Waar ben je naar opzoek?

Het brein van een kind: zo werkt het kinderbrein!

2 minuten lezen Denise Meijer Denise Meijer
Het brein van een kind: zo werkt het kinderbrein!

Het is veilig om te stellen dat wij als volwassenen zelf ver van het kinderbrein afstaan. Het kan om deze reden soms lastig zijn om je kind goed te begrijpen. Het is tenslotte niet makkelijk, om jezelf in te leven in een wezentje dat zoveel kleiner is dan jij. In dit artikel geven we je meer informatie over het brein van het kind.

Een beetje inzicht in het brein van een kind is niet alleen interessant, maar kan je ook nog eens helpen. Door te weten wat er in het kleine bolletje omgaat kan je namelijk beter begrijpen hoe je de ontwikkeling van je kind kan stimuleren.

Het brein van een kind: samenwerking

De hersenen van je kind bestaan uit verschillende onderdelen die met elkaar samenwerken om bijvoorbeeld de slaap, ademhaling, je hartslag en eigenlijk alles wat je kindje doet voor elkaar te krijgen. Je kan jezelf voorstellen dat dit een ingewikkelde bedoeling is. Zeker als je zelf bedenkt dat het brein van een kind nog volop in ontwikkeling is. Deze ontwikkeling begint voor de geboorte en is iets wat nog jarenlang doorgaat. Als ouder zijnde kan je op jouw beurt het kinderbrein weer dusdanig stimuleren dat het positief is voor de ontwikkeling.

Het brein van een kind stimuleren

Het stimuleren van het kinderbrein doe je op meerdere manieren. Deze zijn allemaal even belangrijk om je kind zich goed te laten ontwikkelen.

Veiligheid

Eén hier van is de emotionele veiligheid. Als een kind zich niet veilig voelt, dan zal hij zich niet voldoende ontwikkelen. Het ontbreekt dan aan ‘zelfvertrouwen’ om op ontdekking uit te gaan. Dit geldt overigens niet alleen voor thuis, maar ook voor andere locaties waar je kindje veelvuldig is. Zoals school of op het kinderdagverblijf.

Prikkelen en overprikkelen

Het kan geen kwaad om je baby of jonge kind te stimuleren om te ontdekken en leren. Toch is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je kind niet overprikkelt raakt. Geeft je kind aan dat hij/zij genoeg heeft van de activiteiten? Stop er dan ook tijdig mee. Het is tenslotte hard werk. Al die training voor het brein van een kind.

Lichamelijk contact

Baby’s en jonge kinderen hebben meer behoefte aan lichamelijk contact. Dit is echter ook een heel belangrijk onderdeel van de ontwikkeling van het brein van een kind. Een kind wat in de behoefte aan lichamelijk contact wordt voorzien, voelt zich veilig en zal zich wat dat betreft dus ook beter ontwikkelen.

Zorg voor leerzaam speelgoed

Koop speelgoed dat niet alleen leuk, maar ook leerzaam is. Dit is verkrijgbaar voor iedere leeftijd en de ontwikkeling. Zo heb je voor baby’s speelgoed dat de zintuigen stimuleert. Zo stimuleer je jouw kind om bijvoorbeeld om te rollen en de wereld om zich heen te ontdekken.

Boeken over het stimuleren van het kinderbrein

Wil je meer te weten komen over hoe je het brein van een kind het beste kan stimuleren? We hebben een paar toffe boeken voor je op een rij gezet die je hier bij kunnen helpen.

In deze blogpost staan affiliatelinks.
Alles over ons advertentiebeleid lees je hier.

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 1 jaar geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 1 jaar geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 1 jaar geleden
  • 4 minuten lezen