Waar ben je naar opzoek?

Angst voor de zwemles

2 minuten lezen admin Love2BeMama

Als je Robin (5) ziet, zou je niet zeggen dat zij problemen heeft. Zij doet het goed op school, heeft vriendinnetjes waar zij graag mee speelt en ouders die van haar houden. Toch is er iets waar Robin van wakker ligt. Iets, waarmee zij haar ouders soms tot wanhoop drijft. Het meisje is bang voor de zwemles. Het is een wekelijks terugkerend drama. Zij huilt, stribbelt tegen en moet soms overgeven van de spanning. Haar ouders hebben van alles geprobeerd, maar niets helpt. Ten einde raad kloppen ze bij De Kinderpraktijk aan. 


Je zou kunnen denken dat Robin bang is voor water. Maar dat is niet het geval, want als zij eenmaal in het zwembad ligt, is er geen vuiltje aan de lucht. Zij kan goed zwemmen en zou haar diploma al lang hebben gehaald, als die rare angst er niet zou zijn. Als je haar vraagt waar zij bang voor is, haalt zij haar schouders op. Zij weet het niet.

Robin’s ouders hebben hoge verwachtingen van hun dochter. Zij zijn doordrongen van het belang van een goede opvoeding, en als eerste kind moet Robin die verwachtingen waarmaken. “Misschien zijn we iets te streng voor haar”, zegt haar moeder. “Het kan zijn dat zij zich daartegen verzet.”

Daarmee slaat zij de spijker op zijn kop. Robin wil graag dat haar ouders trots op haar zijn. Door mee te gaan in de wensen en verwachtingen van haar ouders, komt haar eigen ikje in het gedrang. Onbewust gaat Robin rebelleren. In haar geval uit zich dat in een onverklaarbare angst voor de zwemles. Maar het probleemgebied had net zo goed eten of slapen kunnen zijn.

Robin’s vader blijkt een belangrijke rol te spelen in dit proces. Hij vertelt over zijn eigen jeugd, die bepalend is geweest voor de manier waarop hij nu in het leven staat.  Als zoon van een strenge, autoritaire vader kreeg hij weinig ruimte om zichzelf te zijn. Daardoor heeft hij nooit verder kunnen kijken dan het pad dat voor hem was uitgestippeld.

Door streng te zijn, hoopt hij zijn dochter een goede basis mee te geven voor later. Zij komt daartegen in verzet en laat hem zien dat het tijd wordt de teugels te laten vieren. Samen met zijn dochter gaat hij op ontdekkingsreis. Op een symbolische manier bouwen zij aan een nieuwe toekomst. Samen maken zij een maquette. Ze gebruiken verf, kralen, bloemen en glitters om een fleurig pad uit te stippelen. Telkens wanneer de vader het pad wil afbakenen, schildert zijn dochter er vrolijk overheen. Zo laat zij hem weten dat zij haar eigen weg wil gaan.

Met een paar eenvoudige aanpassingen is Robin’s zwemangst verholpen. Nu zij zichzelf mag zijn, is de weerstand verdwenen. Twee weken later heeft zij haar A-diploma gehaald. Het B-diploma volgt niet lang daarna.

Boek afbeelding: Plotter wil niet zwemmen – Hilde Schuurmans

© Geschreven door Anita Matheij

Wil jij dat anderen deze blog ook lezen? Deel het met de rest van de wereld via onderstaande icons.
Klik en plaats!

 

Love2BeMama

De redactie van Love2BeMama zoekt dagelijks de leukste, interessantste en belangrijkste nieuwtjes voor jou op zodat jij niet verder hoeft te zoeken. Ook posten wij verhalen van moeders. Je dagelijkse portie nieuws, echte verhalen en blogs bij elkaar!

Heb je een tip? Stuur een mailtje naar post@love2bemama.com.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 10 maanden geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 10 maanden geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 10 maanden geleden
  • 4 minuten lezen