Waar ben je naar opzoek?

Kinderboeken kind 10 jaar: dit zijn leuke boeken!

4 minuten lezen Denise Meijer Denise Meijer
Kinderboeken kind 10 jaar: dit zijn leuke boeken!

De Kinderboekenweek is net tot een einde gekomen. Toch is dat geen reden om het lezen voor je kind achterwege te laten. Sterker nog: lezen is onwijs belangrijk voor het tienerbrein. Toch is het gros van de tieners helemaal niet kapot van boeken. Iets wat rond de middelbare schoolperiode zelfs nog meer afneemt. Destemeer reden om je tiener enthousiast te maken. Wat zijn leuke kinderboeken voor kinderen van 10 jaar?

Natuurlijk je 10-jarige kind vooral bezig met buitenspelen en schermtijd. Toch is heeft lezen meerdere voordelen voor de ontwikkeling van het tienerbrein. Zo kan lezen helpen bij de creativiteit, vergroot lezen de woordenschat en is het zelfs goed voor de sociale ontwikkeling. Daarnaast is er meer dan genoeg reden voor een tiener om af en toe te kunnen ontsnappen van de dagelijkse drukte. Iets wat voor een kind van die leeftijd geen overbodige luxe is. Toch is een 10-jarig kind aan het lezen krijgen niet zo makkelijk als men denkt. Met leuke kinderboeken voor kinderen van 10 jaar gaat dit al stukken makkelijker.

Leukste kinderboeken 9 jaar en ouder: stimuleer het lezen met plezier!

Kan jij jezelf nog je eerst gekregen kinderboek herinneren? En nee, dan bedoel ik niet de peuterboekjes, maar het eerste boek wat je in een ruk uitlas en het liefst nog tien keer over ging doen. Toen ik zelf een…

 • Linda Bosscher

Hoe krijg je een tiener aan lezen tips?

 • Met leuke kinderboeken voor kinderen vanaf 10 jaar oud kom je al een heel eind. Het is namelijk onwijs belangrijk om je tiener geintresseerd te houden. Een Shakespeareboek lijkt dan misschien heel leerzaam, maar een kind van die leeftijd maak je hier niet bepaald gelukkiger mee. Zorg dus dat je aansluit bij je kind zijn/ haar interesses en beleveniswereld.
 • Zorg ervoor dat je niet teveel pusht. Want dwingen werkt, zoals we allemaal weten, niet bepaald goed als het aankomt op dwarse tienertjes.
 • Zorg dat je genoeg boeken in huis hebt. Als je kind genoeg kinderboeken voor vanaf 10 jaar heeft waar hij/zij uit kan kiezen. Dan is het verleidelijker om eens even lekker te gaan lezen.

kinderboeken voor kinderen vanaf 10 jaar

Op zoek naar inspiratie voor leuke kinderboeken voor kinderen vanaf 10 jaar oud? We hebben een paar toffe, populaire boeken voor je op een rij gezet:

De TikTok Challenge

Een tof boek met de populaire app TikTok in de hoofdrol. Iets wat precies in het straatje van de hedendaagse tiener past. Let op: dit boek valt wel meer onder de meisjes kinderboeken vanaf 10 jaar.

Samenvatting

Nova mag van haar moeder niet op TikTok. Jammer. Vooral als haar hele klas – zelfs meester Jaap – meedoet aan een grote TikTok-wedstrijd vol nieuwe challenges. Met Nova’s hulp maken ze de ene na de andere geweldige TikTok. Nova doet ook mee. Stiekem. Met een gevonden telefoon en een geleende naam: die van haar buurjongen Dax. Haar TikToks zijn een groot succes. En zolang niemand weet wie DaXtotheMaX echt is, is er geen probleem. Toch? Een superspannend en grappig avontuur voor echte TikTok-fans vol sketches en pranks!

De TikTok Challenge koop je hier.

Kinderboeken 10 jaar

Kinderboeken 10 jaar: Van boswachter tot Youtuber

Nog een van de modernere kinderboeken vanaf 10 jaar en ook nog een beetje in het thema van de kinderboekenweek: het boek van Boswachter tot Youtuber. In dit boek leert je tiener wat je moet doen als je een bepaald beroep wil gaan uitoefenen. Je kind leest alles over beroepen van illusionist, stuntman, boswachter dus ook Youtuber.

Samenvatting

In Van boswachter tot YouTuber staan zo’n 25 interviews met mensen met een droomberoep. Ze vertellen welke opleiding je voor hun beroep nodig hebt, wat hun baan inhoudt en wat er zo leuk (en minder leuk) aan is. Ze geven slimme tips en verklappen hun geheimen. De vrolijke illustraties van Marijke Klompmaker en de luchtige toon van Arwen Kleyngeld benadrukken hoe leuk werk kan zijn, maar de schrijvers geven ook realistische tips. Zo zet dit boek kinderen aan het denken over hun toekomstdromen en talenten.

Van boswachter tot Youtuber koop je hier.

Kinderboeken 10 jaar

Het mysterie van Winterhuis Hotel

Houd je kind van 10 jaar van een beetje spannende kinderboeken? Dan is Het mysterie van Winterhuis Hotel zeker een aanrader. Dit is een spannend jeugdboek. Perfect voor de jonge leesliefhebbers die van een beetje spanning houden.

Samenvatting

Elizabeth snakte naar adem. Gerommel klonk van ergens diep onder het hotel. De vloer schokte, de kroonluchter en de glazen op de tafels rinkelden. Ik moet erachter komen wat er precies gebeurt, dacht Elizabeth. Ik moet Winterhuis Hotel redden. 

Het mysterie van Winterhuishotel koop je hier.

Kinderboeken 10 jaar

Dolfje Weerwolfje

Deze klassieker mag natuurlijk niet aan de lijst van kinderboeken voor kinderen vanaf 10 jaar ontbreken. Dit geldt overigens voor heel veel boeken van meester griezelboekenschrijver Paul van Loon. We kennen allemaal de Griezelbus nog wel. Dit is overigens ook een superleuke boekentip voor als je jouw tiener graag enthousiast wil maken over lezen.

Samenvatting

Dolfje kan zijn ogen niet geloven: een vreemde figuur laat midden in de nacht de maan verdwijnen! Zonder maan kan Dolfje geen weerwolfje meer zijn! En opa weerwolf wordt doodziek. Wordt hij wel beter zonder de maan? Dolfje moet de maanrover achterna. Samen met Noura, pa en Leo daalt hij af in de duistere wereld van de Onderonsers. Daar wachten een enge koningin, een monsterlijk wezen en een inktzwarte poel waarin de maan dreigt te verdrinken…

Dolfje Weerwolfje vind je hier.

Kinderboeken 10 jaar

Nog meer toffe kinderboeken voor kinderen vanaf 10 jaar

Dit is natuurlijk maar een greep uit alle toffe kinderboeken die je voor je tiener kan vinden. Om de ideale boekencollectie bij elkaar te vinden is het goed om te kijken naar wat je kind precies leuk vindt. Wil je een beeld van alle toffe kinderboeken vanaf 10 jaar? Neem dan hier een kijkje. Wedden dat ook jij een gaaf boek voor je tiener kan vinden?

Kinderboeken winter: om te (voor)lezen dit seizoen!

De winter is eigenlijk nog nooit zo somber geweest. Met corona, de lockdown, geen school en eigenlijk hele sobere feestdagen. Het is echt zoeken naar dingen om de kinderen (en jezelf) een beetje te vermaken. Leuke kinderboeken met leuke winter…

 • Denise Meijer

In deze blogpost staan affiliatelinks.
Alles over ons advertentiebeleid lees je hier.

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

 • 1 jaar geleden
 • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

 • 1 jaar geleden
 • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

 • 1 jaar geleden
 • 4 minuten lezen