Waar ben je naar opzoek?

12 jaar kind: alle ontwikkelingsfases

2 minuten lezen Denise Meijer Denise Meijer
12 jaar kind: alle ontwikkelingsfases

Een kind van 12 jaar oud staat in de startblokken van de pubertijd. Je kind krijgt een groeispurt, gaat naar de middelbare en er verandert heel veel lichamelijk en hormonaal. Er gebeurt dus heel veel in het lichaam van je kind van 12.

Als ouder zijnde kom je daardoor soms met je handen in het haar te zitten. Logisch, want deze ontwikkelingen gaan soms zo snel dat er geen pijl op te trekken is. Daarnaast kan je ook grote veranderingen zien in het gedrag van je kind. Dit is mede omdat je kind van 12 jaar oud ook probeert om te gaan met wat er allemaal speelt.

De overstap naar de middelbare school

Om te beginnen gaat je kind rond de 12 jaar oud een overstap maken naar de middelbare. Dit is heel spannend en ook leuk, maar ook een nieuwe en onzekere periode. Je kind gaat nieuwe vrienden maken, komt terecht in een compleet nieuwe omgeving met nieuwe regels en verantwoordelijkheden. De pubertijd brengt daarnaast ook de nodige onzekerheid met zich mee, wat dit allemaal best ingewikkeld maakt. Al met al is dit een heel spannende periode voor je kind van 12 jaar.

Puber gedrag straffen: hoe kun je dit het beste doen?

Puber gedrag straffen? Dit is een van de dilemma’s waar je als ouder eigenlijk al vanaf de peutertijd mee te maken krijgt. In de pubertijd is dit niet anders. Er zijn misschien zelfs weinig levensfase’s zo uitdagend voor een ouder…

  • Denise Meijer

Lichamelijke ontwikkeling kind 12 jaar

Je kind maakt daarnaast heel veel lichamelijke veranderingen mee. Dit kan echter weer per persoon verschillen. Zo krijgt het ene kind zijn groeispurt, waar de ander nog even achterblijft. Het ene meisje begint al rondingen te krijgen, waar een vriendinnetje dit nog niet heeft. Rond deze leeftijd kunnen meisjes ook voor het eerst ongesteld gaan worden. Ook lichaamshaar gaat zijn intrede doen. Sommige jongens hebben zelfs op 12 jarige leeftijd al een beetje snorhaartjes. Als je kind 12 jaar oud is dan wordt een vettere huid ook steeds meer een probleem. Je puber kan puistjes gaan krijgen of in ergere gevallen last van acne.

Seksuele ontwikkeling

Je wil er misschien nog niet aan denken, maar je kind maakt met 12 jaar oud ook het een en ander aan seksuele ontwikkelingen door. Seksuele voorlichting is om deze reden heel belangrijk, zelfs al denk je dat dit onderwerp wel wordt besproken op school. Het is juist zo belangrijk om dit thuis te bespreken. Hierin open zijn van jongs af aan, schept een band met je kind. Je wil immers dat je kind zich veilig genoeg voelt om hierover te praten. Geef je kind daarnaast de ruimte om zich op dit gebied te ontwikkelen. Veel ouders krijgen de kriebels als ze merken dat hun kind seksuele gevoelens krijgt, maar dit is heel normaal en passend voor bij de leeftijd.

Sociale ontwikkeling kind 12 jaar

Als je kind 12 jaar is, dan ga je als ouder steeds meer op de achtergrond terecht komen. Je kind gaat zich meten met leeftijdsgenootjes en zich bezighouden met wat hun dragen en doen. Dit is mede omdat je kind er graag bij wil horen. Je kan hierdoor ook veranderingen in het gedrag mee maken. Ook dit is iets wat ze afkijken van vriendjes en vriendinnetjes. Belangrijk is dat je kind thuis zichzelf kan blijven. Dat je als ouder alle begrip blijft hebben voor de veranderingen die je kind meemaakt. Tenslotte groeit je kind van 12 jaar in een rap tempo op, maar blijft het nog altijd een kind. Die zijn ouders heel erg hard nodig heeft.

Dagje weg met kind 12 jaar: lekker op pad!

Er zijn heel veel leuke dagjes uit waar je als gezin uit kan kiezen, maar wat voor een uitjes zijn leuk voor kinderen? Waar vind je de perfecte combinatie van vertier, vermaak en eindeloos plezier? Niet alleen tijdens de vakantiedagen,…

  • Denise Meijer
Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 2 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 2 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 2 maanden geleden
  • 7 minuten lezen