Waar ben je naar opzoek?

Tips om de eerste menstruatie van je dochter te vieren!

3 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Tips om de eerste menstruatie van je dochter te vieren!

In mijn vorige blog vertelde ik over ongsteldheidsprobleempjes. Tja, dat hoort er nou eenmaal bij als je vrouw bent. Tevens had ik het over mijn wegwerpstress. Ik kreeg veel reacties van vrouwen dat ik het niet gebruiken van een tampon niet kon koppelen aan wat mij ooit was overkomen tijdens het gebruik van een tampon waardoor ik nu geen tampons meer gebruik. Jaja… Snappen jullie het nog? Voor het hele verhaal kun je mijn vorige blog lezen. 

Maak je eigen keuze!

Als je iets overkomt tijdens je puberjaren dan kun je daar ook op latere leeftijd nog behoorlijk last van hebben. Zo ernstig was het bij mij nou ook weer niet maar het weerhoudt mij er absoluut van om tampons te gebruiken. Ook kreeg ik veel reacties dat het gebruik van maandverband ‘vies’ zou zijn. Zo vies vind ik dat niet. Als je het juiste maandverband gebruikt en heel regelmatig je maandverband verwisselt en waarde hecht aan je persoonlijke hygiëne, dan is maandverband ook prima te gebruiken. Ik ben ook heel blij met het nieuwe Libresse Roll.Press.Go systeem!

Het is een keuze die jij maakt. Waar voel jij je goed bij? Je gaat geen tampons gebruiken omdat een ander vindt dat jij dat moet doen. En je gebruikt ook geen maandverband omdat een ander vindt dat jij dat moet doen. Die keuze maak jij zelf! Het is heel fijn dat wij Nederlandse vrouwen gebruik kunnen maken maandverband en tampons voor een goede hygiëne.

Even een paar feitjes over je menstruatie:

Wist je dat…

… je gemiddeld 13 jaar bent als je voor het eerst ongesteld wordt?
… 50% van de meiden van 12 jaar al eens ongesteld is geweest?
… Nederlandse vrouwen gemiddeld 400 tot 500 keer ongesteld wordt in haar leven? (pff, ik moet nog even…)
… 1.000.000 eitjes bij je geboorte met je meedraagt en er nog steeds 400.000 eitjes over zijn vanaf je 1e menstruatie?

Je dochter wordt ook ongesteld!

Als je mama bent van een dochter dan krijg je er over een aantal jaar mee te maken dat ze ongesteld wordt (of heb je al een dochter in die leeftijd?). Misschien wil je daar nog niet aan denken, want je geniet nog zo van je kleine meisje(s), maar toch vraag ik je om er eens over na te denken.

Hoe oud was jij toen je voor het eerst ongesteld werd?
Hoe was die ervaring?
Durfde je ermee naar je moeder te gaan of het te delen met iemand die je vertrouwd?
Werd er een feestje van gemaakt of weinig aandacht aan besteedt?
Kreeg je je eerste maandverband en/of tampons van je moeder?

Hoe ga je er als moeder mee om?

Het is belangrijk om als moeder (of vader) open te zijn als het gaat om de eerste menstruatie. Je wilt niet dat je dochter zich daar ongemakkelijk bij gaat voelen. Het is iets speciaals wat haar een stapje verder brengt naar de volwassenheid. En voor jou als moeder is het ook een volgende fase. Je dochter wordt volwassen!

Vier dit moment en neem tijd samen met je dochter om haar het een en ander uit te leggen over het gebruik van maandverband en tampons, hoe gooi je je maandverband weg (de Roll, Press & Go maandverbandjes zijn daarvoor ideaal), hoe ga je om met je hygiëne, wat kun je nemen als een menstruatie pijnlijk is, hoe ga je om met een menstruatie in combinatie met school en sport? Jij als moeder kunt die vragen als geen ander beantwoorden! Zorg voor een veilige omgeving voor je dochter en neem de tijd om dit te bespreken. Bewegen is trouwens heel fijn als je ongesteld bent. Haar lichaam maakt dan endorfine aan en dat stofje werkt als pijnstiller…

Ongesteldheid vieren

Tips om de eerste menstruatie van je dochter te vieren!

 1. Eet een taartje en vier haar volwassenheid!
 2. Koop een cadeautje voor haar wat haar herinnert aan haar eerste menstruatie.
 3. Geef je dochter een cadeaupakketje: met o.a. een setje tampons en maandverband met uitleg over het handige weggooi-systeem van Roll.Press.Go.
 4. Maak er een moeder-dochter-dagje van en ga samen lekker op pad.
 5. Maak een lekker kopje thee voor je dochter met wat lekker en installeer haar op de bank met haar lievelingstijdschrift, muziek of tv-serie.
 6. Zet haar onder een warme douche en geef haar een lekkere douchegel.
 7. Laat haar zelf meer lezen over ongesteld zijn.
 8. Maak er geen geheim van, maak het bespreekbaar.

Wat zijn jouw tips? Laat ze achter in de comments. Succes!

NB: Dit is een gesponsorde blogpost!
Advertisement

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 35 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 11, 10 en 8 jaar waarvan één al aan het pre-puberen is.

Op de bank ben ik tien jaar geleden mijn blog Love2BeMama gestart wat mijn vierde kindje is. Het is mijn passie waar ik (meer dan) fulltime aan werk. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) wat wij allemaal meemaken. Samen met mijn man run ik het bedrijf DutchFamilyWorks.

Reacties
 • em zei

  toen mijn dochter ongesteld werd heb ik haar meteen geleerd om tampons te gaan gebruiken , maar ook , zeker in het begin , om ook een maandverbandje in haar slipje te leggen , dan hoefte ze niet onnodig haar tampon te verwisselen en kon ze als ze naar de wc ging aan haar verbandje zien of of haar tampon vol is , zo leert ze hoelang het duurt voordat een tampon vol is en ze leert dan ook meteen dat ze als ze ongesteld is op geregelde tijden haar tampon te verwisselen

 • andere moeder zei

  mijn dochter van 13 is nu al regelmatig zo ongesteld dat ik tampons en
  maandverband voor haar heb gekocht , zelf heb ik aan midium tampons
  genoeg,maar ik heb haar gezegd dat ze beter als extra een maandverband
  in haar slipje kan plakken , zodat ze geen risoco loopt dat ze op school
  gaat doorlekken

 • moeder zei

  mijn dochter is 13 en kan al heel goed omgaan met haar menstruatie , ze komt nooit bij me met vragen

 • aj zei

  Hallo ik ben de vader van 2 dochters . Mijn oudste is net 13 en net ongesteld geworden . Ben er gelukkig altijd open over geweest . Maar hoe vier ik dit nu met mijn dochter . Vind het erg belangrijk dat zij hier goed bij voelt en blijft voelen . Iemand tips voor een lief hebbende vader . En waar ik zo’n leuk pakje kan bestellen of kopen ?Vr gr aj

  • Linda zei

   Hallo AJ! Ik denk dat je het het beste er gewoon mee om kunt gaan. Jij weet als geen ander of je dochter het prettig vindt om dit uitbundig te vieren of gewoon normaal. Misschien heb je wat uit de tips in deze blog?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Op Curacao wonen: dit moet je regelen!

 • 2 dagen geleden
 • 10 minuten lezen
Wonen

Een onderhoudsarme en duurzame tuin, hoe begin je eraan?

 • 3 dagen geleden
 • 2 minuten lezen
Verre reizen met kinderen

Disney Wish Cruise: een betoverende familievakantie op zee

 • 2 weken geleden
 • 1 minuut lezen