Waar ben je naar opzoek?

Sinterklaas bestaat niet boek met uitleg & tips

5 minuten lezen Love2BeMama Love2BeMama
Sinterklaas bestaat niet boek met uitleg & tips

Sinterklaas; die goede oude man. Natuurlijk weten wij dat dit één groot verzinsel is maar het maakt het feest er niet minder leuk om. Zelfs als je eenmaal niet meer gelooft in Sinterklaas, dan blijft het leuk om Sinterklaas te vieren. Of jij je kinderen wel of niet in Sinterklaas laat geloven, is een keuze die je zelf mag maken. Geloven jouw kinderen in Sinterklaas maar wordt het tijd dat je ze het nieuws gaat brengen ‘Sinterklaas bestaat niet’?! In dit blog geven wij (boeken) tips die je daarbij kunnen helpen. Onder andere een ‘Sinterklaas bestaat niet boek’ met tips die je kunnen helpen.

Sinterklaas bestaat niet boek tips?

Het kan voor je kinderen een grote schock zijn als je ze vertelt: “Sinterklaas bestaat niet!”. Toen ik dit mijn jongste dochter vertelde hoorde ze het aan en vervolgens ging ze zo op in het hele Sinterklaas feest dat ze al lang was vergeten dat ik haar het slechte nieuws over Sinterklaas had vertelt. Heerlijk hoe kinderen dit dan uiteindelijk oppakken en het op hun eigen manier ‘verwerken’.

Als je kinderen niet meer geloven in Sinterklaas sluit je voor jezelf ook weer een periode af. Ze worden grotere en de tijd dat ze jong waren komt steeds meer achter je te liggen. Soms kan ik daar wel een beetje sentimenteel van worden. Niet alleen voor kinderen kan het dus een shock zijn, ook voor vaders en moeders 😉. Als ze nog in Sinterklaas geloven is dat toch wel het leukste, vind ik zelf. Een magische tijd.

Je vindt hier Sinterklaas bestaat niet boek tips met uitleg om je kind ‘het slechte nieuws’ te brengen.

Wanneer vertellen ‘Sinterklaas bestaat niet’?

Wanneer ga jij je kinderen vertellen dat Sinterklaas niet bestaat? Kun je hier wel wat tips bij gebruiken; dan ben je hier aan het goede adres. Wij vertellen je hoe je het kunt aanpakken als je je kind(eren) gaat vertellen dat Sinterklaas niet bestaat.

Er zijn kinderen die op jonge leeftijd al doorhebben dat Sinterklaas niet bestaat. Dat de Sinterklaas die ze zien elke keer een andere man heeft of… ze herkennen de schoenen van opa onder het pak.

De leukste Sinterklaasboeken om voor te lezen

Door de ban van Zwarte Piet in boeken (en ook tijdens de intocht etc), zitten veel ouders met de vraag: welke leuke Sinterklaasboeken heb je dan? Tenslotte vinden kinderen het, rond deze tijd van het jaar, onwijs leuk om boeken…

 • Denise Meijer

Kinderen hebben het door

Als een kind wel hele sterke twijfels krijgt bij verschillende aspecten rond het Sinterklaasverhaal, dan is het misschien tijd om met de billen bloot te gaan. Nu vraagt ieder kind weleens naar hoe het paard van Sinterklaas op het dak komt of hoe het kan dat Sinterklaas alle kinderen op een avond van cadeautjes voorziet… Maar als je wordt onderworpen aan een regelrecht vragenvuur, dan weet je kind hoogstwaarschijnlijk dat dit zaakje stinkt. Kortom: je bent erbij en kan maar net zo goed alles vertellen.

Als ze lootjes gaan trekken

Als je kind nooit wat door heeft gehad en vrolijk meegaat in het hele Sinterklaas verhaal dan moet je als ouder zelf de keuze maken wanneer je gaat vertellen dat Sinterklaas niet bestaat. De meeste ouders gaan hun kinderen vertellen dat Sinterklaas niet bestaat, als ze op school lootjes gaan trekken. Wij hebben het onze kinderen vertelt aan het eind van groep 4; in de zomervakantie. In groep 5 gaan de meeste scholen over op lootjes trekken, surprises en gedichten maken.

bol.com grote speelgoedboek: interactief voor kinderen

Speelgoedboeken verknippen is hier een jaarlijkse traditie. Een die zijn oorsprong heeft toen ik zelf nog een klein meisje was. Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik ieder jaar net zo enthousiast ben als de kinderen als het grote speelgoedboek…

 • Denise Meijer

Niet te moeilijk over doen

Mijn ervaring is dat je dit gewoon zo luchtig mogelijk aan moet pakken. Kinderen vinden het leuk als je het kind bij je roept omdat je een ‘geheimpje wil delen’. Het geheimpje van dat Sinterklaas niet bestaat. En als er nog broertjes of zusjes zijn die nog wel geloven, is het extra leuk dat dat geheimpje tussen jullie blijft.

Ook zijn er nog andere tips die je kunt gebruiken om te vertellen dat Sinterklaas niet bestaat. Onder andere een leuk Sinterklaas bestaat niet boek, wij geven tips over welke boeken geschikt zijn.

 • Heb je het vermoeden dat je kind niet (meer) geloofd in Sinterklaas? Ga dan gewoon het gesprek met je kind aan. Er is geen juiste leeftijd waarop je ze moet vertellen dat Sinterklaas niet bestaat. Jij als ouder voelt dit het beste aan.
 • Breng het niet als ‘slecht nieuws gesprek’. Betrek je kind erin en bespreek samen de grote onthulling van Sinterklaas. Vaak vinden ze dit enorm stoer.
 • Vertel je kind dat jullie Sinterklaas gewoon blijven vieren. Dat het een super gezellig feest is, met cadeautjes en lekkers. Als je kinderen oud genoeg zijn kun je voorstellen om samen lootjes te trekken en surprises te maken.
 • Gebruik een Sinterklaas bestaat niet boek om aan de hand daarvan uit te leggen dat Sinterklaas niet bestaat. Hieronder vind je tips.

Wat als je kind blijft geloven in Sinterklaas?

Net zoals bij onze jongste dochter, kan het bij jou kind ook zo zijn dat je kind heilig in Sinterklaas blijft geloven. Ook al heb je hét gesprek, over dat Sinterklaas niet bestaat, al gevoerd. Laat ze dan gewoon lekker kind zijn en blijf er niet op hameren dat Sinterklaas niet bestaat. Hoe heerlijk is het dat je kind gewoon nog in het moment mee kan gaan? Er komt vanzelf een tijd dat ze er ‘klaar’ mee zijn. Als ze vragen hebben blijf dan gewoon bij je verhaal dat Sinterklaas niet bestaat en dat jullie wel gewoon Sinterklaas blijven vieren.

Tips: Sinterklaas bestaat niet boek

Je kan ‘het geheim’ ook beter uitleggen aan de hand van een leuk voorleesboek: Sinterklaas voor grote kinderen. Als je wat extra hulp kunt gebruiken is dit Sinterklaas bestaat niet boek een fijn naslagwerk.

In dit boek komt naar voren wie Sinterklaas écht was, welke wonderen hij verrichtte en waarom hij heilig werd verklaard. Daarnaast zorgt het ervoor dat de waarheid geen koude douche wordt, maar een uitermate zachte landing. Een die het kind recht doet. Sinterklaas voor grote kinderen geeft het sinterklaasfeest een onverwachte, extra dimensie en zal het onthullen van het geheim voor veel ouders gemakkelijk maken.

Nog meer Sinterklaas bestaat niet boek tips

Ook het boek ‘De waarheid over de Sint onthuld’ is een boek die kan helpen. Wanneer kinderen oud genoeg zijn om de waarheid over Sinterklaas te kennen, is de tijd rijp om in de boeiende achtergrond van de goedheiligman te duiken. Want waar komt die tot de verbeelding sprekende Sint-Nicolaasfiguur eigenlijk vandaan? Hoe wordt hij gezien ten opzichte van buitenlandse tradities zoals de Kerstman of de Italiaanse heks Befana? Wat leert de geschiedenis ons over de pietendiscussie? En waarom zetten we eigenlijk onze schoen voor een man die op een stoomboot arriveert?

Het boek ‘Van kind naar Sint’ is ook een aanrader voor een Sinterklaas bestaat niet boek. Hoe zit het nou eigenlijk écht met Sinterklaas? Met behulp van dit boek vertel je hier op een liefdevolle manier over aan je kind. Een manier waarop je niet iets afneemt, maar juist iets toevoegt aan de feestbeleving. Het kind leert wie Sinterklaas ooit was en maakt kennis met de volgende stap in het feest: zelf Sinterklaas worden! Ze mogen er dit jaar al mee oefenen, samen met jou als ouder of verzorger. Zo zorgen jullie samen voor een sinterklaasfeest met complotjes en knipoogmomenten en tóch nog een flinke dosis Sint-magie.

Fijn sinterklaasfeest!

Sinterklaas bestaat niet boek tips

In deze blogpost staan affiliatelinks.
Alles over ons advertentiebeleid lees je hier.

Love2BeMama

De redactie van Love2BeMama zoekt dagelijks de leukste, interessantste en belangrijkste nieuwtjes voor jou op zodat jij niet verder hoeft te zoeken. Ook posten wij verhalen van moeders. Je dagelijkse portie nieuws, echte verhalen en blogs bij elkaar!

Heb je een tip? Stuur een mailtje naar mail@love2bemama.com.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

 • 2 maanden geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

 • 2 maanden geleden
 • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

 • 3 maanden geleden
 • 7 minuten lezen