Waar ben je naar opzoek?

Hulp bij opvoeden: Als het allemaal niet zo makkelijk gaat

3 minuten lezen Denise Meijer Denise Meijer
Hulp bij opvoeden: Als het allemaal niet zo makkelijk gaat

Opvoeden is lastig. Dit is iets waar veel ouders het over eens kunnen zijn. Slechts enkele gevallen beschouwen het als een ‘wandeling door het park’. Daar waar de meeste ouders weleens met opvoedkundige vragen lopen of zelfs voor een raadsel komen te staan. Ze hebben dan hulp bij opvoeden nodig.

Dit kan zijn omdat je kind nogal pittig is, slecht slaapt, of een rugzakje heeft. Je kan door pubers ook nog weleens met je handen in het haar komen te staan. Trouwens: zelfs al is je kind heel gemiddeld, dan nog kan opvoeden soms echt wel lastig zijn. Een beetje hulp bij het opvoeden is dan geen overbodige luxe. Of je de ondersteuning nu online zoekt of bij het consultatiebureau; er zit geen enkele schande in vragen om extra ondersteuning als je dit nodig hebt.

Geen passend plekje voor ieder kind op school

Het is dweilen met de kraan open; zo voel ik me inmiddels. Wat mij écht nog wanhopiger maakt is als ik mijzelf ga inleven in hoe hij zich moet voelen. Dat hij dadelijk misschien wel één van die kinderen is…

  • Denise Meijer

Hulp bij opvoeden: Waarom het zo belangrijk is!

Als het om opvoeding gaat willen we als ouder zijnde graag alles ‘perfect’ doen. Je wil als ouder zijnde dat je kind lekker in zijn/ haar vel zit en alles zo relaxt en ontspannen mogelijk gaat. Dat dit iedere dag zo is, is natuurlijk een utopie. Dit is eigenlijk nooit het geval. Deze ‘dagen’ zijn ook helemaal niet vreemd en ze zullen dan ook geen enkel probleem opleveren op de lange termijn. Echter is het in bepaalde situaties wel belangrijk om ondersteuning te zoeken. Als het echt om meer gaat dan een off day bij je kind. Wacht niet te lang om hulp bij opvoeding te zoeken. Het is niks om je voor te schamen.

Wanneer opvoeden moeilijker gaat

Er zijn situaties dat de dagelijkse opvoeding een probleem kan worden. Denk bijvoorbeeld aan kinderen waarbij opvoeden nu eenmaal moeilijker gaat, zoals met een gedrags- of leerstoornis. Een scheiding of andere problemen thuis kunnen de opvoeding ook in de weg komen te staan. In dit soort gevallen is het noodzakelijk om hulp bij opvoeden in te schakelen.

Waar kan je hulp bij opvoeden krijgen?

Wanneer je merkt dat het opvoeden lastiger gaat, dat het buitengewoon veel stress oplevert en je jezelf zorgen maakt over de ontwikkeling of het welbevinden van je kind in een bepaalde situatie, dan is het belangrijk om tijdig hulp bij opvoeden in te schakelen. Dit kan in de eerste instantie door het gesprek aan te gaan met iemand in je omgeving. Je ouders, vrienden, vriendinnen… Soms kan het al helpen om ervaringen uit te wisselen. Dit kan ook op diverse fora, waar je anoniem je verhaal kan doen. Werkt dit niet? Dan kan je andere stappen ondernemen.

Centum Jeugd en Gezin

Als je problemen hebt met de opvoeding, dan kan je advies vragen bij het consultatiebureau (Centrum Jeugd en Gezin). Ze kunnen je helpen als je moeite hebt met bepaald gedrag van je kind en wat je het beste kan doen als het moeilijk wordt. Ze kijken naar de gedragsontwikkeling van je kind. Aan de hand van je hulpvraag kan het CJG je helpen door je door te verwijzen naar een orthopedagoog of gedragsdeskundige. Je kan ook op oudercursus gaan voor extra hulp bij opvoeden. De lijntjes met het CJG blijven kort om je zo goed mogelijk bij te staan.

Welke invloed heeft de overheid op opvoeding?

Opvoeden doe je niet alleen. ‘It takes a Village to raise a child’ zegt men ook wel. En dit is ook zeker waar. Hoe men een kind wil opvoeden wordt grotendeels bepaald door de ouders. Bepaalde aspecten worden echter ook…

  • Denise Meijer

Huisarts

Als er heftigere problemen spelen, dan kan je contact opnemen met de huisarts. De huisarts kan je helpen om passende hulp te zoeken bij het opvoeden. Denk aan een psycholoog, relatietherapeut of maatschappelijk werker. Ook het wijkteam kan je verder helpen op het gebied van opvoeding.

Schaam je niet om hulp te vragen met opvoeden

Veel ouders vinden het ‘eng’ om hulp bij opvoeden te vragen of schamen zich ervoor. Er is echter helemaal niets mis met hulp vragen als je dit nodig hebt. Het CJG, de huisarts en andere instanties zijn er juist om je te helpen. Daarnaast heeft iedere ouder weleens een periode dat het allemaal wat minder gaat. Er zit geen schande in om dit toe te geven en hulp bij opvoeden te zoeken. Schaam je dus niet en schakel hulp in als dit nodig is!

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 1 jaar geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 1 jaar geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 1 jaar geleden
  • 4 minuten lezen