Waar ben je naar opzoek?

7 (onverwachtse) tekenen dat je een goede moeder bent

3 minuten lezen denise Denise Meijer
7 (onverwachtse) tekenen dat je een goede moeder bent

Een goede moeder zijn…
Menig mama krijgt al kippenvel bij bovenstaande zin want, hoewel we het dolgraag willen, we hebben allemaal (eigenlijk altijd) het gevoel dat we niet goed genoeg bezig zijn.

We streven naar het perfecte moederschap. Soms zelfs ten koste van onszelf én zelfs dan blijven we nog ons best doen. Al moet het kruipend. Al moet het met het laatste greintje positieve energie in ons vermoeide, gestressede, met zure melk doordrenkte lichaam. We gaan door en dit doen we met liefde.

Ben jij een goede moeder?

Desalniettemin lijkt het soms een beetje een ondankbare ‘baan’. Want er zal écht niemand zijn die je 100% kan garanderen dat wat je doet, ook daadwerkelijk het beste is. Alhoewel: er zijn een paar signalen die een perfecte indicatie zijn als het aankomt op je opvoeding + welzijn van je kind. Weliswaar niet de signalen waar je direct aan gedacht zou hebben, maar dat even buiten kijf genomen:

Het zijn de duidelijke tekenen dat je dat ‘moederen’ zo slecht nog niet doet…

1. Je kind is vervelender als jij in de buurt bent

Een kleine opsteker van een voormalig peuterspeelzaalleidster toen ik voor de zoveelste keer mijn zoon overstuur mee naar huis nam: kinderen die plotsklaps vervelender lijken te worden wanneer er één van de twee ouders in de buurt is, voelen zich veilig genoeg om zichzelf (te) vrij te uiten. En aangezien alle opgedane prikkels op een dag er een keer uit zullen moeten wachten ze dus braaf tot mama of papa in de ruimte is om even te ‘ventileren’.

✅ Zo, deze kan je alvast afvinken. Jij supermama!

2. Je kind krijgt een driftbui

En ook al zal best wel eens iemand durven te zeggen dat het aan je opvoeding schort: het tegendeel is waar. Een kind wat een an plein public een Oscarwaardig drama neerzet heeft negen van de tien keer een “nee” te horen gekregen en raad eens: nee zeggen hoort toch echt bij een goede opvoeding. Steek maar in je binnenzak zodat je die de volgende keer, dat zoiets gebeurt, er even uit kan pakken. Even drie keer diep kan ademhalen en je kunt met een trots gevoel het boodschappen doen hervatten.

✅ Zelfs al ligt je kind nog in pad drie van de supermarkt. Geen probleem!

Lees ook: Imperfect is perfect genoeg

3. Je bent minstens één keer in je leven de “stomste mama van de wereld” geweest

Want opvoeden gaat gewoon niet altijd over rozen. En dan heb ik het nu vooral vanuit het oogpunt van je kind. Dit kan soms zelfs betekenen dat deze je ook oprecht een verschrikkelijk stomme moeder kan vinden. Prima! Soms ben je toch echt een mama én niet zijn, of haar beste vriend. En dat mag (ook al is bovenstaande woordkeuze niet echt vlijend) best gezegd worden.

4. Je zit er soms even doorheen

Want het moederschap is zwaar. Punt. Er is echt geen enkele moeder bij wie het 24 uur per dag, 7 dagen per week rozengeur en maneschijn is. Dat kan soms betekenen dat je even toe moet geven aan het “waarom ben ik niet gewoon het klooster ingegaan, zoals mijn vader zo graag wilde”-gevoel.

✅ Natuurlijk onder het genot van een goed glas wijn. Dik verdiend!

5. Je gunt jezelf ook echt ‘tijd voor jezelf’

Want als mama blij is dan is iedereen blij. En een beetje tijd voor jezelf (met of zonder partner) is om deze reden van cruciaal belang en heeft ook geen verdere uitleg nodig.

6. Je voelt jezelf eigenlijk helemaal geen goede moeder

Dat is dat stukje ‘streven naar het beste voor je kind’-gedeelte waar ik het in het begin nog over had. Dit zorgt ervoor dat je, ongeacht je de hele dag bezig bent geweest met LOCO, muffins bakken, puzzels maken en ook nog eens wat verantwoorde maaltijden op tafel hebt kunnen zetten, je nog altijd, iedere nacht wakker ligt met een gevoel van; hoe kan ik het de volgende dag nog iets beter doen?

✅ Niks mis mee, maar onnodig. Zelfs al heb je zelf de hele dag met koptelefoon Orange Is The New Black gebinged, terwijl de kinderen op televisie een marathon van de Teletubbies hebben gekeken.

7. …Want aan het einde van de dag draait het maar om één ding:

Als de kinderen hebben gelachen, gezond en gelukkig en over het algemeen gewoon ‘heel’ zijn gebleven?

✅ Dan ben je écht een goede moeder. Een supermoeder zelfs. Zelfs al kan je jezelf er op sommige dagen nog zo goed van overtuigen dat dit niet zo is.

Foto credits

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties
 • Jacky zei

  Wat een leuke blog! Ook echt een steuntje in rug bovenstaand artikel, dank je wel!

 • Nien zei

  En zo is het!

  Genieten en laat maar gaan, kinderen leren met vallen en opstaan de klappen van het leven. En als het niet lukt, roepen ze papa of mama. Zo werkt het al eeuwenlang. Zorgen dat je ze dan helpt is voldoende.

  Kinderen van twee zeggen niet voor niets vaak:
  zelf doen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

 • 3 weken geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

 • 3 weken geleden
 • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

 • 4 weken geleden
 • 7 minuten lezen