De 8 leukste adventskalenders

De laatste maanden van het jaar, altijd een gezellige drukke tijd voor de kinderen en onszelf natuurlijk ook. Het begint met het maken van een lampion voor Sint Maarten. Na het liedjes zingen en snoepjes aan de deuren ophalen begint direct het Sinterklaasjournaal. Hierover heeft Linda trouwens een leuke blog geschreven. Als het dan eindelijk pakjesavond geweest is, gaan we meteen in de kerstmodus. De boom komt in huis, alles wordt mooi versierd en waar je ook kijkt zie je lichtjes.

Sinterklaasjournaal

Het kan voor kinderen best lastig zijn dit allemaal bij te houden. Wanneer mag ik m’n schoen zetten? Hoe lang duurt het nog voor Sinterklaas komt? Wanneer is het nou eindelijk kerstavond en komt de kerstman? Voordat mijn dochter jarig was, hadden we zelf een aftelkalender voor haar gemaakt. We merkten dat dit haar echt goed heeft geholpen inzicht en geduld te hebben, ook al is ze pas 3 jaar. Wat Sinterklaas betreft heeft het Sinterklaasjournaal ons goed geholpen. Hierin werd verteld dat je een zelfde soort aftelkalender in je schoen kon doen en dat de pieten hierop zouden zetten wanneer de schoen gezet mag worden. Ook deze werd er dagelijks bij gepakt om even te controleren of het misschien toch wel een ‘schoenzetdag’ was, ook al zeiden papa en mama van niet.

De adventskalender

Van oudsher is er voor de kerst natuurlijk ook zoiets, de adventskalender. Origineel is het een onderdeel van een christelijke traditie die stamt uit de 19e eeuw, de advent. De kalender bevat verschillende luikjes. Iedere dag mag er één luikje worden geopend. Meestal zijn het er 24, één voor iedere dag tot kerstavond. Iedereen kent hem ook wel, vaak als zo’n kartonnen ding met een kersttafereel of tegenwoordig alle mogelijke Disney figuren, waar je iedere dag een chocolaatje uithaalt. Maar als er zoveel leukere opties zijn, waarom zouden we hier dan genoegen mee nemen?

Ik ben zelf groot fan van Pinterest, ik kan er uren en uren op zitten scrollen, kijken en gigantisch veel leuke ideeën opdoen. Waaronder natuurlijk ook voor adventskalenders! Hier komt dan mijn top 8:

8x leukste adventskalenders

8. Een mini cupcake blik gevuld met kadootjes 

Een mini cupcake blik heeft altijd 24 vakjes. Maak van gekleurd papier mooie cirkels en zet op iedere cirkel een cijfer, van 1 tot 24. Doe nu in ieder vak een klein kadootje of snoepje en plak de cirkels erover.

Adventskalender

7. Een adventskalender gemaakt van WC rolletjes

Stop wat leuks in de rolletjes, verpak ze mooi en zet ook hier op ieder rolletje een cijfer.

Adventskalender

6. Leuke zakjes voor in de kerstboom

Zoek wat leuke lapjes en wat touw. Druk of schrijf op ieder zakje een cijfer en stop er wat leuks in. Hang ze in de boom en ieder dag mag er gezocht worden naar het goede zakje.

Adventskalender

5. Iedere dag een mooi (kerst)boek om samen te lezen

In plaats van snoepjes kun je natuurlijk ook iedere dag een boekje geven. Samen lezen is natuurlijk superleuk, en iedere dag een nieuw boek natuurlijk helemaal geweldig.

4. Iedere dag een goede grap

Omdat we zo na de sinterklaas toch wel genoeg snoep en kadootjes in huis hebben, is het ook niet verkeerd om het eens over een andere boeg te gooien. Iedere dag een grap, helemaal leuk voor kinderen die net zelf kunnen lezen.

Adventskalender

3. Een leuke activiteit voor iedere dag

Zet in een potje 24 ijsstokjes, met op ieder ijsstokje een leuke activiteit of opdracht. Iedere dag mag er een stokje gepakt worden en de opdracht moet worden uitgevoerd.

Adventskalender

2. Doe eens wat goeds voor iemand anders

In een tijd waar ze worden overladen met kadootjes en snoepgoed is het altijd goed om ook eens aan de medemens te denken. Iedereen kent het kerstverhaal van Scrooge wel; gierigheid brengt je nergens. Jong geleerd is oud gedaan. Zet dus voor iedere dag een mooie opdracht op de lijst. Ga samen eens langs bij het bejaardenhuis op de hoek, koop de daklozenkrant of geef een onbekende een lekker zelfgebakken cakeje, mogelijkheden te over!

Adventskalender

1. Een simpele, maar originele aftelkalender

Print deze leuke kerstman uit en plak iedere dag een wattenbolletje op zijn baard. Zodra zijn baard helemaal vol is is het tijd voor de kerstman om de pakjes onder de boom te leggen.

Ik hoop dat je wat leuke ideeën hebt opgedaan en er wat leuks mee doet.

Adventskalender

Volg Love2BeMama en mijzelf ook ook Pinterest. Hier vind je nog veel meer inspiratie.

Wat voor adventskalender hebben jullie in huis?

Kim Spaink

Houdt van haar gezin bestaande uit mama Kimmie, papa Robert, meisje Lily (2011) en de twee poesjes Sam en Moos, om met de woorden van Lily te spreken. Houdt er van mensen te helpen, Lily nieuwe dingen te leren, als het even kan op een creatieve manier. Houdt er ook van dingen te kunnen maken voor, maar ook met kinderen. Houdt van haar website, www.kiroli.nl / www.facebook.com/kiroliNL. Houdt eigenlijk van een heleboel dingen.

2 reacties

Plaats een reactie

Je e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.