Waar ben je naar opzoek?

12x buitenspeelspelletjes: dit deden wij vroeger!

3 minuten lezen Pascal Meulenbelt
12x buitenspeelspelletjes: dit deden wij vroeger!

hinkelen

Buitenspeelspelletjes die gespeeld kunnen worden maar onze kinderen niet eens meer kennen….De zon schijnt en de lentekriebels komen weer rijkelijk naar boven borrelen. De zonnebrillen kunnen weer tevoorschijn gehaald worden en het tekort aan vitamine D kan eindelijk aangevuld worden. Dit mooie weer (zoals gisteren) betekent ook dat wij onze kinderen weer naar buiten kunnen/moeten schoppen. Met de intrede van alle technologieën en internet is dit helaas niet zo’n makkelijk klusje meer…

Lees ook: Buiten spelen is gezond: acht heerlijke buitenspeeltips.

De TV, tablet en telefoon staan hoger op het wensenlijstje dan buiten verstoppertje spelen. Verstoppertje, is naar mijn inziens, nog een van de weinige buitenspelletjes die de kinderen van nu nog kennen. ‘Vroeger’ deden we allemaal leuke onschuldige spelletjes buiten maar onze kinderen kennen deze niet eens meer. Om oude herinneringen weer naar boven te halen een top 10 spelletjes die wij vroeger buiten allemaal deden maar die onze kinderen niet eens kennen:

1. Knikkeren en flippo’en

Met je knikkerzak over het speelplein opzoek naar de zwakste schakel. De schakel waarvan jij wist dat je een dikke vette bonk kon winnen. Of je vingers schuren aan de harde stenen terwijl jij er een, nog onder de paprikapoeder, flippo erin wilt schuiven.

2. Hinkelen

Ouderwets met een aantal vriendjes en stoepkrijt een hinkelbaan tekenen en dan losgaan. Op één been van nummertje naar nummertje. Klinkt nu super makkelijk maar was destijds maar al te moeilijk.

3. Schippertje mag ik overvaren?

Ja of nee? Ik wil dat iedereen naar de overkant gaat terwijl hij een kikker na doet! Het moeilijkste was misschien wel om elke keer iets creatiefs te bedenken. Maar wat een lol hebben we gehad met dit spelletje. Lukte het een aantal kinderen niet om de opdracht uit te voeren, dan mocht de schipper ze allemaal af tikken. Was gelukkig nooit een punt van discussie.

4. Lummelen

Het zou mij niet verbazen dat dit spel alweer verbannen is. Met de gepamperde samenleving van vandaag zal dit spel vast onder de noemer pesten vallen. Het spel gaat als volgt: één iemand in het midden en deze moest de bal, of iets anders, weer terug proberen te krijgen. Vaak werd er gewoon iets van iemand afgepakt en moest hij/zij het op deze manier terug verdienen.

5. In het klimrek klimmen

Rennend naar buiten in de pauze om als eerste op het klimrek te kunnen zitten. Al je kunstjes en gekkigheden heb je hier tentoongesteld. Volgens mij was dit meer een meidending maar voor de jongens was het ook handig. Wisten we in ieder geval waar wij de meiden moesten vinden.

6. Slagbal / Kastie

Persoonlijk mijn favoriet. De teams kiezen was altijd lastig. Dezelfde kinderen bleven altijd over. Eenmaal over die teleurstelling heen kon de wedstrijd begonnen. Met een houten plank of een knuppel zo ver mogelijk de bal weg proberen te slaan.

7. Freddy Kill

Ook al verboden op de scholen. Maar deze is meer dan terecht verboden. Wat Freddy kill was? Voetballen en wanneer je iemand door de benen kon spelen mocht iedereen diegene schoppen tot dat hij zichzelf weer vrij het gebuut bij de buutpaal.

8. Handje klap met de gekste zelf bedachte liedjes

Dit was denk ik ook meer een meidending. De gekste handje klap combinaties werden bedacht in combinatie met de gekste liedjes. Ook deze liedjes kwamen van eigen hand.

9. Trefbal

Dit is iets wat bij ons vaak werd gespeeld tijdens gym maar ook in de pauze. Twee teams, 1 bal en elkaar (zo hard mogelijk) afgooien. Ben je geraakt zonder dat je de bal ving? Dan was je af. Een spel waar vaak de bal net op de verkeerde plekken terecht kwamen. Dat zorgde voor vele tranen en af en toe eens een bloedneus.

10. Meisjes/jongens plagen kusjes vragen

Ouder dan de weg naar Rome. Je koos jouw prinses/hunk uit en die ging je samen met je vrienden plagen. Plagen om bij hem in de buurt te zijn met maar een doel. Een kusje op je wang! OEEE!!!

11. Elastieken

Met een elastiek je benen in alle vormen draaien. Inclusief bijpassende liedjes.

12. Touwtje springen

Touwtje springen tot in den treuren. Alleen of met een groepje. Altijd leuk!

Lees ook: 10x terug naar de 90’s

Wat waren jullie favoriete spelletjes?

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 10 maanden geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 11 maanden geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 11 maanden geleden
  • 4 minuten lezen