Waar ben je naar opzoek?

Sinterklaas bestaat niet… En dát is de waarheid!

2 minuten lezen Shirley
Sinterklaas bestaat niet… En dát is de waarheid!

Sinterklaas bestaat niet

Er is één leugen die bijna iedere ouder aan zijn kinderen vertelt. Één waar je ontzettend veel plezier om hebt als volwassene zijnde en waar ieder kind een verwachtingsvol snoetje van krijgt. Sinterklaas.

De laatste jaren is de beste man wat minder positief in het nieuws. Iedereen heeft daar een mening over en die wil ik eigenlijk nu eens niet verkondigen. Waar het wel om gaat is dat er, voor iedere ouder, een moment komt dat je het grote geheim moet onthullen.

Pakjesavond

Vaak kan je zelf de inschatting al maken. Jouw zoon/dochter gelooft het eigenlijk al niet meer zo, maar die cadeautjes hé… Die maken het voor het kind zelf waard om niet al te veel kritische vragen te stellen. En als ouder houd je je op de vlakte. Want hoe leuk is het schoen zetten en Pakjesavond te vieren? De ouderwetse, Hollandse gezelligheid begeleidt door het geluid van scheurend cadeaupapier. Ondanks dat weet je, met het aangaan van de leugen, dat het moment komt dat je met de billen bloot moet. Dat je moet vertellen dat je niet geheel eerlijk bent geweest.

Het is zover

Dit jaar is het voor ons zover. Onze oudste dochter zit in de bovenbouw en zal dit jaar kennis gaan maken met lootjes trekken, surprises en gedichten. Zaak dus om haar in te lichten vóór de meester of een van de klasgenoten een verhelderend gesprek besluit aan te gaan. Hoe zal ze reageren? Kwaad vanwege de leugen? Laconiek omdat we niets nieuws te melden hebben?  Kan ze haar mond houden tegen haar broertje en zusje? Hoe zal ze het surprise maken vinden?

Maar hoe?

Voor ons is de vraag: hoe gaan we het vertellen? Want heb je normaal gesproken wel de rustige momenten met één van drie kinderen, nu lijkt het er niet meer van te komen. En om nu en passant even de waarheid te droppen, niet wetende hoe zwaar die op de maag zal vallen. Geen goed plan.

En wanneer?

Vroeger zou je de noodzaak niet zien voor de eerste pepernoten in de winkel lagen. Tegenwoordig kan je bijna een half jaar van te voren de eerste pepernoten alweer krijgen. Dat is dus geen maatstaf meer. Meer het feit dat het bijna oktober is en dat Klaas over een anderhalve maand alweer in ons land zal zijn.

Dit weekend ga ik dan ook tijd inruimen hiervoor. Man met de jongste twee kinderen even de deur uit en dan een moeder-dochter-gesprek; Sinterklaas bestaat niet. En dát is de waarheid. Ik ben heel benieuwd…

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Postnatale depressie

Postnatale depressie herkennen en hulp zoeken

  • 3 dagen geleden
  • 3 minuten lezen
Kids & Media

Educatieve spelletjes iPad tip: De Osmo Genius kit

  • 4 dagen geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over opvoeding en ontwikkeling

ADHD kind: medicatie of natuurlijke oplossing?

  • 1 week geleden
  • 4 minuten lezen