Waar ben je naar opzoek?

5x Waarom is muziek zo belangrijk?

1 minuut lezen Esmee
5x Waarom is muziek zo belangrijk?

Muzikale opvoeding

In de laatste week van november is het tijd om de meest legendarische muzieklijst, de Top 2000, in te vullen! De Top 2000 lijst van radio 2 die elk jaar trouw wordt ingevuld in ons gezin leeft vooral bij papa en mama. Toch nemen we de kinderen hier gaandeweg in mee. December is naast de maand van de feestdagen voor ons ook de maand van de muziek. Waarom is muziek zo belangrijk voor ons en levert het een duidelijk positieve bijdrage in ons gezin?

1. Eigen smaak/identiteit ontwikkelen

Je kind komt er spelenderwijs achter welke muziek ze mooi vinden. Naast de kindermuziek vindt onze dochter ook andere muziek mooi. Van de radio, op YouTube, liedjes die gebruikt worden voor dansles en ook waar papa en mama naar luisteren. Ze maakt eigen keuzes en staat voor wat ze mooi vindt. Hierdoor groeit ze een stukje in haar zelfvertrouwen en persoonlijkheid!

2. Ontspannen ouder dus ook ontspannen kind

Ik voel mij heel blij als er mooie muziek opstaat en word er rustig van. Mijn kinderen merken dit en hierdoor hangt er een soort rust in de huis. In plaats van de televisie kiezen we vaak voor de platenspeler. Ondertussen kan iedereen zijn eigen gang gaan, maar voelen toch het gezellige ‘samen zijn’ gevoel.

Kinderen en muziek - Muzikale opvoeding

3. Spel element sterkt gezinsgevoel

Nu heb ik het geluk getrouwd te zijn met de man van de muziekkennis. Hij weet echt alles van muziek en dan met name zijn favoriete jaren tachtig genre. We houden regelmatig een muziek quiz en zelfs de kinderen leren ervan. Superleuk! Echt bijzonder om dat te ervaren met je man en kinderen. Heel speciaal!

4. Vergoot concentratievermogen

Aan mijn kinderen merk ik dat ze mede door de rust, zich beter kunnen concentreren. Ze houden het langer vol met een bepaalde activiteit bezig te zijn.

Noten lezen

5. Loslaten en vooral veel lol hebben

Eigenlijk vind ik nog het belangrijkste effect van muziek; loslaten! Gewoon alles even vergeten, je helemaal door de muziek laten meeslepen, zingen en genieten. Dan denk ik aan wat mijn moeder altijd zei; `Geen zorgen om de dag van morgen, de dag heeft genoeg aan zichzelf.’ Genieten in het nu…

Met wie luister jij graag muziek? Laat december je muzikale gevoel doen opleven en geniet natuurlijk van alle sfeervolle kerstliedjes, maar ook zeker de muzieklijsten naar het nieuwe jaar toe… dat doen wij ook!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Blogs over opvoeding en ontwikkeling

Leesontwikkeling stimuleren door buiten te spelen

  • 6 dagen geleden
  • 5 minuten lezen
Relatie & Seks

Is het schadelijk om seks te hebben, terwijl de baby in dezelfde kamer slaapt?

  • 2 weken geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over mamma’s en lifestyle

Krijg weer grip op je werk: 5x Timemanagement tips voor moeders

  • 3 weken geleden
  • 3 minuten lezen