Waar ben je naar opzoek?

De decembermaand is zoveel meer dan alleen maar cadeautjes uitpakken die onder de Kerstboom liggen. Daarom schrijf ik deze blog! Om je erop te attenderen belangrijke dingen niet te vergeten en tradities te starten (of in ere te houden) met je kinderen en je gezin. Tradities die vervolgens in hun voortleven en ze een onvergetelijke kindertijd geven. Kersttradities die ze zich altijd zullen blijven herinneren…

“Making Memories with you is my favorite thing to do!” ~ Jordy Daniel

Stressen? Dit jaar even niet!

Voor je het weet staat de kerstvakantie alweer voor de deur. Wij kijken daar altijd erg naar uit. Ik vind het een heerlijke tijd waarin we in een soort winterslaap verkeren. Even lekker niks doen! En ik zeg inderdaad ‘niks doen’ want dit jaar plannen wij onze feestdagen niet compleet vol. Ik hoor je denken: “Hoe kun je nou niks doen met de Feestdagen?” Maar we doen wel wat; in ieder geval fijne kersttradities maken en voortzetten.

Start vandaag je kersttradities

We kiezen er bewust voor om ook met ons gezin te zijn. Waarom zou je je Feestdagen vol proppen met etentjes en afspraken waarbij je weer in vol ornaat moet arriveren? Waarom alleen met Kerst? Dit kan ook op andere dagen!

Waarom zou je stressen over boodschappen die gedaan moeten worden (ik zou zeggen: trakteer jezelf op het online boodschappen (vergeet niet op tijd te bestellen) doen en maaltijden die voorbereid moeten worden?

Back to basic

Er moet al zoveel… Moeders stop met de gekte! Doe het dit jaar eens rustig aan! Ga terug naar de basis, gun jezelf dat…  Stop met de commercie en start met het maken van herinneringen en kersttradities. Wij vieren met Kerst dat Jezus geboren is, daar staan wij bij stil! Waar sta jij bij stil met Kerst?

Kersttradities voor een nostalgische Kerst

8 Kersttradities die in ieder huishouden zijn (her) intreden zouden moeten doen:

1. Adventskalender

Start met Kersttradities vandaag nog. Maak voor de Kerst een adventskalender. Ik moet eerlijk toegeven dat wij geen kalender hebben (oh, foei!). Elk jaar neem ik mij voor om écht een kalender te maken en dan vergeet ik het weer. Volgend jaar! (ja echt…) Maar op Pinterest staan zoveel leuk ideeën en ook in deze blog. Doe er je voordeel mee. Do it yourself! (met je kids).

Tip: Maak een kalender die je elk jaar weer opnieuw kunt vullen en gebruiken. En een eigen kalender maken is veel leuker dan die kalenders uit de winkel.

Heb je geen zin in dat geknutsel? Dan ben ik een groot voorstander van kant-en-klare adventskalenders. Leuk om al te geven met Sinterklaas!

2. Schrijf op waar je dankbaar voor bent

Waar zijn jullie dankbaar voor geweest dit jaar? Dit zou je ook al aan je kinderen kunnen vragen en het voor hen op kunnen schrijven. Kunnen ze zelf schrijven dan hoef je daar natuurlijk niet bij te helpen. Het is belangrijk om stil te staan waar jullie dankbaar voor zijn dit jaar. Dat kunnen kleine dingen zijn of grote dingen! Jonge kinderen zouden dit kunnen tekenen. Deze staat op de lijst met kersttradities en kan elk jaar terugkeren. Leuk ook om later terug te lezen.

Tip: Bewaar alle brieven voor later. Je denkt dat je je alles kunt onthouden maar na het lezen van de brieven weet je dat je door de loop der jaren toch veel vergeet…

3. Maak een feestje van het optuigen van de Kerstboom

Ben jij ook zo’n moeder die snel de Kerstboom optuigt als de kinderen op bed leggen? Dat is lekker makkelijk en gaat lekker snel… Stop! Ga samen met je gezin op pad en kies met elkaar een Kerstboom. Drink daarna warme chocolademelk (en papa en mama gluhwein) en tuig samen de Kerstboom op onder het genot van wat lekker en Kerstmuziek. Laat de kinderen vooral meehelpen (breken er teveel ballen? Maak dan een kindvriendelijke Kerstboom) en geniet van het samenzijn. Herhaal dit elk jaar en ze hem op de lijst met kersttradities.

Tip: Televisie en mobieltjes niet toegestaan! Wel veel gezelligheid, (gluh) wijn, chocolademelk, veel slagroom en kerstkransjes. En ok… na afloop een kerstfilm. Zie punt 7.

4. Het Kerstverhaal

Waarom vieren we nu echt Kerst? Vertel het Kerstverhaal aan je kinderen. En dan bedoel ik het Kerstverhaal uit de Bijbel. Over het kindje Jezus dat geboren is. Omdat Kerst van oorsprong een Christelijk feest is gaan veel mensen tijdens Kerst naar de kerk. Ook op Kerstavond zijn er verschillende diensten. Kijk of er bij jullie in de buurt een dienst is die je kunt bezoeken.

Kinderboeken winter: om te (voor)lezen dit seizoen!

De winter is eigenlijk nog nooit zo somber geweest. Met corona, de lockdown, geen school en eigenlijk hele sobere feestdagen. Het is echt zoeken naar dingen om de kinderen (en jezelf) een beetje te vermaken. Leuke kinderboeken met leuke winter…

  • Denise Meijer

5. Koekjes bakken

Koekjes bakken met kinderen is een fijne combinatie en een echte kersttradities. Kinderen vinden het geweldig! Maak er een traditie van om in de Kerstvakantie koekjes te bakken. Daarna eten jullie ze natuurlijk samen op. Inclusief warme chocolademelk met slagroom.

Tip: Op 1 januari beginnen de goede voornemens weer…

6. Samen koken

Vroeger vond ik het super leuk om mijn moeder te helpen met koken. Ik kon niet wachten totdat ik alleen in de keuken mocht staan. Ik droomde van het voorbereiden van een geweldig feestmaal. Vandaag de dag vind ik het iets minder leuk omdat het een dagelijkse handeling is wat moet gebeuren en men vaak met lange tanden eet. Maar kinderen vinden het geweldig om mama te helpen! Laat ze meehelpen in de keuken bij het voorbereiden van de Kerstmaaltijd. Dit is onvergetelijk voor ze, een fijne toevoeging aan de kersttradities!

7 leuke Kerststallen voor kinderen

Bij Kerst kan een kerststal natuurlijk niet ontbreken. Niet alleen omdat het gewoon onwijs leuk is om mee te spelen, maar ook nog eens een manier is om je kinderen spelenderwijs bekend te maken met het traditionele kerstverhaal. Met deze…

  • Denise Meijer

7. Kijk een Kerstfilm

Ook een must voor een kersttradities! Wat is Kerst zonder Kerstfilm? Home Alone mag tijdens Kerst niet ontbreken! Zijn de kinderen daar nog wat te jong voor? Zoek dan een andere geschikte Kerstfilm en introduceer later de Home Alone reeks bij ze. Kerst is geen Kerst zonder Home Alone… Ik kan ze inmiddels dromen maar dat maakt niks uit.

Tip: Ik vergeet bijna Kerst met Linus. Tel samen met Linus af tot Kerst. Uitermate geschikt voor jongere kinderen! Dit is echt een van de kersttradities die ik erin wil houden.

8. Bezoek een Kerstmarkt

Deze behoort ook tot dé kersttradities. De Kerstsfeer is rijkelijk aanwezig op een Kerstmarkt. Bezoek een Kerstmark in de omgeving en geniet van de gezelligheid samen!

Ik wens iedereen hele fijne Kerstdagen. Geniet ervan (en van de kersttradities) samen en laat je niet gek maken! En nu nog dromen van een witte Kerst…

8 kersttradities voor gezinnen met kinderen

In deze blogpost staan affiliatelinks.
Alles over ons advertentiebeleid lees je hier.

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 38 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 14, 13 en 11 jaar. Wij wonen sinds 2021 op Curaçao.

Mijn blog Love2BeMama lag een tijdje stil. Deze heb ik als hobby weer opgepakt. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap, tips en informatie en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao en hoe wij een zoveel mogelijk vrij leven als gezin nastreven.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 1 maand geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 1 maand geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 2 maanden geleden
  • 7 minuten lezen