Waar ben je naar opzoek?

Als vrouw word je ongesteld en krijg je te maken met ongsteldheidsprobleempjes. Tja, dat hoort er nou eenmaal bij als je vrouw bent. Of je het nou leuk vindt of niet. Wij vrouwen hebben nou eenmaal een cyclus. Een menstruele cyclus duurt gemiddeld 28 dagen. In de praktijk varieert de lengte van de cyclus van vrouw tot vrouw. Bij sommige vrouwen is hij wat korter, bij andere langer. Bovendien kan de duur van een cyclus bij eenzelfde vrouw wijzigen in de loop van haar leven. De eerste menstruatie van een vrouw is speciaal.

eerste menstruatie vieren

Eerste menstruatie

Bij de meeste meisjes komt de eerste menstruatie (ongesteld zijn) tussen hun 10e en 15e jaar. Onder invloed van hormonen is er voor het eerst een eicel gerijpt in de eierstok. Een meisje is vruchtbaar vanaf de eerste eisprong en kan vanaf dan zwanger raken. Vanaf dat moment gaat een meisje menstruatieproducten gebruiken. In veel gevallen wordt de eerste menstruatie van een meisje ook ‘gevierd’. In sommige culturen heel uitbundig. Het is ook verstandig om je dochter nu te vertellen dat ze vruchtbaar is.

Is jouw dochter voor het eerst ongesteld geworden en wil je haar eerste menstruatie vieren? Lees dan dit blog: wij geven tips hoe je dit aan kunt pakken.

Voor het eerst ongesteld

Is je dochter voor het eerst ongesteld geworden? Dan gaat er een nieuwe wereld voor haar open. Voordat je dochter haar eerste menstruatie krijgt is het fijn om dit onderwerp al bespreekbaar te maken. Meisjes worden op steeds jongere leeftijd ongesteld dus wees er op tijd bij om je dochter hier meer over te vertellen. Je kan dan ook meteen al vertellen wat voor producten je kan gebruiken als ze ongesteld is geworden. Als jij als moeder dit onderwerp bespreekbaar maakt dan voelt het voor je dochter veilig om bij je te komen met vragen.

Als je mama bent van een dochter dan krijg je er over een aantal jaar mee te maken dat ze ongesteld wordt (of heb je al een dochter in die leeftijd?). Misschien wil je daar nog niet aan denken, want je geniet nog zo van je kleine meisje(s), maar toch vraag ik je om er eens over na te denken.

 • Hoe oud was jij toen je voor het eerst ongesteld werd?
 • Hoe was die ervaring?
 • Durfde je ermee naar je moeder te gaan of het te delen met iemand die je vertrouwd?
 • Werd er een feestje van gemaakt of weinig aandacht aan besteedt?
 • Kreeg je je eerste maandverband en/of tampons van je moeder?

Eerste menstruatie: Hoe ga je er als moeder mee om?

Het is belangrijk om als moeder (of vader) open te zijn als het gaat om de eerste menstruatie. Je wilt niet dat je dochter zich daar ongemakkelijk bij gaat voelen. Het is iets speciaals wat haar een stapje verder brengt naar de volwassenheid. En voor jou als moeder is het ook een volgende fase. Je dochter wordt volwassen!

Vier dit moment en neem tijd samen met je dochter om haar het een en ander uit te leggen:

 • Hoe gebruik je maandverband en tampons?
 • Wat zijn menstruatiecups?
 • Hoe gooi je maandverband en tampons weg?
 • Wanneer weet je dat je ongesteld wordt?
 • Hoelang duurt een menstruatie cyclus?
 • Hoeveel bloedverlies is er tijdens de menstruatie?
 • Wat doe je als je je niet lekker voelt?
 • Welke menstruatieproducten kun je gebruiken?
 • Welke producten heb je altijd in je schooltas?
 • Hoe ga je om met hygiene?
 • Hoe ga je om met je menstruatie in combinatie met school en sport?

Jij als moeder kunt die vragen als geen ander beantwoorden! Zorg voor een veilige omgeving voor je dochter en neem de tijd om dit te bespreken. Bewegen is trouwens heel fijn als je ongesteld bent. Haar lichaam maakt dan endorfine aan en dat stofje werkt als pijnstiller…

Laat je dochter ook zien waar ze in huis de menstruatieproducten kan vinden. Leg ook wat voor haar klaar in de badkamer, op de wc en geef haar producten die ze mee kan nemen naar school.

Tips om de eerste menstruatie van je dochter te vieren!

 1. Eet een taartje en vier haar volwassenheid!
 2. Koop een cadeautje voor haar wat haar herinnert aan haar eerste menstruatie (een mooi aandenken).
 3. Geef je dochter een cadeaupakketje in een handig toilettasje (die ze mee kan nemen) met o.a. een setje tampons en maandverband.
 4. Maak er een moeder-dochter-dagje van en ga samen lekker op pad.
 5. Maak een lekker kopje thee voor je dochter met wat lekker en installeer haar op de bank met haar lievelingstijdschrift, muziek of tv-serie.
 6. Zet haar onder een warme douche en geef haar een lekkere douchegel.
 7. Laat haar zelf meer lezen over ongesteld zijn. Dit is een leuk boek voor jonge meiden: Lijfgids voor meisjes!
 8. Maak er geen geheim van, maak het bespreekbaar.

Lijfgids voor meisjes: een offline reis door de pubertijd

Toen ik jong was was ik erg onzeker. Hoewel mijn moeder altijd antwoord gaf op alle vragen en ook seksuele voorlichting heeft gegeven weet ik nog dat ik het eng vond om vragen te stellen. Je stelt je zo kwetsbaar…

 • Linda Bosscher

Menstruatieproducten

Tegenwoordig is er veel keuze aan menstruatieproducten: tampons, maandverband, wasbaar maandverband en er zijn menstruatiecups. Wanneer je dochter voor het eerst ongesteld is, kan het lastig zijn om meteen een tampon in te brengen. Als ze het prettig vindt kan ze beginnen met maandverband en dan gaandeweg de tampons en misschien een menstruatiecup uitproberen en gebruiken.

Welke menstruatieproducten ze wil gebruiken is een keuze die ze zelf maakt. Waar voelt ze zich goed bij? Je gaat geen tampons gebruiken omdat een ander vindt dat jij dat moet doen. En je gebruikt ook geen maandverband omdat een ander vindt dat jij dat moet doen. Die keuze maak jij zelf! Het is heel fijn dat wij Nederlandse vrouwen gebruik kunnen maken maandverband en tampons voor een goede hygiëne. Ook is wasbaar maandverband gebruiken helemaal niet gek meer.

Ben jij op zoek naar herbruikbare menstruatieproducten? Hier vind je alles voor een gezonde en duurzame menstruatie.

Tip: Wil je dochter eens verschillende herbruikbare menstruatieproducten testen? Hier kun je het ongesteld en ontdek startpakket bestellen met o.a. een menstruatiecup én wasbaar maandverband.

Feitjes over de eerste menstruatie van een meisje:

Wist je dat…

… je gemiddeld 13 jaar bent als je voor het eerst ongesteld wordt?
… 50% van de meiden van 12 jaar al eens ongesteld is geweest?
… Nederlandse vrouwen gemiddeld 400 tot 500 keer ongesteld wordt in haar leven? (pff, ik moet nog even…)
… 1.000.000 eitjes bij je geboorte met je meedraagt en er nog steeds 400.000 eitjes over zijn vanaf je 1e menstruatie?

In deze blogpost staan affiliatelinks.
Alles over ons advertentiebeleid lees je hier.

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 38 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 14, 13 en 11 jaar. Wij wonen sinds 2021 op Curaçao.

Mijn blog Love2BeMama lag een tijdje stil. Deze heb ik als hobby weer opgepakt. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap, tips en informatie en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao en hoe wij een zoveel mogelijk vrij leven als gezin nastreven.

Reacties
 • Ilse zei

  Mijn dochter(12) is sinds begin dit jaar ongesteld. Maar er zit vaak maar 2 a 3 weken tussen. Op internet lees je dat het normaal is. Vind het erg sneu!
  Verder heeft ze er gelukkig (nog) geen klachten bij. Hopelijk word het snel regelmatiger.

 • em zei

  toen mijn dochter ongesteld werd heb ik haar meteen geleerd om tampons te gaan gebruiken , maar ook , zeker in het begin , om ook een maandverbandje in haar slipje te leggen , dan hoefte ze niet onnodig haar tampon te verwisselen en kon ze als ze naar de wc ging aan haar verbandje zien of of haar tampon vol is , zo leert ze hoelang het duurt voordat een tampon vol is en ze leert dan ook meteen dat ze als ze ongesteld is op geregelde tijden haar tampon te verwisselen

 • andere moeder zei

  mijn dochter van 13 is nu al regelmatig zo ongesteld dat ik tampons en
  maandverband voor haar heb gekocht , zelf heb ik aan midium tampons
  genoeg,maar ik heb haar gezegd dat ze beter als extra een maandverband
  in haar slipje kan plakken , zodat ze geen risoco loopt dat ze op school
  gaat doorlekken

 • moeder zei

  mijn dochter is 13 en kan al heel goed omgaan met haar menstruatie , ze komt nooit bij me met vragen

 • aj zei

  Hallo ik ben de vader van 2 dochters . Mijn oudste is net 13 en net ongesteld geworden . Ben er gelukkig altijd open over geweest . Maar hoe vier ik dit nu met mijn dochter . Vind het erg belangrijk dat zij hier goed bij voelt en blijft voelen . Iemand tips voor een lief hebbende vader . En waar ik zo’n leuk pakje kan bestellen of kopen ?Vr gr aj

  • Linda zei

   Hallo AJ! Ik denk dat je het het beste er gewoon mee om kunt gaan. Jij weet als geen ander of je dochter het prettig vindt om dit uitbundig te vieren of gewoon normaal. Misschien heb je wat uit de tips in deze blog?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

 • 3 maanden geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

 • 3 maanden geleden
 • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

 • 3 maanden geleden
 • 7 minuten lezen