Waar ben je naar opzoek?

Sinterklaas is weer in het land. Het Sinterklaasjournaal staat hier elke avond aan en het eerste schoentje is gezet. Op de vraag of er weer een schoentje gezet mag worden was het antwoord “Proberen kan altijd, maar misschien komt Sint ook wel niet…” En tegelijkertijd mijn vraag: Sinterklaas Kapoentje, wat doe ik in het schoentje?

Die Malle Pietje toch

Normaliter is mijn oudste dochter echt niet voor 07:00 uur in het weekend wakker. Maar nu die beste man in het land is wel. Gespannen trippelt ze van de trap en kijkt ze vol verwachting of haar schoentje is gevuld. YES! Maar o wat een deceptie. Malle Pietje is langsgeweest en heeft dus een leeg pakje gegeven. Beteuterd pakt ze het andere cadeau uit wat ze samen met haar zusje moet delen. Kneedbaar badschuim. Je ziet haar gewoon denken dat ze het eigenlijk helemaal geen grapje vindt.

Ze wil niks over Malle Pietje horen en is erg tegendraads. Het cadeaupapier, wat meestal zorgvuldig is opengescheurd, ligt verfrommeld naast haar schoen. Het grapje van Malle Pietje kan ze eigenlijk helemaal niet waarderen. 

Sinterklaas bestaat niet boek met uitleg & tips

Sinterklaas; die goede oude man. Natuurlijk weten wij dat dit één groot verzinsel is maar het maakt het feest er niet minder leuk om. Zelfs als je eenmaal niet meer gelooft in Sinterklaas, dan blijft het leuk om Sinterklaas te…

 • Love2BeMama

Stomme moeder

Van een afstandje kijk ik een beetje schuldbewust toe. Misschien was het ook echt geen leuk grapje. Maar ja, ik dacht ook maar eens een pro-actieve moeder te zijn die helemaal up to date was betreft het Sinterklaas verhaal.

Diezelfde ochtend zit ze in de klas en zie ik een vriendinnetje enthousiast vertellen waarop mijn dochter haar gezichtje betrekt en de tranen worden ingehouden. Arm kind dacht ik en ik bedacht een scenario van een meisje die wel een L.O.L Surprise bal had gekregen of erger nog; een Unicorn Poopsie surprise-slijm-geval. Toen ze eenmaal thuis kwam vroeg ik wat er aan de hand was. Catootje had dus wel echt een héél leuk cadeau en zij had alleen maar een leeg pakketje, badschuim en een chocoladeletter. 

Materialistisch monstertje

Mijn haren gaan overeind staan want alleen maaaaar een chocoladeletter en badschuim?! Potje Pepernootje! Ik heb een materialistisch monstertje gecreëerd. Een monstertje die de kleine cadeautjes niet kan waarderen.

Al snel bedenk ik mij dat het niet persoonlijk is maar dat het eigenlijk de schuld van Sinterklaas is. Zoals het liedje al aangeeft; een pop met vlechten in het haar, een snoezig jurkje kant-en-klaar, twee kaatseballen in een net of een letter van banket. Dat zijn toch helemaal geen kleine schoencadeautjes?

De vier cadeautjes regel voor Sinterklaas

De feestmaand is weer in volle gang: Sinterklaas, Kerst en er zijn vast gezinnen die ook nog een verjaardag vieren. December is een gezellige maand maar ook een maand van overvloed. Onze dochter is na Kerst ook nog jarig en…

 • Linda Bosscher

Wat doe ik in het schoentje?!

Schoencadeautjes zijn hier kleine cadeautjes van maximaal 3 euro. Gewoon lekker bij een goedkope winkel prullaria scoren. Maar voor een ander gezin kan dit ook weer het grootste cadeau zijn. Wat is het dan toch lastig om een gulden middenweg te vinden. En nogmaals het moet wel leuk blijven. De teleurstelling mag er zijn als er geen cadeautje in zit wat op haar lijstje staat. Zolang het maar geen ondankbaarheid is en een pyjama in de hoek wordt gesmeten omdat dat een saai cadeau is.

Plastic rotzooi

Het Sinterklaasjournaal dacht wellicht te helpen met het concept van de lege pakjes. Maar eigenlijk heeft het mij juist niet geholpen en moet ik zo naar de stad sprinten met een paar euro om het cadeautje nu wel in goede aarde te laten vallen. 

De afspraak is dat ze elk weekend haar schoen mag zetten. Want ja Sinterklaas heeft het al druk genoeg. Om dan nog maar niet te spreken over de cadeautjes voor Sinterklaasavond. Persoonlijk voel ik steeds meer weerstand om nog meer speelgoed in huis te halen. Ik ben fan van kringloop speelgoed en daarbij, het is hier al een speelparadijs. Maar Sinterklaas blijft wel een kinderfeest en de kinderen hebben echt geen boodschap aan de upcycled-drang van hun moeder. Ze willen hun verlanglijstje: plastic rotzooi (in mijn ogen). 

Wat doe ik in het schoentje, Wat doe jij?

Maar goed ik wil natuurlijk niet dat mijn dochter weer de Pakjesboot 12 mist en op 6 december een kringloop puzzel met koffievlekken op de kartonnen doos mee naar school moet nemen op speelgoedochtend. Terwijl Catootje loopt te pronken met een spiksplinternieuwe plastic Unicorn die slijm poept en glitter regenbogen braakt

In mijn ideale wereld pleit ik dan ook voor het concept van eenlijnige afspraken tussen alle ouders. Laten we gewoon de cadeautjes leuk houden. Een paar euro is echt wel voldoende. De grote cadeaus met Sinterklaasavond moeten ook echt niet TE zijn zoals een spelcomputer, mobiele telefoon of iPad. Nee. Gewoon normaal zoals vroeger. Een Barbie of een auto. Simpel.

Budget schoencadeautjes voor alle leeftijden

De strijd voor leuke, betaalbare cadeautjes met Sinterklaas is ieder jaar iets waar ouders mee bezig zijn. Sommige zijn hier al eerder in het jaar mee bezig, waar anderen (inclusief yours truly) het vooral last minute doen. Meestal zo laat…

 • Denise Meijer

Ik ben benieuwd hoe andere ouders hier in staan. Wat doe ik in het schoentje? Ga je mee met de gekte of bepaal jij de koers van jullie Pakjesboot 12 en houden jullie het leuk?

Reacties
 • Nancy zei

  Ook hier houden we de schoen cadeaus klein samen met wat lekkers (lees een kikker of een paar munten, pepernoten) zeker geen grote cadeaus. Met pakjesavond pakken we wel uit met een groot cadeau en vaak een gezinscadeau zoals een spel. Van het weekend een klein plastic boter/kaas/eieren spelletje gehad, nou hij vond het prachtig want we kunnen het samen spelen en dat is genoeg. Hij is 6 jaar en ook ik wil hem leren wie het kleine niet eert is het grote niet weerd

 • Snuiterikje zei

  Aaaaah! Je bent een top moeder! En pa natuurlijk een top vader. De kleine hier heeft een lippen balsem van ‘baby lips’ (Maybelline) in haar schoen gekregen. Vind ze helemaal geweldig. En met een chocoladeletter hoe ik bij LouLou niet aan te komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

 • 1 maand geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

 • 1 maand geleden
 • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

 • 2 maanden geleden
 • 7 minuten lezen