Veelkleurige dromen

Natuurlijk. Wij mogen in onze handjes knijpen dat die van ons doorslapen sinds dat ze 2 maanden oud zijn. Veel mensen knipperen met de ogen, wanneer ze me vragen naar de laatste voeding van zoonlief. Tegen 19.00 uur. Huh? Ja. Wellicht hebben we mazzel. Tot twee keer toe?
In onze handjes knijpen doen we zeker, want je zult ze toch de kost geven: de papa’s en mama’s die maar bij hun kind in bed kruipen, omdat het anders niet slaapt. Tja. Samenslapen. Weer een geheel ander topic. Er valt zoveel over te zeggen over slapen, maar zullen we in plaats daarvan maar gewoon lekker onze ogen dicht doen. Sweet dreams. Renkli rüyalar, zeggen ze in Turkije, wat zoveel als kleurige dromen betekent. Daarvan wens ik iedereen heel veel toe. Veelkleurige dromen dus!

Reacties
 • Mireille zei

  Ik ben het helemaal met je eens, mijn kinderen deden er wel veel langer over om door te slapen, maar sinds ze doorslapen, zijn het geen vroege vogels.
  Ze sliepen beide tot negen uur, soms zelfs half tien!
  Als mensen mij zeggen: wat een geluk, zeg ik altijd: dat is geen geluk, dat hebben ze geleerd omdat ik een luie mamma ben….
  Ik heb, net als jij, te vroeg wakker worden net zo behandeld als midden in de nacht wakker worden:
  voor mij voelt 06.00 namelijk ook als midden in de nacht!
  Als ze om drie uur s’nachts wakker worden denk je toch ook niet; “pff, nou we beginnen maar aan de dag”
  Wat doe je dan; je troost je kind (of geeft de fles indien nog nodig).
  Ik deed dat altijd zonder het licht aan te doen, en ik haalde ze meestal ook niet uit bed, of ze moesten echt heel erg overstuur of ziek zijn.
  En dan ga je proberen om weer verder te slapen.
  Dat deed ik dus om zes uur ook!
  En dan moest ik er soms wel een paar keer achter elkaar weer uit (ik geloof niet in laten huilen, een beetje jammeren, oké) maar ik verdomde het om al op te staan.
  En warempel, dan sliepen ze allebei nog een paar uur door.
  Ik weet alleen niet of dat nog wel zo ‘makkelijk’ gaat als je kind al gewend is om zo vroeg op te staan.
  En ik realiseer me ook, dat als je moet werken, en je kind moet er een paar keer per week vroeg uit, ze de andere dagen niet een paar uur langer kunnen slapen.
  Ik had de luxe dat dat dus niet hoefde.
  En, wat bij mij ook meehielp: ze gingen niet zo heel vroeg naar bed.
  Ook niet om 22.00 natuurlijk, maar acht uur, half negen.
  Een buurvrouw die kinderen (even oud) al vóór zeven uur naar bed bracht en waarvan ze tot dik in de drie jaar nog urenlang s’middags sliepen, vroeg zich serieus af, waarom haar kinderen toch zo vroeg wakker werden….
  Een andere buurvrouw maakte zich zorgen over hoe dat dan moest “als ze straks naar school moeten”.
  Dat duurde nog jaren, daar maakte ik me toen niet druk om.
  Inmiddels gaan ze dus naar de Kindergarten, en gaan ze eerder naar bed en zijn ze vroeger wakker, rond acht uur.
  En in het weekend?
  Dan mogen ze tv kijken in ons bed, ik leg s’avonds al vast wat brood en drinken klaar en wij slapen nog even verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

 • 3 weken geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

 • 3 weken geleden
 • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

 • 1 maand geleden
 • 7 minuten lezen