Waar ben je naar opzoek?

Buitenspeelspelletjes van vroeger: 7 Nostalgische spelletjes voor je kinderen

3 minuten lezen Denise Meijer Denise Meijer
Buitenspeelspelletjes van vroeger: 7 Nostalgische spelletjes voor je kinderen

Vroeger brachten, de meeste van ons, het overgrote deel van onze tijd buiten door. Nog zonder mobiele telefoons en eigenlijk verdomd weinig om onszelf te vermaken. Dus… Verzonnen we zelf maar wat! Op een een of andere manier verveelde we ons nooit. Niet zo gek, want we hadden een tal van buitenspeelspelletjes waarmee we ons konden vermaken als we buiten gingen spelen. Deze buitenspeelspelletjes van vroeger heb ik verzameld in dit blog. Introduceer ze bij je kids en ga terug in de tijd!

Het lijkt zo lang geleden. Die tijd dat we naar binnen moesten als de lantarenpalen aangingen. En we gingen ook echt niet eerder. De enige reden om weer naar huis te gaan omvatte vooral iets eten en drinken en (vliegensvlugge) plaspauzes. In de tussentijd was het vooral ravotten, rennen en heel veel lachen geblazen. Voor ons waren het geen spacescooters, elektrische steps, drones of hoverboards waarmee we ons bezig hielden, maar ‘ouderwetse’ buitenspelspelletjes. Hier een kleine opsomming van de meest populaire, buitenspeelspelletjes van vroeger. Hoeveel van deze spelletjes spelen je eigen kinderen nu ook nog?

Buitenspeelgoed 8 jaar: dit is leuk voor kinderen!

Buitenspeelgoed 8 jaar: wat is leuk? Het zonnetje lacht de lucht is blauw… Kortom: de kinderen kunnen weer lekker en volop buitenspelen. Heerlijk actief bezig zijn met vriendjes, vriendinnetjes of alleen. Als je een jonger kind hebt dan ben je…

  • Denise Meijer

Populaire buitenspeelspelletjes van vroeger

Hieronder vind je de populairste buitenspeelspelletjes van vroeger die we allemaal wel eens een keer gespeeld hebben.

Busjetrap

Dé KLAS-SIE-KER die valt onder buitenspeelspelletjes van vroeger! Met een hoofdletter K. Lang verhaal kort: bij busjetrap was schiet iemand een bal zo ver mogelijk wel. De ‘zoeker’ moet de bal halen, zodat de rest de tijd heeft om zich in de omgeving te verstoppen. Als je gevonden bent ben je ‘gebuurt’. De eerste die gevonden is, is het volgende rondje degene die moet zoeken. Leuk feitje: je kan er als je verstopt voor kiezen om jezelf vrij te buurten of om de bal nog een keer weg te schoppen. Als dit gebeurt dan mag iedereen die gevonden is nog een rondje verstoppen.

Spoorzoekertje

Benodigdheden: een doos met krijtjes en een beetje creativiteit. Met spoorzoekertje zette een (of meerdere personen) met pijltjes een spoor uit door de wijk. Om de zoveel meter kwam er opdracht en die moesten de zoekers dan weer opvolgen. Aan het einde van de rit kwam eigenlijk, ueh… Niets. Maar het was gewoon zo onwijs leuk om te doen!

Belletje trekken: buitenspeelspelletjes van vroeger

Vroeger een van de spannend buitenspeel spelletjes, nu valt het misschien meer onder de noemer ‘overlast’. Hierom is het niet perse aan te raden, maar man o man: wat hebben we gelachen op de momenten dat de boze buurman je achterna kwam rennen.

12x buitenspeelspelletjes: dit deden wij vroeger!

Buitenspeelspelletjes die gespeeld kunnen worden maar onze kinderen niet eens meer kennen….De zon schijnt en de lentekriebels komen weer rijkelijk naar boven borrelen. De zonnebrillen kunnen weer tevoorschijn gehaald worden en het tekort aan vitamine D kan eindelijk aangevuld worden….

  • Pascal Meulenbelt

Watervoetbal

Men neemt wat lege flessen, vult ze met water en probeert ze met een voetbal bij de tegenstander(s) om te kieperen. De gene die het laatste met een volle fles overblijft, wint! Een van die leuke buitenspeelspelletjes van vroeger voor in de zomermaanden. In de winter kon je de flessen verwisselen voor paaltjes. Het principe bleef hetzelfde, alleen was het zo dat de gene met het nog overeind staande paaltje won.

Springtouwen

Waarschijnlijk een van de redenen dat overgewicht bij kinderen vroeger eigenlijk maar heel weinig voorkwam: springtouwen! Heb je er vandaag de dag nog weleens een springtouw bij durven pakken? Dan weet je waarschijnlijk wat ik bedoel! Dit is me toch een partijtje intensief! Desalniettemin konden we er ons dagen mee vermaken. ‘In spin de bocht gaat in. Uit spuit de bocht gaat uit’. Het werd pas echt een van de leukere buitenspeel spelletjes al de halve buurt meedeed met het springtouwen. Geweldig!

Bomen klimmen

En jezelf er een breuk uitvallen om de dag erna weer zo hoog mogelijk aan de klim te gaan. Ik betrapte mijn zoon laatst in een boom. Aan de ene kant was ik overladen met gevoelens van trots en nostalgie (want hoevaak zie je dat nou nog?) Aan de andere kant ben ik zo snel mogelijk naar huis gegaan, omdat mijn moederhart het gewoonweg niet aankom om hier naar te kijken. Hij is nog heel! Laten we het daar maar op houden. Wat er in de tussentijd gebeurt hoef ik niet te weten.

Zevensprong

Dit is een van die buitenspeelspelletjes van vroeger voor in je eentje. Als je dat wou! Je gooit met een tennisbal tegen de muur aan en probeert hem iedere keer weer op te vangen. De eerste ronde is het makkelijk, ronde zeven is al een stuk lastiger. Welke kunstjes je moest doen verschilde denk ik vooral per wijk, maar het kwam eigenlijk allemaal op hetzelfde neer: Dikke pret met zoiets simpels als een tennisbal. Wat een tijden he!?

Welke butienspeelspelletjes van vroeger deed jij altijd buiten? Deel ze in een reactie.

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 1 jaar geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 1 jaar geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 1 jaar geleden
  • 4 minuten lezen